Connect with us

Ucraina şi Republica Moldova îndeplinesc condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la UE

Ucraina si Republica Moldova sursa foto playtech.ro 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Ucraina şi Republica Moldova îndeplinesc condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la UE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat astăzi, la Bruxelles, că decizia este acum în mâinile statelor membre.

Subiectul extinderii a fost discutat în cadrul Consiliului într-o ședință tehnică a reprezentanțelor statelor membre ale Uniunii Europene. Comisia a informat Consiliul că Ucraina și Moldova au respectat promisiunile privind reformele.

Astfel, procesul de negociere propriu-zis poate începe acum. Ucraina a făcut ultimele modificări legislative privind justiția și minoritățile, în timp ce Republica Moldova a operat schimbări în sistemul judiciar.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Sergiu BIVOL, Directorul Biroului Vernon | David de la Chișinău

În cazul ambelor țări, Comisia va monitoriza implementarea noii legislații. Cu toate acestea, pasul făcut de Ucraina și Moldova permite demararea negocierilor de aderare. Prima etapă după acest moment este ca statele membre să aprobe în Consiliu recomandarea Comisiei. Există în prezent un semn de întrebare cu privire la poziția Ungariei. Budapesta solicită Ucrainei modificarea legislației privind minoritățile.

Conform Comisiei Europene, această problemă a fost acum rezolvată. Al doilea pas va fi stabilirea primei conferințe interguvernamentale cu Moldova și Ucraina. Acest moment marchează începutul negocierilor pentru alinierea întregii legislații la dreptul european. Aceste negocieri vor duce în cele din urmă la aderarea propriu-zisă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna Lețcani, model de dezvoltare în Regiunea de Nord-Est a României!

Președinția Consiliului este deținută în prezent de Belgia, un stat care își dorește să stabilească prima conferință interguvernamentală în timpul mandatului său. Aceasta înseamnă că până la sfârșitul lunii iulie, după Belgia, va urma președinția Ungariei, un stat care a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării oportunitatea extinderii.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top