Connect with us

Președintele AIR, Dan NUȚIU, identifică soluții pentru atragerea investițiilor în Republica Moldova

Collage Maker 27 Jul 2023 10 10 PM 9441 scaled - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Președintele AIR, Dan NUȚIU, identifică soluții pentru atragerea investițiilor în Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

forum e1690484666852 - Moldova Invest

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Dan NUȚIU: “Membrii Asociației Investitorilor din România nu au nevoie de ajutoare”

În cadrul forumului, Dan Nuțiu, președintele AIR, a prezentat o propunere de mapare a 100 de localități din Republica Moldova, în care datele statistice să nu fie disponibile publicului, pentru a susține dezvoltarea zonelor cu potențial de investiții.

Acest sistem ar permite primăriilor să ofere informații protejate cu un cod securizat, convingând astfel investitorii să exploreze aceste regiuni mai puțin cunoscute, dar cu resurse și forță de muncă latentă.

“Membrii Asociației Investitorilor din România nu au nevoie de ajutoare. Sunt companii foarte mari, împreună cei 35 de membri au peste 25 de miliarde, iar în Republica Moldova aproximativ un miliard de euro.

Dacă vom conștientiza faptul că, în momentul în care nu vom răspunde la toate dirigențele, eforturile de a păstra tinerii, de a păstra populația în Republica Moldova, nu vom mai putea rămâne noi în Republica Moldova. Nu ai cum să activezi fără să ai capitalul uman.

Și am lansat o propunere de mapare – am pornit un experiment pilot – a 100 de localități din Republica Moldova, unde să nu apară date statistice. Pentru că aceste date statistice, dacă ne dorim, le obținem. Că sunt reale sunt sau nu sunt reale, e o altă discuție. Dar ceea ce ne propuneam, și era un exemplu, am avut, mă ocup, ca și business personal, implementare de companii din Uniunea Europeană în Republica Moldova.

“În Chișinău, veniturile sunt cel puțin similare cu veniturile din orice oraș din România, pentru că este o cerere foarte mare de forță de muncă”

Și am avut o solicitare, chiar a ajuns la Cahul, până la urmă, antreprenorul respectiv, am avut o solicitare de a identifica zone în industria ușoară. Am seletcat din start, am spus, tot respectul, dar nu Chișinău și Bălți, pentru că s-a ajuns în Bălți să se meargă la 70 de km după forță umană, ceea ce nu este deloc productiv. În Chișinău, la fel, veniturile sunt cel puțin similare cu veniturile din orice oraș din România, pentru că este o cerere foarte mare de forță de muncă.

Și am identificat zone unde, de exemplu, ce ne doream să apară în acea mapare: Anenii Noi. În Anenii Noi, au fost două sau trei fabrici de textile, care s-au desființat, nu mai era niciuna. Dar există o forță latentă de specialiști, pe care n-o valorifică nimeni. Pentru că lumea zicea că, a, nu este fabrică, mă duc să investesc acolo.

Dan Nutiu 2 2 - Moldova Invest

Acel APN să oferă suplimentar, să fie o mapare unde trebuie să fie trecut un cod securizat și fiecare primărie să-și facă ofera care să-l convingă pe antreprenor. Mie îmi convine, când mă pun să caut, în momentul în care vine un investitor, să-i facă o recomandare. Și, îi dau dreptate, da, nu-mi mai amintesc numele, îmi pare rău, Republica Moldova nu a făcut greșeala României.

Au păstrat școlile profesionale și, când am dus o companie din Germania, a contat foarte mult acest aspect, că aveau nevoie de sudori. De asemenea, a dezvoltat un  înaintea  României. În momentul de față, am avut o întâlnire la Academia de Științe a Moldovei și propuneau acest sistem inclusiv la nivel universitar, astfel încât diverși specialiști cu studii superioare să facă direct practică. Mulțumesc”.

Gabriela Macoveiu: “Ne dorim să putem promova fișele investiționale și prin Agenția Națională pentru Atragerea Investițiilor”

Gabriela Macoveiu, Directorul de Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a subliniat că pentru atragerea investițiilor este esențial să se ofere răspunsuri clare și concise la întrebările investitorilor, iar agenția se străduiește să ofere informații relevante și actualizate în acest sens.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Bulgaria, investiții de 85 milioane de euro pentru gestionarea eficientă a frontierelor și migrației în Spațiul Schengen

“Vreau să fac o completare. Îl salut pe domnul Dan Nuțiu pentru inițiativă. Aș dori să spun că și noi, în dorința de a fi în apropierea, în întâmpinarea solicitărilor venite din partea potențialilor investitori, am realizat un lucru: sunt pragmatici și nu își doresc să studieze compendii de sute de pagini cu informații despre nu știu ce.

Pe ei ii interesează foarte scurt și foarte succint să le oferi răspuns la întrebări foarte concrete: locația, forța de muncă, resursele pentru serviciul bancar sau, exact cum spuneți dumneavoastră, elemente esențiale pentru aterizare, ca să zic așa.

Și aș vrea să se înțeleagă, în sensul acesta, că am extras informații pe fișe de potențial investițional de la fiecare dintre autoritățile publice locale. Din pachetul respectiv mergem cu el în mână, îl publicăm, și îl ducem mai departe. Vice-versa când primim solicitarea, la fel se modifică foarte ușor, și atunci sunt familiarizați deopotrivă și colegii noștri din administrație ca să răspundă repede, că zilele trecute, dorea cineva o investiție, am dirijat-o către Onești-Carom și acolo li s-au cerut niște detalii super, deci în etapa a doua oricum nu scapi pentru că omul vrea să știe cum îi funcționează tehnologia și cum operaționalizează.

WhatsApp Image 2023 07 27 at 21.44.24 e1690483537914 - Moldova Invest

Și închei prin a spune că ne dorim să putem promova fișele investiționale și prin Agenția Națională pentru Atragerea Investițiilor. Să putem colabora, dacă vreți să facem schimb, așa cum ați zis, pentru atragere comună. Suntem interesați să ieșim în afară, să participăm la evenimente care adună investitorii.

Este foarte important să înțelegem că dacă noi nu ieșim și nu ne ducem acolo, efectiv mergem aici, stând acasă și așteptând să ne bată cineva la ușă. Ceea ce nu se va întâmpla. Și când veți veni în România să țineți cont de contactele noastre, suntem un bun partener de dialog”, a punctat Gabriela Macoveiu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Energiei a anunțat că facturile românilor la gaze și energie electrică se vor ieftini

Președintele C.A.P.D.R, Ion Ștefanovici, a recunoscut că resursele ADR NE sunt limitate, dar a subliniat importanța colaborării cu alte entități din regiune, inclusiv camerele de comerț și asociațiile profesionale, pentru a spori impactul și eficiența inițiativelor lor de dezvoltare regională.

“Fără discuție, dvs. aveți maximă dreptate, însă ADR-ul, care e de departe o instituție extrem, extrem de profesionalizată, nu le cunosc pe celelalte din restul țării, presupun că sunt la fel de bune ca a noastră, din regiuena Moldovei, dar resursele dvs sunt limitate.

Puteți face cât puteți face, atât din punct de vedere al personalului cât și al resursei financiare. Dacă nu ni se alătură Camerele de Comerț, nu se alătură alte entități, asociații profesionale din întreaga regiune, pe domenii, dacă adminsitrația publică locală nu este direcționată corect, lucrurile nu se clarifică, nici organizarea nu există. Cu resurse limitate faci lucruri limitate, fără discuție”.

ion stefanovici capdr 1 1536x1023 2 768x673 1 - Moldova Invest

În concluzie, acest forum economic regional a oferit o platformă importantă pentru discuții și propuneri în vederea stimulării investițiilor în Moldova și în regiunea de Nord-Est a României, subliniind necesitatea colaborării și coordonării eforturilor pentru a promova dezvoltarea economică durabilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE dorește să îşi crească exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

To Top