Agricultorii din Republica Moldova au primit fonduri de subvenție în valoare de peste 1 miliard și 93 de milioane de lei până în prezent, înregistrând o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului precedent
Resursele financiare au fost utilizate în modul următor:
- 86% (934,6 milioane lei) direcționate către fermieri;
- 12% (138,6 milioane lei) către APL;
- 2% (19,7 milioane lei) contribuția statului la Fondul Viei și Vinului.
Conform datelor disponibile, majoritatea agricultorilor au ales să investească în dezvoltarea infrastructurii de post-recoltare și procesare, aceasta reprezentând 18% din suma totală a subvențiilor acordate, adică aproximativ 200 de milioane de lei.
O sumă de aproximativ 213 milioane de lei a fost utilizată pentru rambursarea ratelor la creditele accesate, în timp ce pentru achiziționarea de echipamente agricole, inclusiv mini-till și no-till, statul a alocat aproximativ 160 de milioane de lei, conform comunicatului emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
De asemenea, aproximativ 10% din totalul sumei subvențiilor acordate, adică 100 de milioane de lei, au fost direcționate către revitalizarea sectorului zootehnic. Subvențiile solicitate pentru înființarea și modernizarea plantațiilor pe termen lung și pentru eliminarea plantelor neproductive se cifrează la aproximativ 96 de milioane de lei.
În prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) are în proces de examinare doar 704 dosare din totalul de 10.864, depuse în anul 2022. Dintre acestea, 294 de cereri sunt în stand-by din cauza necesității de a completa dosarele cu documente adiționale, fermierii fiind notificați în acest sens.
Mai este de menționat că AIPA se află în plin proces de primire a cererilor pentru subvenționarea măsurilor complementare și pentru acordarea reducerii accizei la motorină. Astfel, până pe 30 septembrie, agricultorii pot depune cereri pentru a primi subvenții pentru motorină achiziționată între 30 iunie și 30 septembrie 2023.
În plus, agricultorii au posibilitatea de a solicita subvenții pentru următoarele măsuri complementare:
- Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante;
- Stimularea activităților de promovare;
- Stimularea utilizării sistemelor de irigare;
- Dezvoltarea agriculturii ecologice;
- Implementarea bunelor practici agricole;
- Defrișarea plantațiilor multianuale;
- Servicii de consiliere și formare în agricultură;
- Stimularea asocierii în grupuri de producători.