Connect with us

Mesajul Directorului General al ADR NE, Vasile Asandei, la Forumul Economic Regional Moldova

vasile asandei forumul economic moldova - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Mesajul Directorului General al ADR NE, Vasile Asandei, la Forumul Economic Regional Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Prin prezentările și discuțiile susținute de reprezentanții autorităților publice, mediul de afaceri și experții în domeniu, Forumul a transmis un mesaj puternic de încredere în potențialul economic și de dezvoltare al Moldovei.

Prezent la eveniment, Directorul General al ADR NE, Vasile ASANDEI a făcut precizări referitoare la negocierile cu MIPE pentru a îndeplini calitatea de organism intermediar în cadrul Programului de sănătate. În plus, acesta a mai menționat și importanța de a urmări îndeaproape specialiștii din domeniul digitalizării, oferind și un exemplu în acest sens.

În plus, acesta a mai menționat că noua platformă MySMIS, aflată în dezvoltare, va avea termene specifice, iar contractarea proiectelor nu va fi posibilă înainte de perioada de toamnă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a primit un împrumut de 35,4 milioane de euro pentru proiecte de modernizare

În ceea ce privește Programul de sănătate ne aflăm în etapa de negocieri cu MIPE, pentru a îndeplini calitatea de organism intermediar

„Pentru Programul de sănătate ne aflăm în etapa de negocieri cu MIPE, pentru a îndeplini calitatea de organism intermediar. Așadar, Agenția pentru Dezvoltare Regională va îndeplini îndeplini calitatea de organism intermediar, însă vom fi implicați doar în procesul de monitorizare plăți, nu și în cel de Evaluare-Selecție.

Astfel, noi vom primi proiectele selectate (și probabil vom fi implicați în procesul de contractare) pentru a ne ocupa de procesul de monitorizare plăți.

Vasile Asandei 4 1 - Moldova Invest

Pe de altă parte, noua platformă MySMIS, care se află în dezvoltare în prezent, are anumite termene.

Este bine de știut că aceste termene presupun faptul că, în luna iunie s-a putut deschide modulul „Cereri de finanțare”. Contractarea nu se va putea face mai devreme de perioada de toamnă (octombrie-noiembrie), cel puțin din informațiile pe care le avem până acum. Platforma este în evoluție.

Prin urmare, în funcție de felul în care se finalizează aceste module, depinde și modul în care lansăm noi: atât aceste apeluri din Programul de sănătate, cât și celelalte din Programul de Dezvoltare Regională.”

„Partenerii din Republica Moldova pot învăța din greșelile noastre”

În ceea ce privește partenerii din Republica Moldova, este important de învățat chiar și din greșelile noastre. În urmă cu 20 de ani eram în aceeași situație, când eram în Italia, era o platformă (precum MySMIS) care gestiona toate cele proiecte.

Vasile Asandei 7 1 - Moldova Invest

Cred că în zilele noastre, chiar și prin intermediul unei asemenea platforme, lucrurile se pot realiza mai repede, mai eficient. Există sisteme informatice care avansează de la o zi la alta.”

Vasile Asandei a recomandat urmărirea îndeaproape a specialiștilor din domeniul digitalizării

Vasile Asandei l-a oferit ca exemplu pe Alexandru Panait, care„ a digitalizat câteva sute de primării prin intermediul unor metode simple”.

A amintit că „La nivel european există un concept de New Generation Internet, o nouă generație de softuri și platforme online, dedicat gestionării administrației locale, cât mai eficient posibil”.

Vasile Asandei a recomandat urmărirea îndeaproape a oamenilor specializați în domeniul digitalizării pentru a gândi aceste platforme, într-un mod cât mai eficient posibil.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI detaliază Obiectivul "Moldova 2030" într-un video-interviu amplu la Jurnal FM

Vasile Asandei 3 scaled - Moldova Invest

Directorul General al ADR NE îi încurajează pe angajații din administrația publică din Republica Moldova, explicând faptul că „Am fost într-un proiect de twinning acum 10 ani, cu o colegă din Republica Moldova.

Ceea ce am văzut eu atunci este, de o seriozitate și de o determinare la colegii noștri din Republica Moldova, uneori mai mare decât la noi.

Cu siguranță vor înțelege și vor reuși: trebuie doar să valorifice aceste oportunități de învățare, care mi se par mai importante decât oportunitățile de finanțare.”

Vasile Asandei a concluzionat că: „Nu vom putea face față volumului enorm de muncă, cu toate aceste proiecte, investiții, beneficiari, reguli europene, mediu, decât dacă ușurăm, digitalizăm, gândim structurat și coerent toate aceste procese. 

Din motiv că altfel, vom sucomba efortul enorm de gestionare al unor asemenea programe și proiecte.”

Această concluzie aduce în prim-plan nevoia urgentă de modernizare și adaptare la noile tehnologii pentru a optimiza gestionarea proiectelor și a resurselor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Se modifică ajutorul de stat privind sprijinirea industriei cinematografice

Directorul general al ADR NE a subliniat câteva aspecte-cheie ale viitoarei etape de dezvoltare a Programelor regionale de sănătate și de dezvoltare. Acesta a mai explicat necesitatea de a urmări specialiștii în domeniul digitalizării pentru a gândi platformele într-un mod cât mai eficient.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top