Connect with us

Olesea Covrig, despre atragerea investițiilor și promovarea exportului din UTA Găgăuzia

Collage Maker 02 Aug 2023 04 00 PM 5249 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Olesea Covrig, despre atragerea investițiilor și promovarea exportului din UTA Găgăuzia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Ion Ștefanovici, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), a făcut câteva remarci privind Invest Găgăuzia, menționând faptul că Invest Găgăuzia a avut o reprezentare destul de bună în anul 2022.

ion stefanovici forum economic regional 3 - Moldova Invest

În continuare, a făcut referire la zona de Sud, Găgăuzia, și a amintit faptul că a vizitat regiunea anul trecut, unde a observat un interes crescut în deschiderea spre Vest sau în aprofundarea oportunităților oferite de Uniunea Europeană.

Profilul Regiunii Găgăuzia

Profilul Regiunii Găgăuzia a fost prezentat de către Olesea Covrig, reprezentanta Strategiei de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din UTA Găgăuzia, care a prezentat oferta investițională a regiunii.

„Mă numesc Olesea Covrig, eu reprezint Strategia de Atragere a Investiților și Promovare a Exportului din UTA Găgăuzia, și am plăcerea să vă prezint oferta investițională a regiunii noastre, a Găgăuziei.

UTA Găgăuzia este situată în Sud-Estul Europei, reprezentând o parte întreagă a Republicii Moldova.

 Populația regiunii este aproximativ de 150.000 de cetățeni. Limbile vorbite sunt găgăuză, română, rusă și turcă.

În rândul populației tinere, se vorbește și limba engleza. Găgăuzia se află la doar 130 km de portul Giurgulești, port liber în zona economică liberă, și numai 40 de kilometri de România.

Sectoare și subsectoare strategice din regiunea noastră sunt: sectorul industriei prelucrătoare, realizăm acțiuni de atragere a companiilor în sectoarele electronice și automotive.

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.29.57 - Moldova Invest

Al doilea sector este IT și BPO, grupate. Reamintim faptul că în Republica Moldova este un IT Park, unde companiile de IT plătesc numai o taxă de 7% și în Găgăuzia există tot companie de IT, care lucrează și este parte din Moldova IT Park.  Al treilea sector, foarte important pentru Găgăuzia este agricultura, unde accentul se pune pe prelucrarea, pe procesul de producție.

Găgăuzia are un comitet executiv, având o adunare populară, prin intermediul cărora se pot crea legi pentru a ajuta companiile care vin în regiune, în Găgăuzia.

 Spre exemplu, există legea de investiție, favorabilă pentru companiile care vin în Găgăuzia, însemnând că până la 30% din investiție putem acoperi noi din bugetul regional.

Acordăm o subvenție pentru companii, dar în limita a 5 milioane de lei (moldovenești), însemnând aproximativ 250.000 de euro.

În plus, există o lege pentru crearea locurilor de muncă, unde companiile care creează între 5 și 20 de locuri de muncă, pot primi o subvenție din bugetul regional, de până la 1000 de euro pentru fiecare loc de muncă creat de către companie.

În Găgăuzia există un program de instruire profesională în care oferim subvenții pentru studenții care urmează cursurile Universității Tehnice. După absolvirea studiilor, într-un interval de 3 sau 5 ani, acești absolvenți trebuie să se întoarcă în Găgăuzia și să lucreze în companiile din regiune. Această măsură încurajează dezvoltarea talentelor locale și asigură că expertiza lor este adusă înapoi în comunitatea noastră.

Companiile care decid să se stabilească în Găgăuzia au și o altă opțiune benefică: oferim subvenții financiare pentru programele de educație ale angajaților lor în cadrul companiei.

În cazul în care aveți nevoie de specialiști sau experți pe care nu îi puteți găsi local, noi suntem pregătiți să finanțăm partea de educație necesară pentru dezvoltarea acestora.”

Invest Gagauzia, înființare și activitate

Invest Gagauzia a fost înființată pe 24 octombrie 2019 la inițiativa Comitetului Executiv din Găgăuzia, pentru a atrage investiții străine directe în economia regiunii, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții populației din autonomie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria externă a României a ajuns la 175 miliarde de euro

„Agenția de Investiții din Găgăuzia a fost înființată în 2019 și funcționează ca o instituție publică responsabilă cu punerea în aplicare a politicii Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Colaborăm strâns cu Invest Moldova, principalul nostru partener, și cu GSR. De asemenea, avem o cooperare importantă cu AIR. Aceste parteneriate ne ajută să îndeplinim obiectivele și să promovăm investițiile în regiunea noastră.

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.30.01 - Moldova Invest

Agenția noastră colaborează cu investitori din diverse țări, inclusiv România, Germania și Turcia. Avem o serie de companii străine care au desfășurat proiecte de succes în Găgăuzia.

Încurajăm și promovăm exportul și ne ocupăm de facilitarea legăturilor dintre companiile din regiune și cele din alte țări. Oferim sprijin și soluții pentru toate nevoile acestor companii, indiferent de domeniul de activitate.

Conștientizăm faptul că atunci când companiile investesc în Republica Moldova, inclusiv în Găgăuzia, infrastructura și resursele umane sunt aspecte esențiale pentru succesul lor.

În ceea ce privește resursele umane, avem un proiect important în desfășurare – construirea unui nou colegiu industrial în Găgăuzia.

 În prezent, lucrăm la dezvoltarea blocului administrativ, iar colegiul va oferi specializări în domenii precum mecanică, robotică, electronică și IT.

Fiecare elev din Găgăuzia și din întreaga Republică Moldova, începând cu clasa a IX-a, are oportunitatea de a urma cursurile acestui colegiu.

 Când realizăm analize sectoriale pentru a sprijini companiile, lucrăm în strânsă colaborare cu întreprinderi din Chișinău, Bălți, Ungheni și din alte localități. Specializările oferite de colegiu sunt extrem de relevante pentru dezvoltarea sectoarelor cheie din regiune.

 În plus, în Găgăuzia dispunem de o Zonă Economică Liberă, cu aproximativ 100 de hectare destinate construirii de companii și stimularea activității economice

Fiecare zonă dispune de planuri urbanistice complete și sunt pregătite cu toate resursele necesare pentru a susține producția.

Noi suntem pregătiți să furnizăm tuturor investitorilor informațiile și documentele necesare pentru a accelera procesul de investiție.

Pe site-ul nostru se găsesc toate detaliile despre Zona Industrială Liberă. Avem politici fiscale atractive pentru investitori, cum ar fi 0% impozit pe venit, în cazul investițiilor între un milion de dolari pe an și cinci milioane de dolari pe 5 ani, sau 0% TVA și 6% impozit și TVA pentru investiții de până la un milion de dolari pe an.”

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.29.59 - Moldova Invest

Olesea Covrig a subliniat faptul că Agenția pentru Atragerea de Investiții este mereu activă, oferind un suport constant pentru investitori, 24/7.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna Lețcani, model de dezvoltare în Regiunea de Nord-Est a României!

În mod tradițional, în fiecare an, agenția organizează un eveniment de amploare pentru a promova oportunitățile de investiții din regiune, iar anul acesta nu va face excepție. Ea a lansat invitația ca toți cei interesați să participe la cel de-al nouălea forum investițional al Găgăuziei, cunoscut sub numele de Invest Găgăuzia.

Evenimentele anterioare au fost un real succes, atrăgând o mulțime de participanți pasionați și au generat rezultate foarte productive în ceea ce privește atragerea de investiții în zonă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, despre implementarea fondurilor europene în Republica Moldova, la Vocea Basarabiei. Provocări, strategii și perspective

Intervenția Președintelui Asociației Investitorilor din România, Dan NUȚIU

Intervenția Președintelui Asociației Investitorilor din România, Dan NUȚIU a venit în completarea discuției, acesta exprimându-și impresia pozitivă despre investițiile din Găgăuzia.

Apreciind colaborarea îndelungată, a subliniat importanța implicării în dezvoltarea învățământului în zonă și a menționat cu entuziasm liceul Mihai Eminescu din Comrat, finanțat de Guvernul României, cu peste 700.000 de euro.

Dan NUȚIU a subliniat că Găgăuzia este una dintre zonele în care companiile investitoare nu au avut dificultăți în a găsi personal calificat, ceea ce este un lucru de apreciat.

Violeta Petre, Directorul Centrului de Resurse și Atragere a Investițiilor, Consiliul Raional Ungheni, întrebare despre resursele care alimentează fondul regional

La același capitol, Violeta Petre, Directorul Centrului de Resurse și Atragere a Investițiilor, Consiliul Raional Ungheni, a intervenit menționând că a observat numeroase politici de sprijin pentru persoanele interesate să se instruiască, să se califice sau să se recalifice, dar nu cunoaște în totalitate detalii despre acestea.

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.30.001 - Moldova Invest

În acest context, Violeta Petre  a întrebat de unde provin resursele care alimentează fondul regional folosit pentru subvenționarea acestor programe.

Olesea Covrig a explicat faptul că sursele de finanțare provin din bugetul regional al Găgăuziei, iar din acest buget se susțin subvenții, granturi pentru companii și sprijin pentru studenți, oameni și copii.

Aceasta a menționat că există numeroase programe atât economice, cât și sociale, care beneficiază de finanțare din acest buget regional. Un exemplu în acest sens este: copiii din Găgăuzia beneficiază de grădiniță și mâncare gratuită pe toată durata celor 12 clase.

De asemenea, există programe speciale destinate nou-născuților, acordându-se suma de 10.000 de lei din bugetul regional pentru fiecare nou-născut. Olesea Covrig a subliniat că atât companiile, cât și persoanele fizice au posibilitatea să participe la programele regionale, precum și la cele naționale.

Nicolae Gorban Ion Cojocari 1 - Moldova Invest

În încheiere, Nicolae Gorban, Președintele raionului Căușeni, a exprimat bucuria față de inițiativele prezentate, însă a explicat faptul că opinia sa este că acestea se limitează doar la nivelul administrației teritorial-administrative și că lipsesc la nivelul administrației publice locale, o problemă pe care o consideră persistentă și la nivel național.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top