Connect with us

Mesajul managerului IRO Iași, Mirela GROSU, la Forumul Economic Regional al Moldovei

WhatsApp Image 2023 06 30 at 15.04.43 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Mesajul managerului IRO Iași, Mirela GROSU, la Forumul Economic Regional al Moldovei

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”, din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Mirela Grosu, Managerul Institutului Regional De Oncologie Iași a precizat importanța investițiilor în domeniul sănătății: “Fără investiții în sănătate nu ne putem dezvolta”

Prin prezentările și discuțiile susținute de reprezentanții autorităților publice, mediul de afaceri și experții în domeniu, Forumul a transmis un mesaj puternic de încredere în potențialul economic și de dezvoltare al Moldovei.

„Eu sunt economist și treaba mea la IRO este să aduc bani și tot ceea ce trebuie pentru ca medicii să aibă cu ce să lucreze, și nu doar medicii, ci tot personalul medical de acolo.

Institutul Oncologic este o unitate sanitară relativ tânără, de 11 ani, și de câte ori ne-am dus la Ministerul Sănătății să cerem câte ceva, ni s-a spus că nu vă mai dăm, că aveți. Aveți dotări, aveți echipamente noi, dăm și altora care nu au.

Ulterior, am inițiat căutarea surselor de finanțare, având în vedere nevoia de a asigura fondurile necesare desfășurării activităților noastre.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 15.04.43 - Moldova Invest

La trei ani de la inaugurarea Institutului, am conceput ideea de a deschide un hotel destinat pacienților, iar în 2016 am înființat un hotel cu 70 de locuri, unde pacienții sunt cazați gratuit și beneficiază de servicii de radioterapie. Acolo avem pacienți nu doar din întreaga regiune, ci și din întreaga țară, inclusiv din Republica Moldova.

În urmă cu trei ani, am dat drumul la un departament de transplant celule stem hematopoietice. Avem peste 160 de pacienți care au beneficiat de autotransplant și 50 de transplanturi, ceea ce este nemaipomenit.

În exercițiul financiar trecut, am avut două proiecte de cercetare cu Institutul Oncologic din Chișinău și pe care le-am încheiat cu succes, anul trecut.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 15.05.10 - Moldova Invest

„Este nevoie de investiții în sănătate, și de continuitate în investiții”

Este nevoie de investiții în sănătate, și de continuitate în investiții. După cinci ani de la depunerea primului proiect, valoarea investițiilor finalizate prin proiecte este de 15 milioane de euro.

Noi lucrăm la 11 proiecte, care în total însumează 100 de milioane de euro. Este o valoare foarte mare, suntem un spital relativ mic, avem 330 de paturi, dar am considerat că fără investiții în sănătate nu ne putem dezvolta. Trebuie să fim ajutați de legiuitori, de cei care aprobă bugetele.

Aș vrea să punctez faptul că durează destul de mult până apare un Ghid de finanțare, apoi noi scriem cererea de finanțare, urmează evaluarea, contractarea, iar pentru implementare timpul este foarte scurt.

Din acest motiv, sunt foarte multe spitale care nu accesează fonduri.

Sunt foarte importante investițiile, dar ele trebuie să vină atunci când ai nevoie de ele, să le poți accesa mult mai ușor, să le poți finaliza în așa fel încât să și ajute.

Sunt proceduri de durată, care se îngreunează munca de implementare.” a declarat Managerul IRO Iași, Mirela Grosu,  în cadrul primului Forum Economic al Moldovei.

WhatsApp Image 2023 06 30 at 15.05.55 - Moldova Invest

Mirela Grosu a menționat dificultățile pe care le întâmpină în crearea departamentelor de implementare a proiectelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă bancă românească cu capital integral de stat ia ființă! Actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României a fost aprobat de executiv

Managerul IRO Iași a mai explicat faptul că recrutările de personal au fost înlocuite cu concursuri, iar una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă este reprezentată de faptul că persoanele care vin să se angajeze, pleacă după 2-3 luni, ceea ce duce la necesitatea scoaterii la concurs a posturilor din nou, proces care durează destul de mult.

De-a lungul timpului, Mirela Grosu a mai militat pentru un acord între România și Moldova, nu doar pentru asistența medicală de urgență, ci și pentru asistența medicală în cazul bolii Crohn, iar decontarea să se facă între state.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul sucevean Vasile Dan TIPERCIUC, despre proiectele de dezvoltare și modernizare în comuna ARBORE


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top