Connect with us

ADR Nord Est – retrospectiva 2022! DIRECȚII și STRATEGII pentru 2023

ion stefanovici vasile asandei adr nord est - Moldova Invest

Moldova în direct

ADR Nord Est – retrospectiva 2022! DIRECȚII și STRATEGII pentru 2023

Lansarea Programului Regional N-E 2021 – 2027 este considerat drept cel mai important eveniment al acestui an, întrucât oferă 1,75 miliarde de euro, o sumă impresionantă, pentru proiectele din sfera a 8 priorități de dezvoltare

 NEWS MOLDOVA, în emisiunea ACTUALITATEA EUROPEANĂ, moderată de redactorul-șef, ION ȘTEFANOVICI, l-a avut invitat pe VASILE ASANDEI, directorul ADR Nord Est, pentru a prezenta o retrospectivă a activității instituției din 2022, dar și direcțiile pentru următoarea perioadă. ADR Nord Est este autoritate de management pentru Programul Regional N-E 2021 – 2027, iar această responsabilitate uriașă vine cu o serie de strategii care să conducă nu doar la succes, ci și la performanță. Una dintre problemele importante abordate în emisiunea ACTUALITATEA ÎN DIRECT a fost legată de cum va influența întârzierea începerii noului exercițiu financiar 2021 – 2027. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vladimir Putin a avut o întrevedere cu Viktor Orban la Beijing

”E un moment de referință de la care pornim, o restartare a activității nostre și a partenerilor noștri din regiune”

”Această conferință (lansarea Programului Regional N-E 2021 – 2027, n.r.) este punctul culminant al unor schimbări majore pe de o parte, și, pe de lată parte, a unor eforturi și așteptări pentru întreaga regiune. Schimbările se referă la faptul că suntem autoritate de management și vom gestiona direct acest program, iar, pe de altă parte,  în acest proces de lungă durată de implementare a unor proiecte, de investiții din bani europeni, momentul marchează și o schimbare de viziune și de mod de lucru. E, așadar, un moment de referință de la care pornim, o restartare a activității nostre și a partenerilor noștri din regiune”, a precizat VASILEASANDEI, directorul general al ADR Nord Est. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cel puțin două loturi ale Autostrăzii Moldovei A7 ar putea fi deschise în 2024

”Faptul că programul a fost aprobat în 2022, deși trebuia aprobat înainte de începutul perioadei, ne crează o presiune”

”Există o îngrijorare vis-a-vis de această întârziere, care, bineînțeles, nu vi se datorează, dar  pe care, practic, va trebui să o gestionați?”, a fost întrebarea adresată de ION ȘTEFANOVICI, redactor-șef NEWS MOLDOVA, invitatului său, directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI. 

”După cum toată lumea știe deja, în Uniunea Europeană există aceste exerciții de 7 ani, însă întreaga suprastructură europeană are totuși o problemă în a respecta foarte exact aceste perioade de programare. Și exercițiul 2014 – 2020 a început cu o mare întârziere, deci nu e ceva nou. Sigur că faptul că programul a fost aprobat în 2022, deși trebuia aprobat înainte de începutul perioadei, ne crează o presiune, pentru că de aceea sunt perioade de 7 ani, tocmai ca să existe timp suficient ca să putem implementa în condiții optime proiectele.

Ne crează o îngrijorare, dar, pe de altă parte, încercăm să facem ca lucrurile să se întâmple mai repede, mai eficient. Și-o să vă dau un exemplu. Am avut o întâlnire tehnică cu Autoritatea Națională de Audit, în care am discutat un subiect: costuri simplificate! Dacă reușim să punem la punct acest mecanism, după aceea, în implementare ne va fi mult mai simplu, și nouă, și Autorității Naționale de Audit și beneficiarului, a menționat directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   SOPHIA ÎN MIAMI - FRANCIZA UNUI BRAND ROMÂNESC DE DESIGN INTERIOR ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova în direct

To Top