Connect with us

Trei instituții ieșene vor fi consolidate într-un sediu comun, al cărui cost este estimat la 12 milioane de euro

parchet iasi capel 1000x600 1 - Moldova Invest

Iași

Trei instituții ieșene vor fi consolidate într-un sediu comun, al cărui cost este estimat la 12 milioane de euro

Recent, Primăria Iași a acordat autorizația pentru începerea lucrărilor la sediul unic al Parchetelor ieșene. Clădirea va fi construită pe un teren din Codrescu, pus la dispoziție de Consiliul Județean (CJ), iar finanțarea în valoare de 60 de milioane de lei va fi asigurată de guvern prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Planurile pentru această investiție au fost discutate în Iași timp de aproape 10 ani. În 2015, CJ a pus la dispoziție un teren de 6.000 de metri pătrați, iar în 2018 a fost aprobat planul urbanistic zonal. Finanțarea a fost alocată în 2021, iar în 2022 s-a organizat licitația pentru lucrări. Prima autorizație, pentru organizarea execuției, a fost emisă în noiembrie 2022 de către Primărie, iar cea de-a doua, care permite execuția lucrărilor, a fost eliberată cu câteva săptămâni în urmă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primăria comunei ieșene Miroslava a depus o cerere de finanțare în vederea realizării unei „școli verzi” în satul Valea Adâncă

Firma Iasicon a câștigat contractul de construcție, în urma licitației la care au participat și alte patru companii importante. Valoarea contractului este de 59 de milioane de lei, fără TVA.

Clădirea Parchetelor va ocupa un sfert din terenul disponibil și va avea o suprafață construită de aproximativ 9.500 de metri pătrați, cu un regim de înălțime format din subsol, parter și 3 etaje. Pe acoperiș vor fi amplasate panouri fotovoltaice, iar parcarea va avea 76 de locuri, 38 la subsol și 38 la nivelul solului. De menționat că inițial erau planificate doar 38 de locuri de parcare la nivel suprateran.

Noul sediu va adăposti Parchetele care activează în cadrul Judecătoriei, Tribunalului și Curții de Apel. În clădire vor fi amenajate camere de anchetă, camere de recunoaștere din grup, spații pentru corpuri delicte, birouri pentru specialiștii antifraudă, birou pentru documente clasificate, spații pentru arhive, săli de ședințe și săli de seminarii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR a pregătit mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru fermieri

“Prin construirea unui sediu unic pentru cele trei instituții, se va crea un cadru necesar pentru desfășurarea activității unităților de parchet în condiții normale. Fluxurile de acces în imobil vor fi separate pentru personal, public și arestați, evitându-se, pe cât posibil, intersectarea acestora. Totodată, se vor asigura condiții optime de păstrare a actelor și dosarelor aflate în arhiva sau în lucru, precum și alte spații necesare”, conform documentației guvernamentale care a aprobat investiția.

Castanul sălbatic existent pe teren va fi păstrat, în timp ce alți copaci vor fi tăiați

În caietul de sarcini al licitației organizate anul trecut, s-a menționat că pe amplasamentul din Codrescu se aflau ruinele fostelor grajduri regale, care au fost complet demolate. Unele porțiuni de elevații ale fundațiilor, pardoseli sau frontoane au rămas vizibile în gardul din jurul terenului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia cer prelungirea embargoului UE asupra importurilor de cereale din Ucraina

Astfel, după demolarea clădirilor, terenul a fost lăsat în parțial abandon timp îndelungat până când aspectele juridice ale proprietății au fost clarificate. În acest interval, vegetația sălbatică a crescut în mod natural într-o zonă semnificativă a terenului.

“Cu toate acestea, între arborii prezenți pe amplasament se pot observa 11 tei și castani aliniați de-a lungul străzii Sărăriei, aflați într-o stare avansată de degradare biologică, precum și un exemplar de castan sălbatic, în vârful maturității, care va fi păstrat și va reprezenta centrul compoziției propuse pentru teren. Restul vegetației va fi complet defrișată, deoarece nu are valoare biologică sau peisagistică semnificativă”, se mai menționează în caietul de sarcini.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top