Connect with us

România se numără printre țările cu cele mai multe investiții în startup-uri din Europa Centrală și de Est

Collage Maker 08 May 2023 11 22 AM 684 - Moldova Invest

International

România se numără printre țările cu cele mai multe investiții în startup-uri din Europa Centrală și de Est

Startup-urile din Europa Centrală și de Est au continuat să obțină investiții semnificative în 2022

În ciuda provocărilor economice din ultimul an, startup-urile din Europa Centrală și de Est au continuat să obțină investiții semnificative în 2022.

Cu toate acestea, conform raportului „VC Transactions in CEE” al platformei Vestbee, valoarea totală a investițiilor a scăzut cu peste 15% față de anul precedent din cauza inflației mari și a creșterii ratelor dobânzilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economia Germaniei a stagnat în trimestrul al doilea, după ce în iarnă a fost în recesiune!

În trimestrul patru din 2022, startup-urile din regiune au obținut investiții în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro, iar România a fost una dintre țările cu cele mai mari runde de finanțare, alături de Polonia și Estonia.

Sectoarele care au primit cele mai multe finanțări au fost:

  • comerțul electronic
  • energia
  • finanțele
  • inteligența artificială 
  • analiza.

Scăderea evaluărilor și concedierile semnificative de personal au făcut ca investitorii să fie mai prudenți în investiții

Anul 2022 a marcat un punct de cotitură semnificativ pentru startup-urile europene, conform raportului, dar scăderea evaluărilor și concedierile semnificative de personal au făcut ca investitorii să fie mai prudenți în investiții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Agriculturii analizează facilitarea accesului cărnii româneşti pe piaţa din Israel!

Cu toate acestea, fluctuațiile piețelor globale afectează piețele regionale cu o întârziere de câteva luni, iar semnalele din primul trimestru al anului 2023 sugerează deja că regiunea se confruntă cu provocări similare cu cele ale omologilor săi occidentali.

În general, ecosistemul startup-urilor din Europa Centrală și de Est a fost rezistent în ultimul an, cu peste 1.100 de runde financiare și o creștere sănătoasă de 260% față de 2020.

Cu toate acestea, investitorii sunt mai reticenți în fața riscului și adoptă o abordare de așteptare sau și-au redirecționat capitalul către clase de active mai puțin riscante și mai lichide.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Situaţia pe piaţa gazelor naturale din Europa, din ce în ce mai ÎNGRIJORĂTOARE

Sursa: economedia.ro


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top