Suceava
Dezvoltarea localtății sucevene Vicovu de Sus și creșterea calității vieții vicovenilor, prioritățile primarului Vasile ILIUȚ
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Așezată în nordul județului Suceava, în apropierea graniței cu Ucraina, localitatea Vicovu de Sus este una dintre localitățile sucevene cu un ritm ridicat de dezvoltare
“Încă de la început am pus un accent deosebit pe colaborarea dintre administrația publică și mediul de afaceri”
Domnule primar Vasile ILIUȚ, cum resimțiți în Vicovu de Sus perioada economică dificilă pe care o traversăm?
Raportat la creșterile de prețuri, orașul Vicovu de Sus resimte din plin actuala criză, atât prin prisma proiectelor care sunt în implementare cât și din punctul de vedere al predictibilității pentru următoarele proiecte.
În momentul de față orașul Vicovu de Sus are în implementare peste 40 de investiții cu o valoare de peste 60 mil. euro.
Din păcate, datorită perioadei foarte lungi necesare pentru evaluarea și contractarea proiectelor, ne aflăm în situația în care, pe unele categorii de lucrări, estimările de preț sunt cu peste 40% mai mici față de situația actuală.
Cu toate acestea, ne dorim să ducem la bun sfârșit toate proiectele contractate sau în faza de contractare și în același timp să inițiem alte proiecte, care să ajute la creșterea calității vieții în orașul Vicovu de Sus.
Mediul privat din Vicovu de Sus este foarte afectat de actuala criză și încercăm să îl susținem cât mai mult.
La nivelul UAT Vicovu de Sus, conform Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, avem 263 societăți cu cel puțin un contract de muncă activ, iar numărul de angajați depășește 2700 de persoane, din care 2148 persoane angajate în mediul privat.
Vicovu de Sus este un oraș cu tradiție în producția de încălțăminte din piele naturală și practic jumătate din persoanele angajate sunt implicate în această industrie, cu peste 1000 de salariați.
Lipsa forței de muncă și costul scăzut al manoperei afectează cel mai mult acest sector de activitate, la care se adaugă efectele cauzate de pandemie și creșterile de prețuri la materii prime.
Practic acest sector în ultimii ani a fost „uitat” și ne aflăm astăzi în situația în care o pereche de încălțăminte pleacă de la poarta fabricii cu aproximativ 25 de euro, în timp ce pentru o pereche de încălțăminte importată din Polonia se plătește aproximativ 15 euro/pereche.
Ne mândrim cu faptul că în Vicovu de Sus își desfășoară activitatea cea mai mare fabrică de încalțăminte din România, Marelbo Shoes, împreună cu alte companii de top din țară, însă nu putem să nu observăm scăderile înregistrate în ultimii ani, atât din punct de vedere al cifrei de afaceri cât și a numărului de salariați.
Încercăm să fim în continuare conectați la nevoile lor și în același timp să le oferim sprijin în limita posibilităților și atribuțiilor pe care le avem.
Ținând cont că, provin din mediul de afaceri și de faptul că multe nevoi ale mediului privat îmi sunt foarte cunoscute, încă de la început am pus un accent deosebit pe colaborarea dintre administrația publică și mediul de afaceri. Astfel, am organizat o serie de dezbateri cu aceștia, inclusiv în procesul de elaboare a strategiei de dezvoltare sau a planului de mobilitate urbană.
Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?
La momentul actual orașul Vicovu de Sus are finalizate sau sunt în etapă ce recepție finală a lucrărilor 3 proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală I și II: un proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și un proiect finanțat din bugetul local.
Proiectele cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală I și II au avut că obiectiv reabilitatea și modernizarea a trei unități de învățământ, respectiv Școala Gimnazială nr. 3, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 1.
Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 urmează să efectuăm recepția finală pentru cele două parcuri construite prin proiectul cu titlul „Extinderea suprafeței de spații verzi în orașul Vicovu de Sus prin reconversia funcțională a două terenuri neutilizate”.
Din bugetul local s-au efectuat reparații capitale pe strada Calea Bucovinei (fostul DJ 209G).
Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea ?
Orașul Vicovu de Sus are în implementare peste 40 de obiective de investiții, proiectele aferente acestora având finanțare din diverse surse cum ar fi Programul Național de Dezvoltare Locală I și II, Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Programul Operațional Regional 2014-2020, Compania Națională de Investiții sau bugetul local.
Dintre acestea, proiectul cu cel mai mare impact asupra comunității din Vicovu de Sus, este „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava”, proiect în curs de implementare prin POIM 2014-2020, ce are că obiectiv realizarea infrastructurii de canalizare și apă.
Stadiul proiectului este încă incipient, reprezentanții ACET SA, în calitate de lider de proiect, constructorii și reprezentanții Consiliului Județean, avem promisiunea că la începutul lunii septembrie, a acestui an, vor demara primele lucrări.
În cadul acestui proiect, Vicovu de Sus beneficiază de o finanțare de aproximativ 34 milioane euro și la finalizarea lui vom aveam 2500 de gospodării branșate la rețeaua de canalizare și apă, ponderea gospodăriilor branșate, ajungând asftel la peste 80% din total.
În strânsă legătură cu acest proiect sau mai mult chiar, dependent de acest proiect, este și proiectul „Îmbunătățirea serviciilor educaționale și a celor cultural recreative precum și a spațiilor publice urbane la nivelul orașului Vicovu de Sus, județul Suceava” finanțat prin Axa 13 – POR 2014-2020 ce are că obiectiv general îmbunătăţirea serviciilor cultural-recreative, educaţionale și a aspectului spațiilor publice cu impact direct asupra creşterii calităţii vieţii populaţiei.
Prin proiect se dorește construirea şi dotarea unei grădiniţe cu program prelungit, construirea și echiparea unei clădiri cu destinaţia de Sala de sport, construirea a două centre cultural-recreative şi dotarea acestora, modernizarea de drumuri publice, crearea de trasee pietonale şi realizarea unei reţele de canalizare pluvială.
Dependență față de finalizarea lucrărilor pe POIM este dată de faptul că, 6 străzi ce urmează a fi modernizate prin POR se suprapun cu lucrările de canalizare și apă, motiv pentru care începerea lucrărilor de modernizare a drumurilor publice, a trotuarelor și a rețelei de canalizare pluvială, poate fi luată în calcul doar după finalizarea infrastructurii de canalizare și apă.
În acest sens, suntem în contact cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Nord – Est, cu liderul de parteneriat ACET SA și cu toți actorii implicați, pentru a putea duce la bun sfârșit aceste două proiecte de investiții cu un impact major asupra orașului Vicovu de Sus.
Proiectul se află în stadiu de elaborarea a proiectului tehnic, urmând că până la finele acestui an să demarăm și procedura de atribuire a contractului, iar pe parcursul anului următor să reușim să finalizăm toate lucrările.
Este un proiect foarte greu, termenul de 31.12.2023 aproape că bate la ușa, însă, chiar dacă am văzut că sunt și primării care renunță la aceste proiecte pe axa 13, noi nu renunțăm, ne mobilizăm și indiferent de eforturi ne dorim să finalizăm cu succes acest proiect.
În afară de aceste două proiecte ce totalizează peste 40 de milioane euro, orașul Vicovu de Sus, are în implementare diverse proiecte ce vizează modernizarea și extinderea unității medico-sociale, construirea unei grădinițe cu program prelungit, construirea și dotarea unui dispensar medical, a unui centru cultural, modernizări de drumuri etc.
Din resursele bugetului local am alocat resurse pentru construirea unei hale auto ce are că scop gararea și întreținerea utilajelor deținute de primăria Vicovu de Sus și pentru amenajarea unui parc recreativ multifuncțional în zona centrală a orașului.
“Dezvoltarea orașului Vicovu de Sus și creșterea calității vieții vicovenilor sunt prioritățile cele mai mari”
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?
Chiar și în actualul context de impredictibilitate, dezvoltarea orașului Vicovu de Sus și creșterea calității vieții vicovenilor sunt prioritățile cele mai mari și vrem prin intermediul finanțărilor nerambursabile să reușim să recuperăm puțin din decalajul față de alte orașe.
Încă de la începutul mandatului am pus accent pe oportunitățile ce vor urma prin finanțări nerambursabile, fie că vorbim despre PNRR, POR 2021-2027, Anghel Salingy sau alte surse de finanțare.
În acest sens suntem în curs de elaborare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană și nu în ultimul rând a Strategiei de Dezvoltare Teritorială Locală.
Obiectivul nostru pe termen mediu și lung este orientat spre patru direcții:
Vicovu de Sus Durabil (orice proiect de trebuie să răspundă cerințelor date de schimbările climatice, utilizarea corectă a teritoriului în funcție de specificul și identitatea locală, utilizarea corectă a surselor și resurselor locale, forță de muncă calificată, educație și cercetare respectiv încurajarea transportului alternativ).
Vicovu de Sus „SMART” (toate proiectele trebuie să țină cont de specificul locului, să fie măsurabile, realizabile, relevante și „poziționate” corect pe axa timpului).
Vicovu de Sus „INTEGRAT” (orice proiect trebuie să fie sub forma unor sisteme integrate dincolo de limitele administrative în ceea ce privește încadrarea în context și adaptarea la geomorfologia terenului).
Vicovu de Sus „Accesibil” (orice proiect trebuie să permită realizarea unor lucrări de execuție care în exploatare asigură, cel puțin, accesul la servicii de interes general și primar).
Printre proiectele cu care ne mândrim se numără și realizarea unui sistem integrat de piste pentru bicicliști, proiect ce are că scop amenajarea a peste 20 de km de piste de biciclete, a trei poduri pietonale și nu în ultimul rând integrarea sistemului cu UAT-urile vecine.
Proiectul a fost inițiat prin PNRR, prin componenta 10 Fondul local, unde au fost depuse cereri de finanțare pentru 10 km de piste de biciclete dar și o cerere de finanțare în parteneriat cu UAT Putna ce vizează continuarea traseului din proximitatea râului Suceava (Valea Sucevei) până la Centrul Sportiv din comuna Putna.
Acest traseu comun Vicovu de Sus – Putna de peste 9 km va avea un impact pozitiv asupra transportului alternativ dar și un potențial turistic ridicat datorită peisajului de care se pot bucura utilizatorii.
Odată cu demararea acestui proiect, ne-am lovit și de primele provocări de ordin legislativ.
Teoretic, acest proiect putea fi realizat integral prin PNRR, însă, datorită faptului că orașul Vicovu de Sus este străbătut de două drumuri naționale, respectiv Calea Cernăuți DN2E și Str. Ștefan cel Mare DN2H, unde conform Ordonanței nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, modificată și completată prin Legea 48/2022, administratorul acestor drumuri și a zonelor de siguranță, inclusiv a trotuarelor, este Direcția Regională de Drumuri și Poduri, motiv pentru UAT Vicovu de Sus nu a putut face dovadă documentelor de proprietate.
În acest sens a fost depusă o solicitare către DRDP Iași pentru a se transfera dreptul de administrare a zonelor de siguranță, însă ținând cont că din punct de vedere cadastral nu este nimeni intabulat pe aceste suprafețe, procesul va fi unul de durată.
Sperăm ca, până la lansarea apelurilor de proiecte prin POR 2021-2027, să avem dreptul de administrare a spațiilor de siguranță deoarece, fără aceste spații care străbat zonele cu cele mai mari valori de trafic, vom fi în imposibilitatea de a amenaja trotuare, piste de biciclete sau chiar alveole pentru transport public local.
“Dorința de a dezvolta armonios comunitatea vicoveană primează”
Am pus accent pe această situație deoarece există o necorelare între cadul legislativ și solicitările finanțatorilor referitoare la dreptul de proprietate și în situația noastră se află majoritatea orașelor din România.
Noi, ca administrație publică, dorim să intervenim asupra infrastructurii din apropierea drumurilor naționale, să amenajăm trotuare, piste sau alte lucrări care ar diminua riscul de accidente rutiere și ar duce la scăderea valorilor de trafic, însă potrivit Legii 48 din 2022, nu avem drept de administrare, finanțatorul nu acceptă doar un acord scris din partea administratorului de drum, administratorul de drum nu poate transfera dreptul de administrare către oraș pentru că nu este intabulat.
Un alt proiect major de viitor este înființarea unui serviciu de transport public local, deoarece peste 45% din angajații orașului Vicovu de Sus practică navetismul dar și datorită faptului că la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor„ învață foarte mulți copii din comunele vecine.
Prin PMUD și SIDU sunt propuse pentru perioada următoare peste 60 de proiecte de investiții ce sunt în strânsă legătură cu obiectivele enumerate mai sus, un Vicovu de Sus Durabil, Smart, Integrat și Accesibil.
Încercăm să dăm o față nouă și modernă orașului Vicovu de Sus, să facem față tuturor provocărilor și să putem îndeplini obiectivele la care țintim.
Nu este ușor, suntem și la început de drum, fiind primul mandat, însă dorința de a dezvolta armonios comunitatea vicoveană primează.
Vrem că orașul Vicovu de Sus să fie un pol al industriei de încălțăminte, un model de bună practică din punct de vedere al mobilității urbane și, nu în ultimul rând, al dezvoltării durabile.
