Connect with us

OMV Petrom a dat în judecată România la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, în legătură cu legea offshore!

omv judecata - Moldova Invest

București

OMV Petrom a dat în judecată România la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, în legătură cu legea offshore!

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră și de gaze din România, a depus o plângere împotriva statului român la Curtea Internațională de Arbitraj din Paris.

Compania vrea ca statul român să urgenteze implementarea de noi reglementări în legea offshore referitoare la vânzarea gazelor din Marea Neagră.

Această acțiune în instanță vine în urma deciziei finale luate de OMV Petrom de a începe producția de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut chiar miercuri dimineață de către compania OMV Petrom.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Situația îngrijorătoare a pieței muncii în România: Rata șomajului crește la 2,91% la finalul lunii iunie 2023, șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar, o pondere semnificativă

Cu toate acestea, OMV Petrom nu a anunțat public litigiul împotriva statului român nici la Bursa de Valori București.

Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris este îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră. Aceasta vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Afacerile companiei Antibiotice în semestru I din 2023 au crescut cu peste 27%, în acord cu planul multianual de afaceri

Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a menționat că legea promovată atunci de coaliția PSD-PNL-UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai sunt necesare clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere în transferul de operațiuni, care se întâmplă în mod obișnuit într-un interval de 9-12 luni înainte de luarea deciziei finale de investiție.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada Unirii A8: Au fost aprobați indicatorii pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului – Leghin. Peste 31 miliarde de lei pentru 159 de km de drum!

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top