Neamt
Primarul din Piatra Neamț a avut o întrevedere promițătoare pentru viitorul pietrenilor, cu ministrul Cercetării și directorul general al Poștei Române
Primarul Andrei Carabelea a susținut astăzi, 29 mai 2023, o conferință de presă la sediul primăriei, în care a prezentat proiectul de digitalizare a serviciilor oferite populației
Primarul Andrei Carabelea a discutat cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan despre subiecte de interes pentru pietreni.
Prin intermediul acestui proiect de digitalizare a serviciilor, pietrenii vor avea acces mai ușor la 33 de servicii publice, iar numărul acestora va crește în viitor, inclusiv emiterea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire, certificatelor fiscale și a diverselor adeverințe.
Proiectul a fost finalizat anul trecut și în prezent se lucrează la o nouă etapă a acestuia, care are scopul de a ușura munca angajaților primăriei și de a evalua mai eficient rezultatele activităților desfășurate în cadrul serviciilor.
Un alt succes al digitalizării este reprezentat de aplicația destinată administrării parcărilor de reședință, care a atras interesul și altor primării din țară, doritoare să implementeze un astfel de software.
Primarul Andrei Carabelea a evidențiat, de asemenea, colaborarea cu Poșta Română și investiția în clădirea emblematică a instituției din Piatra-Neamț
Un parteneriat între primărie și Poșta Română a fost inițiat anul trecut pentru încasarea taxelor și impozitelor locale la oficiile poștale din cartiere, demonstrându-se un succes. De asemenea, nivelul de achitare a acestora în sistem online a crescut semnificativ.
Ministrul Sebastian Burduja a menționat cu nostalgie importanța legăturii sale cu Piatra-Neamț și a rememorat momentul campaniei electorale din 2016, când a lucrat alături de primarul Andrei Carabelea și actualul ministru, în calitate de candidați parlamentari, iar Valentin Ștefan în calitate de șef de campanie.
Ministrul a evidențiat unul dintre succesele sale, Programul Henri Coandă, prin care echipajul Neves de la Colegiul Național Petru Rareș a primit premiul I în valoare de 15.000 de lei pentru fiecare membru al echipei.
Sebastian Burduja a subliniat importanța digitalizării și a menționat că platforma ghișeul.ro are deja peste 1,8 milioane de utilizatori, iar prin intermediul Caravanei digitalizării numărul acestora va crește și în mediul rural.
Se urmărește eliminarea cozilor la ghișee și eliminarea necesității de a transporta documente de la un ghișeu, la altul
Un proiect ambițios în domeniul digitalizării este implementarea platformei unice “ROeID”, care va conecta toate instituțiile publice și va permite emiterea de documente electronice cu “semnătură avansată”.
Această inițiativă are ca scop eliminarea cozilor la ghișee și eliminarea necesității de a transporta documente de la un ghișeu la altul. Unul dintre beneficiile majore ale acestei platforme va fi accesul facil la alte servicii, precum cea a Primăriei Piatra-Neamț, fără a mai fi necesară deplasarea fizică la ghișeu pentru obținerea parolei și a ID-ului de utilizator, așa cum se întâmpla până acum.
Ministrul Burduja l-a invitat pe primarul Andrei Carabelea să fie unul dintre primarii de frunte care să adere la această platformă.
La finalul intervenției sale, ministrul Digitalizării a vorbit despre trei proiecte majore, finanțate prin programe europene diferite, prin intermediul cărora se va asigura accesul la internet de mare viteză, prin fibră optică, în întreaga țară, inclusiv în cele mai mici așezări, până la sfârșitul anului 2025.
Directorul CN Poșta Română, Valentin Ștefan, a menționat demararea negocierilor pentru un parteneriat cu platforma comercială eBay, care ar putea oferi un sprijin neprețuit în special pentru firmele mici.
Acest parteneriat ar permite firmelor să-și promoveze produsele și serviciile și să beneficieze de training gratuit în acest sens.
Un alt subiect important abordat a fost mutarea întregii logistici regionale a CN Poșta Română de la Iași la Roman, datorită infrastructurii rutiere din zonă, care facilitează astfel de investiții.
Pentru acest proiect, compania a alocat o sumă de 5 milioane de lei din bugetul său, iar discuțiile cu reprezentanții Primăriei Roman au început deja. În cazul în care terenul necesar construcției nu poate fi obținut din domeniul public al orașului Roman, se va căuta o soluție în sectorul privat.
Sursa: mesagerulneamt.ro
