Connect with us

România devine exportator net de energie electrică. Creștere semnificativă a producției și scădere a consumului

296036 articol - Moldova Invest

București

România devine exportator net de energie electrică. Creștere semnificativă a producției și scădere a consumului

România a devenit un exportator net de energie electrică în primele șase luni ale acestui an, datorită unei creșteri semnificative a producției și unei scăderi a consumului, conform datelor furnizate de Transelectrica

În acest interval, exporturile de energie electrică au reprezentat peste 10% din totalul consumului.

Producția netă de energie electrică a crescut cu 5% în primele șase luni, ajungând la 28,3 TWh. Această creștere a fost determinată în principal de sporirea producției din hidrocentrale, care a înregistrat un plus de 11 TWh în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce a reprezentat o creștere de 44%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE, paralelă cu realitatea românilor de la țară! Vrea înlocuirea tuturor celor 3,5 milioane de sobe tradiționale cu centrale pe bază de peleți sau de biomasă!

Energia produsă din hidrocentrale a contribuit cu 39% la mixul energetic național. Sectorul nuclear a înregistrat o creștere ușoară, în timp ce producția din surse regenerabile a scăzut ușor. În schimb, centralele pe bază de gaze și cărbune au înregistrat o scădere semnificativă, de aproape 2 TWh comparativ cu primele șase luni ale anului anterior.

În contrast, consumul național de energie electrică a înregistrat o scădere de 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această reducere a fost influențată în primul trimestru de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și de implementarea unui regulament european care impunea reduceri lunare de 10% ale consumului brut de energie electrică. În al doilea trimestru, încetinirea activităților economice la nivel european a contribuit la scăderea consumului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR a pregătit mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru fermieri

Astfel, datorită acestor factori, România a înregistrat un excedent de energie electrică pe piața internă și a devenit un exportator net, cu exporturi crescute cu 88% față de anul precedent, ajungând la 4,7 TWh. În același timp, importurile au scăzut cu 44%, ajungând la doar 1,8 TWh. În consecință, balanța energetică a țării a înregistrat un excedent în primele șase luni, reprezentând peste 11% din consumul intern net.

Deși există proiecte de dezvoltare a capacităților de producție în sectorul regenerabilelor, puterea instalată totală a continuat să scadă, atingând 18.255 MW la sfârșitul lunii iunie. Aceasta este în parte rezultatul închiderii unor grupuri termo și a unei creșteri neglijabile a capacităților din surse regenerabile, doar 26 MW.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Protest masiv la Ministerul Finanțelor: Tensiuni în jurul plăților salariale și disciplina economico-financiară


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top