Connect with us

Ciolacu: “Țara primește miliarde de euro de la UE pentru digitalizare, deci trebuie să fie responsabilă în gestionarea acestor fonduri”

marcel ciolacu pensii - Moldova Invest

București

Ciolacu: “Țara primește miliarde de euro de la UE pentru digitalizare, deci trebuie să fie responsabilă în gestionarea acestor fonduri”

Premierul Marcel Ciolacu a adus în discuție necesitatea unei “echități fiscale” și a subliniat că țara primește miliarde de euro de la UE pentru digitalizare, deci trebuie să fie responsabilă în gestionarea acestor fonduri

Liderul PSD a menționat că, deși scutirea a fost necesară la momentul introducerii, acum trebuie să se renunțe la ea pentru a asigura o echitate fiscală, noteaza Digi24.

În opinia sa, ideea inițială a taxei unice nu a fost rea, dar între timp, evoluțiile economice și cerințele UE au făcut ca aceasta să nu mai fie fezabilă.

Premierul a afirmat că, pe viitor, se va urma o reformă a colectării taxelor la stat, dar în prezent nu se pot introduce noi taxe care să descurajeze economia, mai ales având în vedere contextul fragil al climatului economic și investițiile directe în țară. Cu toate acestea, el a subliniat că nu se vor elimina total excepțiile fiscale, ci se va căuta o echilibrare a acestora.

„Aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?”.

“Azi, împreună cu Nicolae Ciucă și ceilalți lideri am închis 99% din măsurile legate de reforma administrativă și anumite creșteri fiscale”, a afirmat Marcel Ciolacu.  Prim-ministrul a precizat că „nu a fost rea taxa unică”.

„Greșeala a fost când am desființat-o. Unii o apără, dar nu mai există. Taxa unică e când ai 16% la TVA, impozit pe profit etc. Ideea nu a fost rea, dar între timp celelalte economii au evoluat, nu mai există în UE cotă unică”, a mai spus acesta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mașinile second-hand aduse în România, mai susceptibile la fraudarea kilometrajului!

Președintele PSD spune că va urma și o reformă a colectării taxelor la stat.  „După digitalizarea ANAF se va veni cu impozitarea progresivă. Dar eu nu pot veni acum cu taxe noi, e încă fragil climatul economic, faptul că vii cu atâtea investiții directe, contextul cu războiul de la frontieră, nu ai voie cu taxe noi care să descurajeze economia”, a mai susținut acesta.

Ciolacu spune că nu va fi o eliminare totală a excepțiilor.  „Va fi o eliminare de excepție la CASS. De exemplu, IT-ul sunt exceptați la impozitul pe venit de 20 de ani. A fost nevoie de ea. A fost o măsură a unui stat care și-a asumat-o. Nu spun că s-a încheiat, dar e nevoie de echitate fiscală. Asta spune și Comisia.

Nu poți să vii cu echitate socială fără să ai și o echitate fiscală. Asta spune și Comisia. Nu poți pe fiecare categorie să inventezi alte excepții.  Acum am altă realitate. Am plecat din 2019 la 800 de milioane de lei concedii medicale, am adus în pandemie încă 750 de milioane de lei, deci nu ceva catastrofal.

Problema e că m-am trezit în 2023 cu concedii medicale de 6 miliarde de lei. Cum se uită orice finanțist, comisarul pe buget și eu să par un om serios dacă eu păstrez scutirile de CASS. Constructorii au în acest moment această excepție. Vor plăti CASS. Ei au salariul minim pe economie în construcții de 4.000 de lei. Vom veni cu o mărire până la 4.500 – 4.600.

Chiar dacă omul va reține acest CASS, nu va pierde niciun leu la venit.  Comisia spune «înțelegem că nu puteți renunța la tot odată, dar măcar excepțiile pe care le aveți să fie unitare la toate categoriil».  Din fondurile UE sunt miliarde de euro în IT.

Nu taie nimeni până nu vom discuta iar cu toată industria. Domnilor, aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?

Nu se pierde forța de muncă, pentru că va fi plătită la fel. Nu este o hotărâre foarte clară. Recomandarea a fost ca liniar să fie la toată lumea”, a spus prim-ministrul Ciolacu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost SEMNAT primul contract de proiectare și execuție pentru A8

În încheiere, premierul a atras atenția că este important să se țină cont de cerințele Comisiei Europene și să se găsească soluții care să nu pună în pericol fondurile de la UE destinate digitalizării în România.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top