Connect with us

Mesajul Prof. Univ. Dr. Mihai COVAȘĂ (USV Suceava) la Forumul Economic Regional Moldova

Mihai Covasa 1 1 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Mesajul Prof. Univ. Dr. Mihai COVAȘĂ (USV Suceava) la Forumul Economic Regional Moldova

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Prof. Univ. Dr. Mihai Covașă, Decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, a declarat, în cadrul Forumului, că instituția pe care o reprezintă oferă expertiză pentru cei interesați să colaboreze în domeniul prevenirii.

Potrivit acestuia, există proiecte transfrontaliere în colaborare cu Ucraina și Republica Moldova.

De-a lungul celor 12 ani de existență a facultății de Medicină și Științe Biologice din Suceava, s-au desfășurat programe de sănătate, inclusiv 5 programe de licență în domeniul sănătății și 2 în științe biologice. În prezent, se construiește un nou sediu pentru facultate, iar numărul studenților implicați în aceste programe se ridică la aproximativ 600, având peste 100 de cadre didactice atât în domeniul preclinic, cât și în cel clinic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru centura ocolitoare a orașului Gura Humorului

În fiecare an, se pregătesc aproximativ 5000 de medici, dar dintre aceștia, doar mai puțin de 1000 rămân să practice în domeniu. Profesorul Covașă a subliniat necesitatea existenței facilităților care să îi motiveze pe absolvenți să rămână în Suceava. A menționat și faptul că este nevoie de stimulente pentru cadrele didactice, deoarece salariile au crescut semnificativ doar pentru medici.

Prof. Univ. Dr. Mihai Covașă a evidențiat provocarea majoră cu care se confruntă: găsirea forței de muncă calificate. În această privință, el a menționat că studenții din anul final sunt disperați în ceea ce privește viitorul lor profesional și că sunt nevoiți să le ofere sfaturi practice despre cum să se pregătească pentru interviuri, cum să redacteze un CV și cum să se prezinte în mod adecvat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Retailerul suedez IKEA a început demersurile pentru deschiderea unui magazin în Iași

Mihai Covasa 1 1 - Moldova Invest

Profesorul a încurajat studenții să aibă încredere în abilitățile lor și să creadă că pot reuși, subliniind că fiecare persoană merită o șansă, întrucât toată lumea se axează pe performanță, medalii sau olimpiade.

„La Suceava avem o facultate de Medicină și Științe biologice de câțiva ani, de 12 ani derulăm programe de sănătate, cu 5 programe de licență în sănătate, și cu 2 în științe biologice. Construim un sediu nou pentru Facultatea de Medicină și Științe Biologice. Pregătim aproximativ 600 de studenși în aceste programe, cu peste 100 de cadre didactice atât în domneniul pre-clinic, cât și în domeniul clinic.

WhatsApp Image 2023 07 10 at 14.39.32 - Moldova Invest

Pregătim 5000 de medici pe an, din care rămân mai puțin de 1000, și aici trebuie să fie facilități care să-i stimuleze pe oameni să rămână.” El a mai menționat nevoia cadrelor didactice de a fi stimulate, că salariile au crescut mult doar pentru medici.

 „La noi vin companiile și spun, cea mai mare provocare e să găsim forță de muncă calificată. Disperare, nu așa! Vin domnii profesori cu studenți din anul final și ne spun: ne apropiem de licență și copiii sunt disperați, ce facem noi de mâine. Și începem să stăm de vorbă, cum te duci la inverviu, ce scrii în CV, cum te prezinți, lucruri elementare nu știu, nimeni nu le spune în școală Puteți! Aveți încredre în voi că puteți, nimeni! Toată lumea așteaptă performanța, medalia, olimpiada, toată lumea are nevoie o șansă.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Contractul pentru reabilitarea Filarmonicii din Iași, evaluat la peste 60 de milioane lei, câștigat de o companie ieșeană


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top