Connect with us

Rubla rusească, la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni. Kremlinul critică Banca Centrală

rubla ruseasca - Moldova Invest

International

Rubla rusească, la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni. Kremlinul critică Banca Centrală

Rubla rusească s-a confruntat cu o depreciere luni, depășind pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în 17 luni. Această devalorizare este rezultatul unei cereri puternice de valută și a deteriorării balanței comerciale a Rusiei.

La ora 07:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% față de dolar, ajungând la 100,84 ruble pentru un dolar, depășind astfel nivelul de 100 de ruble pentru prima dată după 23 martie 2022. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 1,5% față de euro, ajungând la 110,44 ruble pentru un euro, cel mai slab nivel în 17 luni, și cu 1,3% față de yuanul chinezesc, la 13,87 ruble pentru un yuan.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China reduce dobânzile pentru a stimula creșterea economică

Rubla rusească a trecut printr-un parcurs tumultuos după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Aceasta a atins un minim istoric de 120 de ruble pentru un dolar în martie anul trecut, pentru ca apoi să revină la cel mai bun curs din ultimii șapte ani, în urma unor restricții asupra fluxurilor de capital și a creșterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a atribuit deprecierea recentă a rublei scăderii veniturilor din export și creșterii importurilor. Totuși, un consilier de la Kremlin a acuzat politica monetară a Băncii Centrale a Rusiei ca fiind responsabilă pentru această situație, semn de disensiune între autoritățile ruse.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile Uniunii Europene pentru următorii cinci ani

Un trader de la o mare bancă rusească a declarat, pentru Reuters, că piaţa este confuză. “Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă aşteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poţi baza”, a precizat traderul.

Prețul barilului de țiței Brent, un indicator important pentru principalul produs de export al Rusiei, a scăzut cu 0,9% până la 86,05 dolari, apropiindu-se de nivelul maxim atins în ultimele șapte luni în săptămâna precedentă. Cu toate acestea, cursul rublei nu a reacționat pozitiv la această creștere a prețului petrolului. În același timp, piețele bursiere rusești au înregistrat creșteri. Indicele RTS în dolari de la bursa din Moscova a crescut cu 0,2% până la 1.002,7 puncte, iar indicele MOEX în ruble a crescut cu 1,6% până la 3.205,4 puncte.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Oleg OZEROV, noul ambasador al Rusiei la Chișinău

“Creşterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susţină interesul investitorilor de retail în acţiuni ca o modalitate de a-şi proteja economiile”, susţin analiştii de la Sinara Investment Bank.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top