București
Companii amendate cu 2,9 milioane de euro de Consiliul Concurenței pentru refuzul de a furniza informații în timpul inspecțiilor inopinate
Consiliul Concurenței a impus amenzi în valoare de 2,9 milioane de euro companiilor Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte a grupului francez Lactalis, pentru refuzul de a furniza informații în timpul inspecțiilor inopinate
Investigarea se concentrează asupra posibilelor înțelegeri pentru stabilirea prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.
Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat cele trei companii cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane de euro pentru că au refuzat să ofere acces la informații în timpul inspecțiilor inopinate desfășurate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.
- Albalact a primit o amendă de aproximativ 2 milioane de euro
- Covalact de aproximativ 495.000 euro
- Dorna Lactate de aproximativ 400.000 euro.
Autoritatea de concurență a decis să aplice aceste sancțiuni deoarece cele trei companii nu au permis inspectorilor accesul la anumite conturi de e-mail și corespondență utilizate de angajați sau reprezentanți.
Inspecțiile au avut loc între 28 și 30 martie 2023.
Pe lângă aceste amenzi, autoritatea de concurență a inițiat trei investigații separate
Pentru a forța companiile să ofere acces la informații, li s-au impus amenzi zilnice în valoare totală de 130.913,27 lei, calculată de la data comunicării sancțiunii până la data în care reprezentanții Consiliului Concurenței vor avea acces la informațiile și documentele solicitate.
Pe lângă aceste amenzi, autoritatea de concurență a inițiat trei investigații separate privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.
Inspecțiile inopinate au avut loc la mai multe companii, inclusiv Bunge România, Expur, Prutul și Ardealul pentru uleiul de floarea soarelui, iar Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Friesland România, Lacto Food și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus) au fost printre companiile vizate pentru piața producției și comercializării de unt.
În ceea ce privește zahărul, inspecțiile au avut loc la Agrana România, Pfeifer & Langen România și Lucsor Impex.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare pentru clarificarea posibilelor practici anticoncurențiale analizate.
Inspectorii de concurență au dreptul să solicite orice informații legate de obiectul investigației, iar companiile care refuză să coopereze sau împiedică activitatea instituției în timpul investigațiilor pot fi sancționate cu amendă
Este important de menționat că aceste inspecții nu implică o presupunere de vinovăție pentru companii.
Potrivit legislației privind concurența, inspectorii de concurență au dreptul să solicite orice informații legate de obiectul investigației, iar companiile care refuză să coopereze sau împiedică activitatea instituției în timpul investigațiilor pot fi sancționate cu amendă, reprezentând între 0,5% și 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancțiunii.
Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care afectează concurența pe piața românească, în special cele care vizează stabilirea prețurilor de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.
Sursa: profit.ro
