Connect with us

Asociația Forța Fermierilor, întrevedere cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea

ab93fee7 1f1b 49e3 a4f8 80c401feaccd - Moldova Invest

Republica Moldova

Asociația Forța Fermierilor, întrevedere cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că este programată o discuție importantă între reprezentanții săi și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Scopul acestei întâlniri este de a discuta  subiecte de interes pentru fermieri

Potrivit declarației emise de Asociație, în urma consultărilor efectuate cu agricultorii din diverse regiuni ale țării, pe agendă vor fi abordate următoarele teme:

1. Comportamentul considerat arogant și neglijent al Guvernului față de fermieri în contextul evenimentelor din data de 14 august. Acest aspect a creat nemulțumiri și preocupări semnificative în rândul comunității agricole.

2. Exigența introducerii unui moratoriu de cel puțin 3 luni privind aplicarea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și inițierea procedurilor de insolvență în relația cu fermierii care se încadrează în categoria micro, mici și mijlocii producători agricoli.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fermierii vasluieni vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 18.492.015 lei pentru compensarea daunelor suferite de culturile agricole din cauza secetei

3. Planurile pentru crearea de coridoare speciale vamale care să faciliteze exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone către piețele externe. Aceasta este o inițiativă considerată esențială pentru stimularea comerțului agricol.

4. Clarificarea termenelor de alocare a sumei de 200 de milioane de lei, destinate compensațiilor acordate pentru cerealele din primul grup. Totodată, se va discuta și despre calendarul livrării motorinei din România.

5. Evaluarea situației referitoare la ajutorul financiar pentru fermierii din Moldova, acordat din fondurile europene conform solicitațiilor formulate de către Guvern în iunie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova un sprijin ajutor financiar în valoare de 72,5 milioane de euro

Înainte de încheierea discuțiilor, Asociația Forța Fermierilor va emite un comunicat de presă, programat pentru dimineața zilei de vineri. După întâlnire, organul de conducere al asociației se va reuni într-o ședință specială pentru a analiza rezultatele dialogului cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. În funcție de aceste rezultate, vor fi evaluate și propuse diferite variante de acțiune în perspectiva viitoare.

Această întâlnire este precedată de o serie de acțiuni de protest și discuții anterioare, în care Asociația Forța Fermierilor a adus în atenția autorităților nemulțumirile și solicitările fermierilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economia Republicii Moldova va înregistra o creștere cu 1.7%. Care este prognoza economică a Ucrainei

În cazul în care solicitările acestora nu vor fi luate în considerare, se preconizează reluarea protestelor și a altor măsuri de presiune, având în vedere sensibilitatea situației din sectorul agricol și dorința fermierilor de a-și proteja interesele.

Această reformulare adaugă mai multe detalii și clarifică unele aspecte ale dialogului dintre Forța Fermierilor și Vladimir Bolea. Dacă dorești mai multe informații sau modificări suplimentare, te rog să le precizezi.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top