Connect with us

Investiții de 60 de milioane de dolari în îmbunătățirea educației în Republica Moldova

Dan Perciun - Moldova Invest

Republica Moldova

Investiții de 60 de milioane de dolari în îmbunătățirea educației în Republica Moldova

Se vor aloca 60 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea sistemului educațional al Republicii Moldova: Se vor construi trei licee noi, se vor moderniza 15 școli și 15 grădinițe, și se vor echipa sute de școli cu echipamente

De asemenea, se va oferi formare continuă pentru profesori și manageri școlari, precum și instruire în utilizarea și întreținerea echipamentelor. Aceste inițiative fac parte din proiectul “Îmbunătățirea calității educației”, susținut financiar de Banca Mondială și alți parteneri internaționali. Proiectul a fost lansat recent în Chișinău, notează MOLDPRES.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că implementarea acestui proiect se va întinde pe parcursul următorilor șase ani, până în 2029.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Nicu POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Peste 60% din exporturile moldovenești au avut destinația UE în anul 2022”

Pentru a construi cele trei licee noi, vor fi alocate aproximativ 16 milioane de dolari pentru construcție și 1,6 milioane de dolari pentru echipamente. Aceste instituții noi urmează să fie amplasate în nord, centru și sud. Modernizarea celor 15 școli va implica investiții de aproximativ 7,3 milioane de dolari, iar pentru renovarea a 15 grădinițe se va aloca o sumă de două milioane de dolari.

În plus, peste 120 de școli vor primi granturi de 36 de mii de euro fiecare pentru activități de formare, materiale didactice și implementarea unor metode inovative de predare. Pentru a echipa 200 de instituții de învățământ cu echipamente necesare procesului de studiu, se vor aloca aproximativ 2,3 milioane de dolari. Proiectul include, de asemenea, sprijin pentru 200 de grădinițe, care vor beneficia atât de dotări, cât și de formare continuă pentru profesori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Afacerile companiei Antibiotice în semestru I din 2023 au crescut cu peste 27%, în acord cu planul multianual de afaceri

Inguna Dobraja, managerul de țară al Băncii Mondiale, a subliniat că, deși Republica Moldova a făcut progrese semnificative în domeniul educației, mai sunt încă aspecte ce trebuie îmbunătățite. Ea a evidențiat că acest proiect va avea un impact pozitiv asupra profesorilor și elevilor, oferindu-le șanse de studiu în medii mai bune.

Din suma totală de 60 de milioane de dolari, 40 de milioane au fost obținuți sub formă de împrumut de la Banca Mondială, iar ceilalți 20 de milioane provin din granturi oferite de parteneri externi, inclusiv zece milioane de dolari de la Olanda prin intermediul Global Concessional Financing Facility (GCFF), 4,5 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE) și cinci milioane de dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership – ELP).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eșec în fiscalizarea bacșișului. Statul a încasat mult mai puțin decât se aștepta!


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top