Connect with us

Peste 1 miliard de euro pentru fermierii și antreprenorii din România din fonduri UE

5bce1ea9515b0944ef290274f3008eed 1063x560 00 86 e1691409066904 - Moldova Invest

București

Peste 1 miliard de euro pentru fermierii și antreprenorii din România din fonduri UE

Peste 1 miliard de euro din fonduri europene pentru agricultorii români și alți beneficiari privați prin intermediul a 7 linii de finanțare

Ghidurile solicitantului pentru aceste finanțări au fost lansate în dezbatere publică, miercuri, 1 august 2023.

În timp ce oficialitățile dezvoltă în prezent măsuri fiscale pentru reintroducerea contribuțiilor de 10% la sănătate pentru salariile lucrătorilor din domeniul agricol și industria alimentară, apar și oportunități prin fondurile europene pentru agricultori și companiile din sectorul de prelucrare.

prime fermieri - Moldova Invest

După o întârziere de câteva luni, ghidurile solicitantului pentru aceste 7 linii de finanțare europeană, destinate agricultorilor și antreprenorilor din sectorul de prelucrare, au fost lansate pentru consultare publică în data de 1 august 2023.

Aceste 7 linii de granturi se adresează investițiilor în irigații, ferme de animale, cursuri de agricultură, procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole, investițiile în livezi, precum și fonduri pentru tineri agricultori.

Investiții în sectorul zootehnic

Această linie de finanțare, denumită DR 20, are alocat un buget de 224.610.728 euro.

Sprijinul public maxim este de 2.000.000 euro/proiect, cu excepția cazului în care proiectele implică exclusiv achiziționarea de utilaje și echipamente agricole, caz în care sprijinul public maxim este de 300.000 euro/proiect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Marcel Boloș: 'Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat!'

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de maximum 65% din costurile eligibile per proiect.

Beneficiarii pot fi fermieri constituiți legal conform legislației naționale (cu excepția persoanelor fizice), cooperative agricole și societăți cooperative care servesc interesele fermierilor membri, grupuri și organizații de producători constituite și recunoscute de MADR.

MADR - Moldova Invest

Fondurile pot fi folosite pentru diverse tipuri de investiții în fermele zootehnice, incluzând modernizarea adăposturilor de animale, dotarea cu utilaje agricole, dezvoltarea de unități de procesare la nivel de fermă, îmbunătățirea eficienței energetice și utilizarea soluțiilor digitale.

Modernizarea infrastructurii de irigații

Linia de finanțare DR 25 pentru modernizarea infrastructurii de irigații are un buget de 400.000.000 euro. Organizațiile de Utilizatori de Apă pentru Irigații pot obține fonduri nerambursabile de până la 500.000 euro/beneficiar.

prioritatile agriculturii irigatii - Moldova Invest

Rata sprijinului public nerambursabil este de 65% din totalul cheltuielilor eligibile, restul de 35% plus toate cheltuielile neeligibile fiind suportate de către fermieri.

Investițiile eligibile sub această linie de finanțare includ modernizarea infrastructurii de irigații, achiziționarea sau dezvoltarea de software, obținerea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci, cheltuieli legate de consultanță, proiectare, monitorizare și management al proiectului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Coaliția de guvernare agreează Pachetul Fiscal: Impozite și contribuții modificate pentru microîntreprinderi, construcții și agricultură

Înființarea sistemelor de irigații

Sub titlul Măsura DR 26, se aloca un buget de 102.421.176 euro pentru înființarea sistemelor de irigații. Fermierii și asociațiile lor pot beneficia de granturi, cu excepția persoanelor fizice. Subvenția acoperă 65% din costurile eligibile, limitându-se la 500.000 euro per beneficiar.

Printre investițiile acoperite se numără sistemele de irigații, costuri generale legate de construcții, achiziționarea de software și licențe, adaptări la noile reglementări ale UE, cheltuieli de proiectare și echipamente pentru producerea energiei, limitate la 30% din valoarea totală a proiectului.

Cursuri de agricultură

Pentru transferul de cunoștințe, Linia de finanțare DR 37 a rezervat 1.800.000 euro.

Entitățile din sectorul formării profesionale pot accesa aceste fonduri pentru a organiza cursuri în agricultură.

Fiecare sesiune are o durată de 8 ore și poate găzdui până la 28 de cursanți.

Bugetul acoperă costurile pentru formatori, transport, cazare și materiale.

Granturi IMM pentru produse agricole și pomicole

Măsura DR-22 a alocat 210.300.000 euro pentru investiții în procesarea produselor agricole și pomicole. Beneficiarii pot fi cooperative agricole, grupuri de producători, IMM-uri și companii mari.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR avertizează Guvernul Ciolacu să nu se aștepte la scăderea inflației după mărirea taxelor!

imm - Moldova Invest

Subvențiile variază de la 3 milioane la 10 milioane de euro în funcție de proiect.

Granturile acoperă 65% din costurile eligibile.

Investițiile pot viza infrastructura, dotările, echipamentele și tehnologiile specifice, marketing, energie regenerabilă, eficiență energetică și digitalizare.

Investiții în exploatațiile pomicole

Măsura DR-15 destinează 151.383.527 euro pentru exploatațiile pomicole.

Fermierii, cooperativele și grupurile de producători sunt beneficiarii eligibili.

Aceștia pot obține până la 65% din costurile eligibile, cu un plafon de 1,5 milioane de euro per proiect.

Printre investițiile eligibile se numără înființarea și modernizarea fermelor pomicole, echipamentele și tehnologiile specifice.

Tineri Fermieri

Sub Măsura DR 30, un buget de 250.691.764 euro este destinat instalării tinerilor fermieri.

noii fermieri inteligenti b - Moldova Invest

Cei cu vârstă de până la 40 de ani (până înainte de a împlini 41 ani) care au competențe în agricultură și care devin pentru prima dată conducători și decidenți într-o exploatație agricolă pot accesa granturi de 70.000 euro la depunerea cererii de finanțare.

Susa: startupcafe.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top