Connect with us

Acţiunile Fondului Proprietatea, suspendate de la tranzacţionare de ASF!

fondul proprietatea - Moldova Invest

București

Acţiunile Fondului Proprietatea, suspendate de la tranzacţionare de ASF!

Joi, acțiunile Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), care deține aproximativ 20% din acțiunile producătorului de energie electrică Hidroelectrica, au fost suspendate de la tranzacționare pe Bursa de Valori București, la solicitarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform informațiilor din Ziarul Financiar, Fondul Proprietatea are planuri de a vinde parțial sau integral participația la Hidroelectrica, ultima “perlă” nelistată din portofoliul statului român. Această tranzacție este anticipată a fi cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din România și posibil din Europa în 2023. Decizia ASF de suspendare a acțiunilor FP este probabil legată de apariția prospectului de listare a Hidroelectrica, care este așteptată să aibă loc joi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor contractează împrumut de 843 milioane de lei de la bănci pentru refinanțarea datoriei publice

Cu două săptămâni în urmă, Hidroelectrica, evaluată la 54,3 miliarde de lei de către KPMG, a anunțat oficial intenția sa de a se lista pe piața locală de capital. Se preconizează că cea mai profitabilă companie din portofoliul statului va fi listată pe Bursă în luna iulie, iar acțiunile sale vor fi incluse în indicele de referință BET începând cu prima zi de tranzacționare.

Printre băncile de investiții care sprijină procesul de listare se numără Citigroup, Erste, Jefferies, Morgan Stanley, Rothschild și STJ Advisors. În 2022, Hidroelectrica a acordat dividende în valoare de 3,8 miliarde de lei, adică 8,54 lei pe acțiune, din profitul înregistrat în 2021 și din rezultatul reportat. În același an, compania a distribuit Ministerului Energiei, care deține 80% din acțiuni, suma de 2,3 miliarde de lei, iar Fondului Proprietatea, acționarului vânzător, o sumă similară.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Investiție de 320 milioane de euro pentru cei mai buni cercetători români!”

Acțiunile Fondului Proprietatea au înregistrat o scădere de 3,6% în acest an, cu un volum de tranzacționare de 850 de milioane de lei și o capitalizare de piață de 12,2 miliarde de lei. În comparație, indicele de referință BET înregistrează o creștere de 5%, conform datelor BVB (Bursa de Valori București).


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top