Connect with us

Președintele raionului Căușeni, Nicolae GORBAN, provocări apărute în dezvoltarea investițiilor transfrontaliere și rolul limitat al administrațiilor publice locale

WhatsApp Image 2023 08 04 at 09.40.15 1 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Președintele raionului Căușeni, Nicolae GORBAN, provocări apărute în dezvoltarea investițiilor transfrontaliere și rolul limitat al administrațiilor publice locale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Președintele consiliului raional Căușeni, Nicolae Gorban, prezent în cadrul evenimentului, a avut o intervenție la prezentarea investițiilor de către Olesea Covrig, reprezentanta Strategiei de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din UTA Găgăuzia.

0398 pt print foto Paul Covalschi scaled - Moldova Invest

În cadrul prezentării, Olesea Covrig a evidențiat faptul că anumite surse de finanțare provin din bugetul regional al Găgăuziei, și din acest buget sunt susținute subvenții, granturi pentru companii și sprijin pentru studenți, oameni și copii, precum și diverse programe economice și sociale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Transporturilor va APROBA studiul de fezabilitate pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, parte din A8

Forumul Economic Regional 41 1 - Moldova Invest

În acest context, Nicolae Gorban și-a exprimat admirația referitor la inițiativele din UTA Găgăuzia, însă a menționat că acestea sunt limitate la nivelul administrației teritorial-administrative și nu includ administrația publică locală, o problemă recurentă și la nivel național.

Nicolae Gorban Ion Cojocari 1 1 - Moldova Invest

Nicolae Gorban a descris cum limitările legislației îngreunează dezvoltarea proiectelor și a reamintit despre discuția îndelungată despre descentralizare în Republica Moldova:

„Eu sunt foarte bucuros că aveți astfel de inițiative (UTA Găgăuzia), dar cred că sunt doar la nivelul administrației teritorial-administrative, și nu se întind și la administrația publică locală, o problemă care persistă și la nivel național.

Suntem foarte limitați în drepturi, și politica legislativă ne creează multe obstacole în dezvoltarea proiectelor.

Dacă ne gândim la investiții în sănătate, educație, cultură, ne confruntăm cu o discuție de 30 de ani despre descentralizare în Republica Moldova. Mă tem că vom rămâne doar cu aparatul președintelui, iar toate direcțiile sunt concentrate la nivel național.

Consider că este o greșeală mare și proiectele ar trebui revizuite.

Mă bucur că în România descentralizarea a avut loc, cu școli și instituții județene gestionate corect, ceea ce promovează un nivel mai înalt de dezvoltare în diferite domenii ale administrației publice locale.” 

Nicolae Gorban, despre rolul limitat al administrațiilor publice locale din Republica Moldova

WhatsApp Image 2023 08 04 at 09.43.42 - Moldova Invest

Președintele consiliului raional Căușeni  și-a exprimat îngrijorarea că toate direcțiile vor rămâne concentrate la nivel național și vede acest lucru ca fiind o greșeală majoră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ziua de 5 iunie este ziua dascălilor. Interviu cu Anca Cheaito profesoară de limbă franceză, coordonatoare a activităților pedagogice care predă cursuri de limbă, cultură și civilizație românească la Liceul Amlieh din Beirut

Nicolae Gorban a menționat că se bucură de succesul descentralizării în România, care a condus la o gestionare mai eficientă în administrația publică locală.

Ion Ștefanovici, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), a intervenit cu câteva observații, subliniind că soluția poate veni mai repede din punct de vedere administrativ și că va depinde de ADR-uri, precursoarele regiunilor.

ion stefanovici capdr 1 1536x1023 2 768x673 1 - Moldova Invest

Acesta a vorbit despre reformele administrative discutate anual și a menționat rolul regiunilor în succesul Poloniei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Arabia Saudită își extinde piața obligațiunilor pe fondul dezvoltării sectorului financiar

Să știți că soluția, până la urmă, vine mai repede, sub aspect administrativ, și va ține de cheia aceasta a ADR-urilor, care sunt precursoarele regiunilor.

ion stefanovici forum economic regional 3 - Moldova Invest

Până când se mai fac reformele administrative prin care se discută an de an prin Camerele de Comerț, să mai comasăm, să mai vedem, ne prinde regiunea, regiunea care i-a dus pe poloni înspre performanță.” a explicat Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), Ion Ștefanovici.

Ion Ștefanovici a încheiat exprimându-și convingerea că grupurile de lucru comune ar putea fi soluția.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top