Connect with us

Eurostat: Producția industrială a României, în declin

romania ue uniunea europeana harta 1024x651 1 - Moldova Invest

România

Eurostat: Producția industrială a României, în declin

Producția industrială în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 5,7%, iar în zona euro a fost în jos cu 6,7% în luna ianuarie, în comparație cu aceeași perioadă din 2023, cu România printre țările membre cu cel mai sever declin, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În luna ianuarie, România a avut a cincea cea mai mare scădere lunară a producției industriale în UE, înregistrând o scădere de 3,4% față de luna decembrie.

Cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate în Irlanda (-29%), Malta (-9,4%) și Estonia (-6,6%). Trebuie menționat că Irlanda a implementat o schimbare în metodologia de calcul pentru acest indicator, ceea ce afectează comparațiile lunare și anuale.

Pe de altă parte, cele mai mari creșteri lunare ale producției industriale au fost înregistrate în Polonia (+13,3%), Slovenia (+10,6%) și Lituania (+7,2%). În ceea ce privește scăderea anuală, producția industrială din România a înregistrat a opta cea mai mare scădere din UE, de 4%.

Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-34,1%), Estonia (-8,6%) și Bulgaria (-7,6%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost observate în Slovenia (+12,2%), Grecia (+10,5%) și Danemarca (+5,3%). În total, în luna ianuarie, producția industrială ajustată sezonier a scăzut cu 3,2% în zona euro și cu 2,1% în UE. Comparativ cu ianuarie 2023, producția industrială a scăzut cu 6,7% în zona euro și cu 5,7% în UE.

Datele Eurostat reflectă evoluția producției industriale ca volum, excluzând sectorul construcțiilor, și sunt ajustate pentru factorii sezonieri și calendaristici.

Cu toate acestea, miniștrii energiei din UE au convenit la începutul acestei săptămâni să prelungească până în martie 2025 măsurile voluntare de reducere a consumului de gaze, deși România se află deja la minime record ale consumului, întrucât industria consumă foarte puțin.

Recent, șeful combinatului Chimcomplex Borzești, Ștefan Vuza, a afirmat că România nu poluează în UE, deoarece industria a ajuns într-o stare de inactivitate.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in România

To Top