Connect with us

Schimbări importante pentru participanții la piața energiei regenerabile din Republica Moldova: vor putea deconta dezechilibrele acumulate de anul trecut

Casa Verde Fotovoltaice 2023 scaled - Moldova Invest

Republica Moldova

Schimbări importante pentru participanții la piața energiei regenerabile din Republica Moldova: vor putea deconta dezechilibrele acumulate de anul trecut

Participanții la piața energiei regenerabile din Republica Moldova vor putea să deconteze dezechilibrele de energie electrică acumulate din 1 iunie 2022

În urma aprobării de către Comisia Situații Excepționale, participanții la această piață vor beneficia de o clarificare și o uniformizare a mecanismului de decontare a dezechilibrelor energetice.

Deși reglementările au fost aliniate cu standardele europene încă din 1 iunie 2022, adaptarea regimului fiscal corespunzător a fost întârziată.

În luna august 2023 s-a reușit ajustarea acestui regim fiscal, și decizia recentă a CSE vine să întărească aplicabilitatea acestuia, inclusiv pentru perioada dintre iunie 2022 și august 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a tranferat Republicii Moldova 70 de milioane de euro pentru compensarea costurilor facturilor de energie

Ce reprezintă dezechilibrele în domeniul energiei? Dezechilibrele pe piața energetică reprezintă diferența între volumul energiei livrate efectiv și volumul nominalizat (prognozat) de producători.

Conform deciziei CSE, facturile fiscale pentru dezechilibre negative (când producătorii generează mai puțină energie decât au prognozat) vor fi emise de către operatorul sistemului de transport către partea responsabilă de echilibrare sau grupul de echilibrare.

Acesta, la rândul său, va achita factura, iar pentru dezechilibre pozitive (când producătorii generează mai multă energie decât au prognozat) factura se emite de către partea responsabilă de echilibrare sau grupul de echilibrare către operatorul sistemului de transport, cu aplicarea regimului fiscal aferent TVA la data eliberării notei de decontare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 10,4 milioane de euro pentru modernizarea a cinci universități din Republica Moldova

Conform dispoziției CSE, notele de decontare vor fi livrate până la 30 noiembrie 2023, pentru fiecare lună din perioada iunie 2022 – august 2023.

Ulterior acestei perioade se vor aplica prevederile din Codul Fiscal.

Astfel, a fost soluționată o problemă a producătorilor de energie regenerabilă, CET-urilor, dar și altor participanți la piață, care până astăzi nu au putut factura energia de echilibrare.

Acest set de măsuri vine ca o soluție la o problemă persistată în rândul producătorilor de energie regenerabilă, centralelor termoelectrice și altor actori din piață, care anterior nu puteau factura corespunzător energia de echilibrare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Reglementarea importului de cereale în Republica Moldova: Impactul asupra prețurilor


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top