Connect with us

India

E.S. Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei: „România este membră a Uniunii Europene, cu care India are un parteneriat strategic”

Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Relațiile bilaterale ale Indiei cu România sunt întărite de relațiile puternice dintre India și UE. Din punct de vedere comercial, India consideră România drept o poartă importantă de intrare în UE

Excelența Voastră, domnule Ambasador Rahul Shrivastava, cum ați descrie natura relațiilor politico-economice existente între România și India până în 1989?

image 003 - Moldova InvestÎncă de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre India și România, în urmă cu 75 de ani, în 1948, a existat o continuitate a relațiilor bilaterale fără nici o întrerupere, în ciuda diferitelor schimbări din India, din România și din lume. În toți acești ani, relațiile au continuat să se îmbunătățească.

Legăturile din cadrul pilonilor importanți ai relațiilor bilaterale, cum ar fi cele politice, comerciale, științifice și tehnologice, culturale și educaționale continuă să devină mai intense și cu o aplicabilitate mai largă pe măsură ce puterea economică a Indiei, respectiv a României, devine din ce în ce mai temeinică. La cele mai înalte niveluri politice, guvernul indian interacționează frecvent cu cel românesc.

Premierul Modi a avut o convorbire telefonică cu premierul Ciucă în februarie anul trecut, spre exemplu. Iar ministrul nostru de externe a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul de externe Bogdan Aurescu tot în februarie 2022, la München.

O săptămână mai târziu, au avut o conversație telefonică. Pe lângă interacțiunile interguvernamentale, sunt active și schimburile interparlamentare.

Comerțul nostru bilateral a crescut în ciuda pandemiei și a situației globale dificile. Anul acesta sperăm să depășim ținta de 1 miliard de dolari. În ceea ce privește cultura indiană, românii nu sunt străini de ea. Interesul pentru cultura indiană poate fi ușor observat prin faptul că 200 de evenimente culturale au fost organizate cu succes în toată România în ultimii doi ani și ceva.

Peste douăsprezece de instituții de cercetare de prim rang din India și România specializate în domenii precum studii economice, chimie fizică, chimie organică, științe materiale, biologie, patologie și studii astronomice au inițiat legături formale în ultimul an.

Unii dintre ei au reușit chiar să găzduiască conferințe comune. Mai multe universități de top din India și România au stabilit colaborări în mod similar. Relația noastră s-a extins în domenii strategice de apărare, spațiu, energie nucleară și apărare cibernetică.

 

„Din punct de vedere comercial, India consideră România drept o poartă importantă de intrare în UE

 

Reconfigurarea geopolitică ce a urmat căderii Cortinei de Fier a determinat schimbări politico-economice pe continentul european. Atât România cât și Republica Moldova le-au resimțit din plin. Cum a perceput New Delhi schimbările survenite în statele Europei de Est aflate iată, 34 de ani mai târziu, într-un context de finalizare a procesului de unificare a Europei în cadrul proiectului politico-economic “Uniunea Europeană”?

Depinde de fiecare țară să decidă ce cale dorește să urmeze. România este membră a Uniunii Europene, cu care India are un parteneriat strategic. Relațiile bilaterale ale Indiei cu România sunt întărite de relațiile puternice dintre India și UE.

Din punct de vedere comercial, India consideră România drept o poartă importantă de intrare în UE. India și UE sunt în prezent în discuții pentru a avea un acord de liber schimb și un acord de protecție a investițiilor; când vor fi finalizate, ambele vor da un impuls suplimentar comerțului bilateral.

image 000 - Moldova InvestLa fel ca și în cazul României, India a avut întotdeauna relații bune cu Republica Moldova. În vremuri dificile, India a oferit ajutor umanitar Republicii Moldova.

Cele mai recente exemple sunt furnizarea de medicamente pentru combaterea pandemiei de Covid-19 și ajutorul pentru tratarea refugiaților din Ucraina.

Numărul studenților care studiază medicina a crescut constant de-a lungul anilor.

În prezent, numărul este aproape de 800, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de studenți străini proveniți dintr-o singură țară în Republica Moldova.

Efortul nostru este continuu pentru a diversifica și intensifica relațiile comerciale cu Republica Moldova.

Companiile moldovenești au fost interesate să își diversifice piața în străinătate și, începând cu acest an, merele moldovenești și-au găsit o piață în India.

 

„Toate țările, inclusiv România și Moldova, sunt părți interesate în căutarea unui răspuns clar, coordonat și nediferențiat pentru terorism”

 

India face astăzi parte din BRICs alături de Brazilia, Rusia, China și Africa de Sud. BRICs reprezintă un proiect foarte puțin cunoscut în Europa de Est. Ați putea să subliniați în linii mari pentru cititorii noștri obiectivele principale ale acestui proiect și, în context, prioritățile economice pe care India le are în Estul Europei cu un accent evident asupra României și Moldovei.

Formarea BRICS a fost o recunoaștere implicită a faptului că ordinea mondială după cel de-al Doilea Război Mondial se schimbă și economiile emergente trebuiau să joace un rol mai important în modelarea unui nou cadru de dezvoltare.

BRICS este un răspuns la căutarea diversității și multipolarității în toate formele – politice, economice, academice, instituționale, sociale și culturale. În acest spirit de independență și complementaritate, India a co-fondat BRICS.

image 001 - Moldova InvestMulte dintre problemele pe care BRICS le subliniază sunt relevante atât pentru România, cât și pentru Moldova. De exemplu, recalibrarea arhitecturii multilaterale de după cel de-al Doilea Război Mondial va aduce beneficii ambelor state, deoarece instituțiile multilaterale modernizate ar putea servi mai bine pe toată lumea.

În al doilea rând, este necesară extinderea numărului de membri permanenți ai Consiliului de Securitate pentru a reflecta realitatea lumii în care trăim acum. România și Moldova, ca țări democratice care cred în ordinea bazată pe reguli, ar trebui să își pună în spate astfel de reforme atât de necesare.

În al treilea rând, terorismul este un subiect important pe care îl acoperă și BRICS. Toate țările, inclusiv România și Moldova, sunt părți interesate în căutarea unui răspuns clar, coordonat și nediferențiat pentru terorism.

În al patrulea rând, țările membre BRICS cooperează pentru a îmbunătăți tehnologiile emergente. Acesta este un domeniu care este o prioritate pentru cooperarea economică a Indiei cu România și de asemenea Moldova.

 

 „Investițiile noastre totale în România se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari

 

Wipro, Infosys, TCS, Arcelor-Mittal SA, SunPharma, Dr. Reddy’s Labs, UCO Raymonds, Sunwave Pharma, Repower Systems, Thakral Group, FERCO Group, Prodigy, Prime Healthcare, Transdanube Industries, Evaluserve, Asmita S.A., GHCL Limited, CineGrand reprezintă companii de succes prezente pe piața din România. Care este feedback-ul oferit de către aceste companii în legătură cu cadrul legislativ și interacțiunea cu autoritățile centrale și locale din România?

Companiile indiene consideră că este benefic să funcționeze în România. Acesta este motivul pentru care multe companii indiene mari își au operațiunile în România. În total, în România sunt înregistrate peste 500 de companii indiene. Investițiile noastre totale în România se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Companiile indiene se numără printre cei mai mari angajatori din România, multe dintre ele având circa 5000 de angajați. Companiile indiene contribuie la angajarea locală, deoarece aproape toți angajații marilor companii indiene din România sunt români. Companiile sunt în general mulțumite de lucrul în România. O problemă cu care se confruntă unii dintre ei este cea a vizelor. Suntem în discuții cu guvernul român pentru a o rezolva.

 

„Numărul muncitorilor indieni din România și Moldova a crescut constant datorită cererii din diverse sectoare ale economiei românești și moldovenești.”

 

O problemă comună a României și Moldovei o reprezintă scăderea progresivă a forței de muncă active pe fondul migrației puternice în cadrul Uniunii Europene. Există posibilitatea reală a intensificării colaborării între țările noastre în vederea compensării deficitului din România și Republica Moldova cu ajutorul forței de muncă active din India?

Numărul muncitorilor indieni din România și Moldova a crescut constant datorită cererii din diverse sectoare ale economiei românești și moldovenești. Pentru a eficientiza și mai mult recrutarea lucrătorilor din India, ceea ce ar reduce foarte mult și costul recrutării acestora de către angajatorii români, guvernul Indiei a luat mai multe inițiative.

image 002 - Moldova InvestÎn special, pentru a valorifica oportunitățile globale pentru o forță de muncă calificată din India, a fost înființat NSDC International (NSDCI), sub egida Ministerului Dezvoltării Competențelor și Antreprenoriatului din India.

NSDCI a jucat un rol esențial în crearea de sisteme favorabile și în conducerea parteneriatelor naționale și internaționale pentru angajarea în străinătate prin programe specifice, adaptate cerințelor globale ale locurilor de muncă și evaluate la standardele internaționale.

NSDCI cumulează cererea din țările de destinație și o împărtășește mai departe cu Rețeaua internațională Skill India pentru depistarea și selectarea candidaților. Pe baza interviului și a selecției de succes, candidatul primește scrisoarea de ofertă de la angajator.

Centrul Internațional Skill India facilitează procesarea vizelor de imigrare și desfășoară programul de instruire înainte de plecare (PDOT) și introduce agenția de sprijin post-plasare. Consiliul sectorial de competențe asociat cu postul respectiv (în funcție de cerere) evaluează candidatul și îl certifică.

NSDCI nu percepe taxe pentru servicii de la angajatorii străini. Astfel, angajatorii români și moldoveni ar putea recruta lucrători cu competențele potrivite la un cost minim.

Oficialul de contact de la NSDC este dl Sanjeeva Singh, vicepreședinte executiv, CSR și Finanțare pentru Dezvoltarea Competențelor, e-mail: sanjeeva.singh@nsdcindia.org. El poate fi contactat direct de companiile românești și moldovenești pentru recrutarea lucrătorilor din India.

Companiile românești și moldovenești pot contacta și Ambasada pentru orice întrebări. Oficialul de contact din Ambasadă este: dl Atul Bhardwaj, secretar II (probleme consulare), nr. de telefon: +40-372 147 426, de e-mail: cons.bucharest@mea.gov.in.

 

Ne puteți oferi câteva exemple de programe educaționale menite să apropie sub aspect cultural țările noastre desfășurate atât în România cât și în Republica Moldova?

Consiliul Indian pentru Relații Culturale (ICCR) oferă anual diverse programe de burse pentru studenții din România și Moldova. Cursurile oferite sunt pentru nivelurile de licență, postuniversitare și de doctorat.

De asemenea, sunt oferite burse pentru studiul culturii indiene, cum ar fi dansul, muzica, teatrul, arta spectacolului, sculptura, limbile indiene, bucătăria indiană etc. Mai multe detalii sunt disponibile pe link-ul: https://www.iccr.gov.in/iccr-scholarship/indian-council-cultural-relations-scholarship.

Institutul Central de Hindi din Agra (Kendriya Hindi Sansthan) are programe de burse pentru studiul limbii hindi. Mai multe detalii la: https://www.eoibucharest.gov.in/docs/1675784440Kendriya%20Hindi%20Sansthan%20Academic%20Session%202023-24.pdf

Programul de Cooperare Tehnică și Economică Indiană (ITEC) oferă burse candidaților merituoși pentru cursuri de formare pe termen scurt și mediu în India. Detalii la: https://www.itecgoi.in/index.

În cazul întrebărilor, oficialul de contact din cadrul Ambasadei este: dl Atul Bhardwaj, Secretar II (Presă, Informații și Cultură), Nr. de telefon: +40-372 147 426, e-mail: cons.bucharest@mea.gov.in.

To Top