Connect with us

România și Bulgaria, ţările din UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru, în T1!

costul cu mana de lucrua - Moldova Invest

București

România și Bulgaria, ţările din UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru, în T1!

Potrivit Eurostat, Bulgaria și România sunt țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru din 2023.

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o creștere de 5,3% în UE și de 5% în zona euro, în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

În perioada ianuarie-martie 2023, comparativ cu primul trimestru din 2022, Bulgaria (15,7%), România (14,3%) și Lituania (13,2%) au înregistrat cele mai semnificative creșteri anuale, iar alte patru state membre ale UE au raportat creșteri de peste 10%: Estonia (12%), Croația (11,3%), Polonia (10,7%) și Belgia (10,1%), conform Agerpres.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul bugetar din România a atins cote alarmante în primele 7 luni din 2023

Costul orar al muncii include atât costurile salariale, cât și costurile non-salariale, cum ar fi contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 14,3% în perioada ianuarie-martie 2023, iar costurile non-salariale au avansat cu 14%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 5% în aceeași perioadă, iar costurile non-salariale au înregistrat o creștere anuală de 6,1%.

În primul trimestru din 2023, creșterea costurilor cu forța de muncă în România se datorează în principal unei creșteri de 16,9% a costului orar al forței de muncă în sectorul de afaceri, în timp ce în sectorul non-business s-a înregistrat o creștere de 21,8%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Absolvenții cu media 10 vor primi beneficii financiare din partea Guvernului

Luate pe sectoare ale economiei, în România, costul orar al forței de muncă a crescut cu 21,8% în construcții, cu 16,9% în industrie și cu 15,4% în servicii.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in București

To Top