Connect with us

Mesajul prefectului județului Iași, Bogdan COJOCARU, la Forumul Economic Regional al Moldovei

bogdan cojocaru forumul economic regional moldova - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Mesajul prefectului județului Iași, Bogdan COJOCARU, la Forumul Economic Regional al Moldovei

Iașul a fost, la finalul lunii mai, gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași, a afirmat în cadrul evenimentului că Regiunea Moldovei se află pe lista de priorități a Guvernului.

“Mulțumesc foarte mult, Hristos a Înviat, bună ziua tuturor. Mă bucur că pot fi astăzi alături de noi și câțiva dintre colegii secretar de stat de la nivelul Guvernului, subsecretari de stat sau reprezentanți de la nivel central.

Mă bucur că domnul Ștefanovici are astfel de inițiative. Noi am avut un dialog constant, ne cunoaștem de foarte mult timp, știu că este un om aplicat atât în zona presei, dar și în zona economiei.

Mesajul Președintelui C.A.P.D.R., Ion ȘTEFANOVICI, la Forumul Economic Regional al Moldovei

“S-au făcut pași concreți în așa fel încât între România și Republica Moldova dialogul și circulația să fie din ce în ce mai eficiente”

Legat de subiectul pe care îl discutăm noi astăzi, cuvântul de ordine trebuie să fie investiții, pentru că dacă vorbim despre un forum economic, e clar că toată lumea așteaptă cel puțin de la nivel guvernamental soluții din acest punct de vedere.

Și cred că, cel mai important cuvânt, și pentru județul nostru, dar și pentru regiunea Moldovei, dar și pentru frații noștri de peste Prut, și cu această ocazie îi salut și pe dumnealor și pe domnul Vicepremier și le mulțumesc că și-au făcut timp pentru aceste discuții.

0040 pt print foto Paul Covalschi scaled - Moldova Invest

Cuvântul de ordine este investiții. Avem nevoie de aceste investiții, chiar ieri s-au făcut pași concreți în așa fel încât între România și Republica Moldova dialogul și circulația să fie din ce în ce mai eficiente, deschizându-se un nou punct de trecere, chiar dacă el în momentul de față nu este așa cum ne-am dori noi în sensul de a fi un centru de trecere modern, un punct de trecere modern, dar adaptându-ne la condițiile în care ne desfășurăm astăzi activitatea cred că este ceea ce ne trebuie pentru a avea o comunciare mult mai eficientă și spuneam că investițiile sunt foarte importante.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mesajul Directorului General al ADR NE, Vasile Asandei, la Forumul Economic Regional Moldova

Mesajul Președintelui Consiliului Județean IAȘI, Costel ALEXE, la Forumul Economic Regional al Moldovei

Cu siguranță, până în momentul de față, raportându-ne la aceste crize multiple prin care au trecut atât România, dar și Republica Moldova, atât Guvernul României cât și al Republicii Moldova au reușit să depășească aceste crize multiple corect.

România a fost alături de Republica Moldova, indiferent că vorbim de zona educației, că tot sunt în momentul de față și aceste discuții în spațiul public legat de solicitările celor din învățământ, atât din punct de vedere al educației, dar și din punct de vedere al soluțiilor pe care guvernul României, împreună cu guvernul Republicii Moldova le-au găsit pentru ceea ce înseamnă comunciare pe zona energetică.

0046 pt print foto Paul Covalschi Copy scaled - Moldova Invest

Cu siguranță, ajutorul pe care l-a primit Republica Moldova pe diverse domenii de activitate, el va veni mai departe din partea Guvernului României, în funcție de solicitările și nevoile pe care le au dumnealor. Zic eu, un lucru bun e că în momentul de față, dacă e să revenim strict la zona noastră, regiunea Moldovei și România, vom putea beneficia de câteva programe de finanțare foarte importante, și aici cred că e marea provocare pe care trebuie să o depășim așa cum trebuie.

Avem în momentul de față PNRR-ul, care e foarte important, și orice sumă pe care o avem la dispoziție, indiferent că vorbim de agricultură, că vorbim de zona medicală, educație și așa mai departe, fiecare sumă trebuie folosită și, cu siguranță, reprezentanții noștri la nivel guvernamental vor face toate aceste eforturi și bineînțeles programul operațional pentru această perioadă 2021-2027, și cu siguranță vor veni colegii noștri de la nivel guvernamental  cu aceste detalii, în așa fel încât să putem să folosim, atât în infrastructura județeană, dar și în infrastructura națională, aceste sume foarte importante.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Multinaționalele din România vor plăti impozit 1% pe cifra de afaceri!

Pentru că suntem la o discuție despre economie, e clar că regiunea noastră, să spunem, a fost vitregită ani buni, neexistând aceste posibilități de comunicare și de transport foarte dezvoltate. Dar, încet-încet, cred că atenția Guvernului României s-a îndreptat din ce în ce mai mult și către zona noastră, către zona Moldovei, și putem discuta în momentul de față de câteva elemente concrete.

0047 pt print foto Paul Covalschi scaled - Moldova Invest

“În ultimii 10 ani au fost investiții atât în zona educației, prin programe importante, în așa fel încât profesorii și elevii să aibă condiții moderne de lucru”

În ultimii 10 ani au fost investiții atât în zona educației, prin programe importante, în așa fel încât profesorii și elevii să aibă condiții moderne de lucru. În zona medicală, și ieri a fost o dezbatere și un dialog foarte eficient alături de specialiștii din domeniu și s-au pus în evidență lucrurile pe care le avem și lucrurile ce ne lipsesc. Investiții au fost, și cu siguranță vor fi în continuare.

Dar cea mai mare lipsă a fost cea legată de infrastructura rutieră mare, și sperăm că aceste decalaje dintre regiuni să se micșoreze odată cu construirea autostrăzii A7, care este în momentul de față în plin proces de implementare și, bineînțeles, construirea autostrăzii A8 pentru podul de la Ungheni, pentru că sunt și reprezentații guvernului din Republica Moldova.

Mesajul Viceprim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Bolea, la Forumul Economic Regional al Moldovei

Pentru podul de la Ungheni partea birocratică a fost depășită, există finanțare, și cu siguranță dacă lucrurile merg în direcția corectă, vom avea podul înainte de a fi autostrada A8 construită. Ceea ce iarăși e un element bun, și sperăm ca o dată cu aceste două mari proiecte implementate, decalajele dintre regiunile nostre, dar și între regiunile României să dispară, și cu siguranță vom putea ajuta în continuare, sau mai bine spus aceste investiții vor ajuta și Republica Moldova, mai ales că vedem în ultima perioadă, și vă felicit pentru acest lucru, deschiderea dvs. către Uniunea Europeană este din ce în ce mai mare, inclusiv populația având această deschidere și transmițând un mesaj foarte corect și direct.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Forumul Economic Regional Moldova 2023: Lansarea liniilor de finanțare pentru agențiile de turism

0041 pt print foto Paul Covalschi scaled - Moldova Invest

Sunt foarte multe lucruri pe care le-am putea aduce în dezbatere astăzi, elemente, investiții care ajută la dezvoltarea din punct de vedere economic al zonei din care facem și noi parte. E clar că nu sunt suficiente aceste investiții.

De aceea,  chiar dacă la momentul de față și la nivel guvernamental sunt discuții despre posibile modificări, și cu siguranță ele se vor lămuri în următoarele zile, toate aceste discuții se vor încheia și vom putea relua activitatea într-un mod concret și constant.

Promisiunea, și nu aș vrea să rămână doar o promisiune, este că în următoarea perioadă, după ce se face această rocadă, valorile care vor fi distribuite pentru zona de investiții vor fi cele mai mari, și anume 10% din PIB, ceea ce înseamnă că dacă reușim să atingem această cifră de 10% din PIB  pe care și-a propus-o echipa social-democată să o aloce pentru tot ce ține de investiții, cu siguranță va fi cea mai mare din ultima perioadă.

Am adus în discuție acest procent, pentru că am început cu acest cuvânt, cu investiții, și pentru a putea susține ceea ce declarăm, că avem nevoie de susținere pe diverse domenii de activitate. Primul pas este să alocăm din zona bugetară valori consistente.

Repet, avem nevoie de investiții, și cu siguranță vom susține atât zona publică, investiții din zona publică, dar, foarte important, pentru că sunt în sală reprezentanți din diverse instituții publice, cu siguranță vom putea susține și zona privată, așa cum s-a întâmplat deja, prin Ministerul Economiei, cu diverse scheme de ajutor de stat, cu diverse programe lansate, Start-Up Nation.

Chiar vorbeam la început cu reprezentanții IMM-urilor, aici sunt încă de anul trecut foarte multe proiecte depuse, acum aflate în evaluare, se muncește și cu siguranță toți cei care au inițiativă privată pot fi susținuți la un nivel mai mare, sau la un nivel mai mic.

Pentru că elementul important, s-a înțeles, avem nevoie de un buget cosistent din PIB pentru investiții”, a declarat prefectul Bogdan COJOCARU în cadrul primului forum economic al Moldovei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top