Connect with us

Fructele și legumele moldovenești vor beneficia de încă un an de export în Uniunea Europeană fără taxe vamale

topul celor mai contaminate alimente de pe rafturile magazinelor din romania iata ce chimicale 674827 - Moldova Invest

Republica Moldova

Fructele și legumele moldovenești vor beneficia de încă un an de export în Uniunea Europeană fără taxe vamale

Regulamentul votat de Parlamentul European prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import pentru produsele exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană

Această prelungire va permite exportul fără taxe vamale pentru cele 7 categorii de produse: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Votul a înregistrat o largă majoritate în Parlamentul European, cu 577 de voturi “pentru”, 36 de voturi “împotrivă” și 18 abțineri. Această decizie vine înainte de expirarea măsurii de suspendare a taxelor de import, care este stabilită pentru 24 iulie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Reglementarea importului de cereale în Republica Moldova: Impactul asupra prețurilor

Regulamentul are scopul de a oferi acces extins Republicii Moldova pe piața europeană, luând în considerare impactul negativ al conflictului din Ucraina asupra comerțului internațional al țării. Exporturile moldovenești către est, prin intermediul Ucrainei, au suferit în urma acestui conflict.

Accesul la piața europeană a avut un impact semnificativ asupra Republicii Moldova în ultimul an. Exporturile către UE au înregistrat o creștere de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu: „Este prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între cheltuieli şi investiţii”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan menționează că acest acces extins pe piața europeană a adus un sprijin semnificativ Republicii Moldova. El susține că liberalizarea permanentă a comerțului între Republica Moldova și Uniunea Europeană ar fi benefică, deoarece ar oferi predictibilitate pe termen lung și ar atrage investitori importanți. UE fiind cea mai mare piață internă din lume, accesul liber al produselor moldovenești nu ar avea un impact negativ asupra acesteia, ci ar aduce beneficii producătorilor moldoveni.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova un sprijin ajutor financiar în valoare de 72,5 milioane de euro


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top