Connect with us

Problema exportului de cereale, discutată la Galați. Bolea: „Investițiile în infrastructură, o necesitate stringentă!”

bolea grindeanu - Moldova Invest

Republica Moldova

Problema exportului de cereale, discutată la Galați. Bolea: „Investițiile în infrastructură, o necesitate stringentă!”

Factorii de decizie din Republica Moldova, Ucraina, România, Comisia Europene și din SUA s-au întâlnit, vineri, la Galați, pentru a discuta provocările legate de tranzitul de cereale efectuat prin Republica Moldova, dar și de exportul de cereale din țara noastră.

În cadrul discuțiilor vicepremierul Republicii Moldova și ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, a purtat mai multe discuții cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, cu șeful Oficiului de Coordonare a Sancțiunilor, Departamentul de Stat al SUA, James O’Brien, cu vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, dar și cu directorul DG MOVE Magda Kopczynska. Acesta a menționat că de la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și că va continua să fie aproape de poporul ucrainean.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Tehnică modernă de studiu și cercetare pentru viitorii medici patologi de la USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

Oficialul a mai menționat și efectele negative ale războiului asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova.

“Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale. Din acest motiv, investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală. Problema actuală este că avem o calitate precară a infrastructurii feroviare și navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investițiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă în procesele decizionale și în noile rute logistice, ceea ce crește gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse și eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional și să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană”, a declarat Vladimir Bolea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Europa a cheltuit mai mult pe drumuri decât pe căi ferate în ultimii 25 de ani. Totuși, aceste 10 țări au sfidat tendințele

Din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte secretarii de stat ai MDED Viorel Garaz și MIDR Mircea Păscăluță, directorul CFM Oleg Tofilat, directorul Agenției Navale Igor Zaharia, șeful interimar al misiunii USAID în Moldova John Riordan și ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top