Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023
FERM 2023: Concluziile președintelui C.A.P.D.R, Ion ȘTEFANOVICI. Organizare și colaborare pentru dezvoltare regională
Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est
Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.
În discursurile susținute în cadrul acestui eveniment, s-a pus accent pe importanța relațiilor, identificând aspecte pozitive, dar și probleme care necesită atenție. S-a subliniat faptul că regionalizarea reprezintă o direcție clară de dezvoltare, iar necesitatea de a implementa programe imediate pentru tineri în scopul de a-i motiva să rămână în zonă a fost un consens.
O atenție specială s-a acordat și atragerii investițiilor străine directe, cu recunoașterea faptului că acest aspect este de interes pentru toate părțile implicate, indiferent de partea Prutului din care provin. S-a subliniat, de asemenea, că abordarea cu privire la multinaționale necesită un efort concertat care să implice ambasadele respective, reprezentând “drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor”.
Forumul a servit ca platformă de discuții și schimb de experiență, și s-a apreciat deschiderea existentă la nivelul administrației în zona Prut-Nistru. De asemenea, s-a menționat necesitatea coordonării și organizării eficiente pentru atingerea obiectivelor comune, cu recunoașterea sprijinului semnificativ oferit de Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est.
Evenimentul a adus laolaltă participanți din ambele părți ale Prutului într-un format extins, cu scopul de a dezvolta dialogul și cooperarea. Această inițiativă a fost evaluată ca un prim pas în această direcție, cu apelul la organizare și colaborare pentru a asigura succesul în realizarea obiectivelor comune.
Forumul s-a încheiat cu un discurs al președintelui C.A.P.D.R., Ion Ștefanovici, cuprinzând angajamentul de a continua eforturile pentru dezvoltare și colaborare în regiune, iar sugestia a fost să se valorifice contactele disponibile pentru a facilita legătura cu autoritățile din România, cu scopul de a impulsiona evoluția pozitivă în regiune.
“Cred că s-a creat o bază de relaționare. Ceea ce este un lucru foarte bun. Cred că am mai depistat probleme, ceea ce nu e neapărat un lucru foarte bun, dar ne ajută să înțelegem pe unde suntem, în linii mari generale.
Cred că s-a înțeles foarte clar, și se va înțelege și mai clar că regionalizarea, vedeți că apare, apare, apare, și iară apare, asta e direcția. Cred că iarăși am subliniat și cam cu toții am căzut de acord asupra faptului că avem nevoie de programe urgente adresate tinerilor. Departamente pentru tineret care să îi concentreze, să îi motiveze să rămână, atât în România cât și în Republica Moldova.
Aproape e Misiune Imposibilă 4, din seria Misiune Imposibilă. Dar trebuie să o facem, că altfel nu avem viitor. Nu avem viitor! Putem să facem oricâte reforme, dacă tinerii nu rămân aici, n-avem viitor! Pentru cine le facem? Mă uit la domnul viceprimar de la Solca, fiica dumneavoastră învață la Iași. Exemplu elocvent. E normal, dar să vedem ce se va întâmpla mai departe.
“Drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor trece pe la ambasadele lor, din țările lor”
Sunt convins că există nevoia acută de a se lucra împreună. Cred că, și la momentul de față, la nivel de Prut-Nistru și am discutat aici, face o treabă formidabilă. Nu am înțeles și nici nu îmi mai propun să intru în detalii, de ce, la un moment dat Prahova, dețineau președenția. E bine că e la Iași. Nu vreau să laud pe nimeni, pe domnul președinte Alexe sau pe altcineva, dar cred că face o treabă bună e dinamic. Sprijinim mult mai ușor din Iași Chișinăul, se deplasează mult mai ușor decât o face cineva din Prahova.
Și atragerea investițiilor străine directe. Iarăși, e clar că îi interesează pe toți deopotrivă și de pe partea stângă și de pe partea dreaptă a Prutului. Cred că aici iarăși, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini și să acționăm: administrația să oferteze, noi să încercăm să mijlocim, și împreună să ne adresăm, într-adevăr, companiilor. Deobicei, eu observ că în România se întâmplă lucrul acesta, și de asta am menționat ambasadele.
Vă spun că drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor trece pe la ambasadele lor, din țările lor. E greu, spre imposibil, să deschizi ușa unei multinaționale, nici nu ai cu cine să vorbești. Mă uitam la Roman, în județul Neamț, da, în inima regiunii, și Romanul este totuși un oraș foarte important, e un nod logistic pentru întreaga Moldovă.
De asta spun, că, la următoarele întâlniri, și la următorul forum, o să pregătim cu maximă atenție și seriozitate, acum ne-am grăbit umpic, acum e clar că ne-am așezat pe această rotativă de la București, toată lumea e capacitată acolo, într-un fel sau altul. Probabil că dacă ar fi venit toți, nu ar mai fi existat loc în sală, tot există o parte bună. E clar că sunt o sumedenie de evenimente, dar este o vorbă foarte importantă în România, în popor.
Spune că te duci în sat te plângi la toți, vii acasă, faci ce poți! De cele mai multe ori trebuie să te descurci cu resursele proprii. Dar de ce să nu ne unim, pentru că avem obiective comune, și dacă ar fi într-adevăr să subliniez și să conturez o concluzie, este aceasta: ca regiune, avem mult mai mult de câștigat!
Adresabilitatea este cu totul și cu totul alta. Polonii nu sunt un popor pe care să îl bănuiești de lipsă de înțelepciune. Dacă au făcut două reforme administrative și au ajuns la concluzia că asta e calea, și au scos-o bine, și au obținut absorbiție mare, este pentru că asta este direcția, nu alta, și da, așa cum spunea domnul președinte raional, într-adevăr sunt foarte multe probleme, și vor fi, vor persista, dar poate încercăm o soluționare puțin mai generală.
Dacă intrăm în foarte multe probleme de substanță, s-ar putea să ne pierdem pe parcurs. Și nu mai prinde generația noastră soluționarea lor. Și atunci, dacă sunteți de acord, într-adevăr vom folosi contactele dvs. pentru a facilita relația cu autoritățile din România, care vedeți că sunt așa, tot timpul (pocnește din degete) îi prinzi, au rezolvat-o, ai plecat mai departe.
“La București deschiderea este totală. La Chișinău este deschiderea totală. Ce ne lipsește să punem lucrurile în mișcare?”
Nu stau, nu stau nu din rea credință, nu e vorba de asta, e vorba că lucrurile se întâmplă repede, și la dvs. și aici și la București și în spectru european și așa mai departe, dar uitați, aveți aici în instituția aceasta, ADR Nord-Est, un partener de nădejde. E adevărat, are resursele limitate, pentru că niciun fel de resursă nu e nelimitată, nici umană și nici financiară, dar au deschiderea care e nelimitată, de a face lucrurile să se întâmple, de a fi în sprijinul dvs. Ambasada României la Chișinău, cred că nu poate fi bănuită, sub nicio formă, de rea credință. Se dă peste cap, face absolut orice, numai bine să fie, și asta nu de ieri de azi, de ceva timp. E un stâlp. Deci avem niște piloni.
Suntem într-un exercițiu financiar ofertant european. La București deschiderea este totală. La Chișinău este deschiderea totală. Ce ne lipsește să punem lucrurile în mișcare? Eu aș aprecia că e organizarea. Și unirea tuturor celor care vor să facă lucrurile să se întâmple, pe anumite făgașe. Organizarea! Atât! Deci dacă plecați de aici cu decizia că ne punem la treabă împreună, cred că am câștigat bătălia, nu trebuie decât să fim, mai departe, perseverenți.
Fiecare dintre dvs. acum pornește pe drumul pe casă, așteaptă în vamă și așa mai departe. Și o să aveți timp să le decantați. Eu fac la fel, cât sunt în mașină, în avion, ai timp tot să te gândești înainte. Mai ales când faci drumuri, ai timp să le pitrocești, cum spuneam eu. Gândiți-vă și dvs. Oamenii aștia au venit, la fel ca dvs., să arate deschidere, să arate că se poate. Vă dați seama că oricum își fac treaba mai departe. Oricum își fac treaba mai departe!
Dar dacă au venit până aici, cum ați venit și dvs., e primul pas într-un format comun. Și corectați-mă dvs. dacă greșesc eu cumva, eu nu cred că s-a mai întâmplat un forum de genul acesta. Poate greșesc eu, poate ați mai fost, nu ma refer la Prut-Nistru?, unde vine doar administrația, mă refer să vină așa să vină autoritățile de pe ambele părți, să se discute în formatul ăsta, care e umpic lărgit.
Aprecierea finală rămâne a dvs. eu încă o dată vă mulțumesc foarte mult și mă înclin în fața dvs.pentru faptul că… O propunere, vă rog.
Departamentele astea pe care le-am amintit și pe care le-am derulat în spate sunt cu sprijinul ADR-ului, care este unul foarte bine țintit, și resursele limitate.
Dar, adunând în departamente oameni care vor să schimbe lucrurile din toate județele, și din București, și din ambasadă, și din comerț exterior, ambasada României mă refer, și din MAE de la București, și să știți că au găsit deschiderea necesară și din MAE de la Chișinău.
La nivel de ambsador am vorbit cu domnul Chirilă, domnul Chirilă a discutat mai departe cu consulul. Deci credeți-mă în spate a fost un efort destul de consistent, pentru a ne întâlni astăzi aici. N-o să las lucrurile așa și o să las praful să se aștearnă peste discuții și peste eforturile noastre. Să nu aveți nicio emoție în sensul acesta. Nu trebuie decât, într-adevăr să ne organizăm.
Încă o dată mulțumiri, vă urez drum bun spre casă, să conduceți în siguranță. Dacă mai găsiți puțin timp mai stăm puțin afară la o cafea, dacă nu, vă înțeleg, că drumul înspre casă este și dulce și anevoios. Vă mulțumim! Vă mulțumim tare mult!”
