Connect with us

România, salt spectaculos în topul atractivității pentru companiile private din zona EMEA!

harta romania - Moldova Invest

România

România, salt spectaculos în topul atractivității pentru companiile private din zona EMEA!

România a urcat patru locuri într-un clasament al celor 33 de țări cele mai atractive din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) pentru companiile private, conform  EMEA EPB Heatmap 2023.

România se clasează astfel pe locul 28 în acest an, față de locul 32 în ediția anterioară a raportului.

Clasamentele se bazează pe scoruri pentru 64 de indicatori din nouă categorii: macroeconomie, peisajul afacerilor private, regimul fiscal și regulatoriu, sustenabilitate și climă, responsabilitate socială și guvernanță, sănătate publică, educație/competențe/talent, tehnologie și infrastructură și ecosistemul de start-up-uri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Termen prelungit pentru studiul de fezabilitate al noului pod Giurgiu – Ruse, o investiție de 60 de milioane lei

„România și-a îmbunătățit ușor scorul general față de ediția precedentă, obținând cele mai bune rezultate în ceea ce privește mediul fiscal și de reglementare și indicatorii macroeconomici, însă, după cum arată analiza, aceștia au un grad relativ scăzut asupra modului în care companiile evaluează și aleg o țară ca destinație pentru a-și dezvolta afacerea. Întrucât, analiza a fost realizată la finalul anului trecut, indicatorul de fiscalitate nu reflectă influența modificărilor majore care se vor aplica din 2024 și care se vor vedea cel mai probabil în ediția următoare.”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener Director al PwC România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, factor decisiv în aderarea Bulgariei la Schengen, estimează fostul ministru bulgar Milen Keremedchiev

Dintre cele 33 de țări analizate, România se clasează cel mai bine la macroeconomie (locul 7) și la regimul fiscal și regulatoriu (locul 8).

În celelalte categorii, România se situează pe poziții mai scăzute: tehnologie și infrastructură – locul 18, responsabilitate socială și guvernanță – locul 20, sustenabilitate și climă – locul 21, educație/competențe și talent – locul 22, peisajul afacerilor private – locul 24, ecosistemul de start-up-uri – locul 24, și sănătatea publică – locul 33, ultimul loc.

Aceste poziții plasează România în cea de-a patra categorie de piețe emergente, în spatele Greciei și înaintea Bulgariei, Slovaciei și Croației, conform PwC.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Două combinate de îngrășăminte chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae, scoase din nou la vânzare prin negociere directă. Unul dintre acestea se află în județul Neamț

Elveția, Suedia, Germania, Țările de Jos, Danemarca, Norvegia, Regatul Unit, Finlanda, Irlanda, Spania și Franța se află în prima categorie de atractivitate, în timp ce Luxemburg, Austria, Belgia, Portugalia, Italia și Estonia au fost plasate în a doua categorie de țări avansate.

În a treia categorie a analizei, țările în curs de dezvoltare sunt Polonia, Lituania, Cipru, Malta, Republica Cehă, Ungaria, Letonia și Slovenia.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in România

To Top