Connect with us

Secretarul de stat responsabil de decarbonizare, Carolina Novac a reprezentat Republica Moldova la Forumul de Securitate de la Varșovia

secretar de stat decarbonizare republica moldova - Moldova Invest

Republica Moldova

Secretarul de stat responsabil de decarbonizare, Carolina Novac a reprezentat Republica Moldova la Forumul de Securitate de la Varșovia

În perioada 2-4 octombrie, secretarul de stat Carolina Novac a reprezentat Republica Moldova la a 10-a ediție a Forumului de Securitate de la Varșovia

Sub tema “Tranziția energetică a Europei: furnizarea de energie sigură, durabilă și accesibilă în Europa Centrală și de Est”, discuțiile de la Varșovia au evidențiat necesitatea imperativă de a accelera tranziția energetică în regiune.

Vulnerabilitatea Europei la perturbările în aprovizionarea cu energie din Rusia, în special în lumina conflictului din Ucraina, a fost un punct central al dezbaterilor, subliniind necesitatea stringentă a diversificării surselor de aprovizionare și dezvoltării infrastructurii de stocare a energiei.

387084014 267200469638938 8833542035296711477 n e1696496224141 - Moldova Invest

În cadrul dezbaterilor a fost pus accentul pe necesitatea de a accelera tranziția energetică în regiune, în contextul războiului din Ucraina, care a scos în evidență vulnerabilitatea Europei la perturbările în aprovizionarea cu energie din Rusia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   50 de antreprenori din R. Moldova își vor expune produsele și serviciile în cadrul Expoziției "Republica Moldova Prezintă" la Iași

Pentru a asigura securitatea energetică a regiunii, sunt necesare diversificarea surselor de aprovizionare, dezvoltarea infrastructurii de  stocare a energiei și o cooperare sustenabilă între țările din regiune.

De asemenea, a fost pus accentul pe importanța asigurării accesibilității energiei pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili. Pentru a atinge aceste obiective, participanții la Forum au pledat pentru intensificarea cooperării între statele din regiune și pentru o mai mare implicare a Uniunii Europene.

386995955 267200512972267 330345746548868806 n e1696496264821 - Moldova Invest
De asemenea, secretarul de stat responsabilă de decarbonizare a avut și un șir de întrevederi bilaterale, cu omologul său polonez, secretarul de stat al Ministerul Climei și Mediului, Adam Guibouge-Czetwertyńskiego; cu directorul pentru Vecinătatea Estică și Consolidarea instituțiilor, DG NEAR, Comisia Europeană, Lawrence Meredith; cu fostul ministru al Energiei din Polonia, Michal Kurtyka; cu directorul executiv interimar al Fundației pentru o societate deschisă, Europa și Asia Centrală, Goran Buldioski, și cu delegația Siemens Energy, condusă de Karim Amin, membru al Comitetului Executiv.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transgaz România preia controlul asupra transportului de gaze din Moldova. "Primul pas în procesul de integrare europeană"

386646600 267200452972273 7087630555715620166 n e1696496297435 - Moldova Invest

Au fost abordate necesitățile și modalitățile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, oportunitățile de investiții în producerea energiei regenerabile și în infrastructura de stocare a energiei verzi produse în exces.

Carolina Novac a abordat și posibilitățile de cooperare cu Polonia, inclusiv în ceea ce privește schimbul de experiență și preluare de bune practici.

Forumul de Securitate de la Varșovia este organizat de Fundația Casimir Pulaski, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei și structurilor internaționale, precum NATO, UE, OSCE și Consiliul Europei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, în contextul vizitei la Vulcănești și Cahul: „Investițiile românești dezvoltă economia R. Moldova”

Acest eveniment este una dintre principalele conferințe europene de securitate dedicate cooperării transatlantice și axată pe elaborarea de răspunsuri comune la provocările comune, cu accent pe securitatea Europei Centrale și de Est.

Ediția din acest an a pus în mod particular accent pe securitatea energetică, pentru a doua oară consecutiv, care este o temă extrem de importantă în contextul geopolitic și socio-economic actual.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top