Connect with us

Mesajul Subsecretarului de stat al MIPE, Doina Iacoban, la Forumul Economic Regional al Moldovei

0099 pt print foto Paul Covalschi scaled 1 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Mesajul Subsecretarului de stat al MIPE, Doina Iacoban, la Forumul Economic Regional al Moldovei

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Doina Iacoban, Subsecretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: “Este nevoie de investiții în sănătate.”

Prin prezentările și discuțiile susținute de reprezentanții autorităților publice, mediul de afaceri și experții în domeniu, Forumul a transmis un mesaj puternic de încredere în potențialul economic și de dezvoltare al Moldovei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România pe drumul ambițios și dificil spre locul întâi în topul producătorilor de gaz din UE

Prioritățile MIPE și bugetele alocate

Doina Iacoban a comunicat mai multe priorități pe care Ministerul din care face parte le are, precum și bugetele alocate acestora:

Doina Iacoban 4 - Moldova Invest

  • Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară și a serviciilor oferite în regim ambulatoriu, îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive, cu o alocare de 804,9 milioane de euro.
  • Servicii de reabilitare, paliație și spitalizări adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației, impactului dizabilității și profilului de morbiditate, cu o alocare de 717,1 milioane de euro.
  • Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică, cu un impact transversal asupra serviciilor medicale și stării de sănătate, cu o alocare de 372,4 milioane de euro.
  • Investiții în infrastructura spitalicească, inclusiv construirea a 3 spitale regionale și cel puțin 7 spitale județene, cu o sumă totală de 2,8 miliarde de euro.
  • Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical, cu o alocare de 386,3 milioane de euro.
  • Digitalizarea sistemului medical, cu o alocare de 228,5 milioane de euro.
  • Măsuri care susțin domeniile oncologiei și transplantului, cu o alocare de 570,6 milioane de euro.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Percepția pozitivă a românilor asupra UE este sub media europeană! Rolul europarlamentarilor și a ADR-urilor

Aceste priorități și bugete evidențiază angajamentul MIPE în îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului medical, astfel încât să răspundă mai eficient nevoilor populației și să asigure servicii de înaltă calitate în domeniul sănătății.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top