Connect with us

FERM 2023: Soluții pentru accesarea fondurilor europene în Republica Moldova

Collage Maker 20 Jul 2023 08 51 AM 7362 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

FERM 2023: Soluții pentru accesarea fondurilor europene în Republica Moldova

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Forumul Economic Regional 27 1 1 - Moldova Invest

Președintele C.A.P.D.R, Ion Ștefanovici, a propus înființarea unei structuri, a unui program, pentru a educa oamenii din Republica Moldova în găsirea oportunităților de finanțare și accesarea resurselor pentru proiectele lor.

 „Am sesizat faptul că o problemă curentă pe  care o ridică exponenții administrației publice locale din Republica Moldova, ține de formare, instructaj pentru persoanele pe care le au în cadrul departamentelor de specialitate. Dumnealor își doresc foarte mult să existe unui cadru specific, în care persoanele desemnate să ajungă în România la instructaje privind absorbția fondurilor europene. Aceștia au nevoie de un răspuns concret.

ion stefanovici capdr 1 1536x1023 2 768x673 1 - Moldova Invest

Într-adevăr, o sugestie ar putea fi reprezentată de aplicațiile, pe care anumite Consilii Județene (și nu numai) le-au depus.

La Suceava, avem un exemplu în persoana doamnei administrator Irina Vasilciuc: au câștigat un proiect depus prin DRRM, prin care un număr de 30 de funcționari din Republica Moldova pot fi instruiți la Suceava (pe management de proiect). Aceasta ar putea constitui un prim pas.

Iar doamna Macoveiu ne-a mai oferit un exemplu, de la Comrat”, a punctat Ion ȘTEFANOVICI, Președintele C.A.P.D.R.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Multinaționalele din România vor plăti impozit 1% pe cifra de afaceri!

“Dacă doriți instruire, care înseamnă instruire certificată de experți, de scriere, de management de proiect, atunci avem Centrul Regional de Studii Nord-Est (CRS), care organizează periodic astfel de cursuri”

„La noi, oportunitățile sunt următoarele: dacă doriți instruire, care înseamnă instruire certificată de experți, de scriere, de management de proiect, atunci avem Centrul Regional de Studii Nord-Est (CRS), care organizează periodic astfel de cursuri. Pentru participarea la curs, primiți certificare.

De asemenea, mai sunt alte două instrumente pe  care le voi explica. Colegii noștri de la Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră atât din Iași, cât și din Suceava merg și organizează sesiuni pentru pregătirea proiectelor pentru cooperare transfrontalieră.

Directorul de Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Gabriela Macoveiu, a recomandat ca entitățile din Republica Moldova să fie în legătură cu Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră.

WhatsApp Image 2023 07 05 at 14.58.231 - Moldova Invest

“Un al treilea lucru pe care eu vreau să-l menționez este programul domnului viceprimar de la Soroca care spunea că mai am nevoie de ceva. Vreau să învețe oamenii mei să caute oportunități de finanțare, să caute programe și să înțeleagă de unde și cum putem accesa finanțare pentru noi.

Pentru așa ceva, putem organiza o misiune, să vină să stea la noi la ADR să discutăm, să îi arăți, să îi spunem care sunt instrumentele și exact cum facem noi. Ar fi o delegație scurtă, de una, două, trei zile maxim, în care cei care lucrează în departamentul de proiecte înțeleg anumite lucruri și le arătăm toate programele unde Moldova este eligibilă, cum se accesează, ce fel de aplicații, ce fel de apeluri sunt, și sper să fie informați”, a subliniat Gabriela MACOVEIU, Director Direcția Comunicare, Inovare și Cooperare Externă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul comunei Solonț, Bacău, Eusebiu ALEXANDRESCU: 'Dorim să îmbunătățim competențele fermierilor, prin aplicarea unui management competitiv, în paralel cu respectarea principiilor dezvoltării durabile și valorificarea potențialului turistic.'

“Am realizat o serie de contracte de aasistență tehnică în care am dezvoltat capacitatea tehnică a unor instituții din Republica Moldova”

La invitația președintelui C.A.P.D.R., Roxana Șlemco, Director al Centrului Regional de Studii Nord-Est din cadrul ADR Nord-Est, a dezvăluit câteva detalii importante despre acest centru și programele sale.

Centrul funcționează din anul 2010 și are o serie de programe de formare profesională. Aceste programe sunt certificate de Autoritatea Națională pentru Calificări, ceea ce înseamnă că sunt recunoscute oficial și validează competențele dobândite de participanți.

Programele de formare profesională sunt specializate în domeniile necesare pentru implementarea proiectelor și se concentrează pe dezvoltarea regională. Astfel, participanții pot dobândi competențe specifice care să îi ajute să contribuie la progresul și dezvoltarea regiunii.

Pe lângă aceste programe, Centrul oferă și instruiri specializate, cum ar fi instruiri de leadership și management financiar. Acestea servesc ca instrumente de suport pentru implementarea proiectelor derulate de participanți.

Centrul a avut și o contribuție semnificativă în dezvoltarea instituțiilor din Republica Moldova. Prin contracte de asistență tehnică, Centrul a contribuit la dezvoltarea capacității tehnice a acestor instituții. Aceasta a inclus crearea de instrumente de management și procedurale, dar și instruirea și certificarea personalului din diverse departamente care se ocupă de proiecte.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2023: Concluziile președintelui C.A.P.D.R, Ion ȘTEFANOVICI. Organizare și colaborare pentru dezvoltare regională

Roxana Slemco Doina Iacoban Ion Stefanovici Vladimir Bolea Terente Ciui 1 - Moldova Invest

Astfel, Centrul Regional de Studii Nord-Est se remarcă prin implicarea sa în dezvoltarea profesională a participanților și în susținerea implementării proiectelor din regiunea respectivă. Prin programele sale specializate și prin contractele de asistență tehnică realizate, Centrul aduce o contribuție semnificativă în creșterea competențelor și capacităților în domeniul dezvoltării regionale și a proiectelor.

“Centrul funcționează din 2010. Avem o serie de programe de formare profesională, certificate de Autoritatea Națională pentru Calificări. Aceste programe de formare profesională sunt nișate pe acele specializări necesare în implementarea proiectelor, vin pe această zonă de dezvoltare regională.

De asemenea mai sunt și alte instruiri specializate: instruiri de leadership, management financiar, care folosesc și vin ca instrumente suport pentru implementarea proiectelor dumneavoastră.

De asemenea am realizat o serie de contracte de aasistență tehnică în care am dezvoltat capacitatea tehnică a unor instituții din Republica Moldova, deja am avut vreo 4 sau 5 contracte de acest gen, atât pe partea de dezvoltare a instrumentelor de management și a instrumentelor procedurale pe care le folosesc în organizațiile dumnealor, cât și în partea de instruiore și certificare a persoaneelor care lcurează în diferite departamente care au tangență cu această zonă a proiectelor”, a menționat Roxana ȘLEMCO, Director al Centrului Regional de Studii Nord-Est, din cadrul ADR Nord-Est.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top