Republica Moldova
Reglementarea importului de cereale în Republica Moldova: Impactul asupra prețurilor
Noua reglementare impune obținerea unei licențe de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova
Această măsură este necesară pentru menținerea unui preț sustenabil, din punct de vedere economic, pentru produsele cerealiere autohtone pe piața internă. Expertul Iurie Rija subliniază că această cerință de licențiere reprezintă o acțiune esențială pentru eliminarea unor practici sau scheme.
Expertul este de părere că această măsură are o probabilitate redusă de a influența prețurile.
„Prețurile la grâu, porumb și semințele de floarea-soarelui nu sunt determinate de piața internă. Ele sunt formate în totalitate în alte locuri: bursele internaționale și regionale. De asemenea, prețul este influențat de riscurile și costurile foarte ridicate ale transportului cerealelor din regiune, ca urmare a conflictului din Ucraina, la care se adaugă situația de securitate din Israel”, afirmă Iurie Rija.
Potrivit expertului, capacitatea porturilor din Odesa sau Giurgiulești de a primi nave este de 5-6 pe zi, dar numărul acestora a crescut de la 50 la 250, ceea ce duce la scăderea prețurilor din cauza costurilor mari de transport și a așteptării în rând.
„Prețul cerealelor scade nu din cauza comercianților locali, ci din cauza blocajelor și a perioadelor foarte lungi de așteptare și transport al mărfii. Un alt factor este debitul mic al Dunării, iar acum vasele pot încărca doar 2.000 de tone de la Giurgiulești, în timp ce înainte puteau încărca 5.000 de tone”, menționează expertul Iurie Rija.
Menționăm că la data de 12 octombrie a fost publicat un regulament privind organizarea și funcționarea comisiei pentru licențierea importului de anumite categorii de cereale, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, având la bază dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.
Această decizie a fost luată în scopul menținerii unui preț sustenabil, din punct de vedere economic, pentru produsele cerealiere autohtone pe piața internă.
Documentul descrie condițiile și procedura de import a cerealelor din Ucraina pe baza licențelor și prevede înființarea unei comisii speciale pentru acordarea acestora.
Conform regulamentului, licențele vor fi acordate doar agenților economici care se ocupă cu creșterea animalelor, producția de hrană pentru animale în ferme, producerea de produse făinoase, grăsimi și uleiuri. Acești agenți economici vor primi licențe pentru importul de semințe de grâu, porumb și floarea-soarelui, excluzând semințele pentru însămânțare, semințele ambalate pentru consum, semințele prăjite etc.
Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a constatat lipsa de transparență din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în procesul de elaborare și implementare a mecanismului de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale și oleaginoase.
Reprezentanții au cerut revizuirea urgentă a regulamentului și includerea în componența comisiei de licențiere a cel puțin doi reprezentanți ai asociațiilor de profil agricol.
