Iași
Comuna Lețcani, model de dezvoltare în Regiunea de Nord-Est a României!
Comuna Lețcani, aflată în zona metropolitană a Iașului reprezintă un exemplu de succes la nivelul Regiuii de Nord-Est a țării, datorită eforturilor constante ale administrației locale care s-au concentrat pe dezvoltarea economică și socială
Sub acest aspect, în ultimii ani, în comună s-au înregistrat progrese semnificative, precum realizarea Parcului Industrial Lețcani, proiect aflat aproape de finalizare, ce va contribui la creșterea economică prin atragerea investitorilor, generând crearea de noi locuri de muncă.
Primarul Stelian Turcu este angajat în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor comunei pe care o reprezintă, fapt susținut de proiectele pe care le-a prezentat în cadrul acestui interviu menit să contureaze un tablou reprezentativ al comunei Lețcani. Așadar, au fost prezentate proiectele finalizate, cele aflate în implementare, dar și obiectivele de viitor, ceea ce oferă o evaluare obiectivă asupra procesului de dezvoltare.
Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: “Tot ce sunt, datorez Moldovei!”
O bună infrastructură, inclusiv drumuri, rețele de transport, conexiuni de energie și telecomunicații, utilități, poate facilita dezvoltarea afacerilor și poate atrage investitori interesați de accesibilitate și conectivitate eficientă. Domnule Primar, vă rugăm să ne oferiți date concrete în acest sens (proiecte realizate sau viitoare și rezultatele obținute.)
Anul 2023 a fost un an anevoios din punct de vedere financiar. Dar cu toate greutățile și inechitățile alocărilor cotelor TVA din Legea bugetului de stat, comuna Lețcani a mers înainte cu proiectele de dezvoltare economică locală și cu obținerea de finanțări noi din fonduri europene și guvernamentale. Prin eforturile echipei administrative din primăria noastră, următoarele proiecte au fost realizate:
- Finalizarea proiectului „Înființare rețea canalizare și stație de pompare în satele Bogonos, Cogeasca, Cucuteni” în valoare de 9 milioane de lei;
- 95% grad de realizare a construcției sălii de sport de mari dimensiuni din Lețcani, cu tribună și parcare;
- Extinderea gazului metan în satele Cogeasca și Cucuteni în lungime de 3km și punerea în funcțiune a presiunii de gaze naturale prin montarea unei SRM – Staţie de reglare-măsură
– cu o capacitate triplă decât cea dinainte, oferind astfel posibilitatea racordării gospodăriilor la gaze naturale;
- Extinderea cu aproximativ 2 km a rețelei de canalizare în satul Cogeasca;
- Reabilitarea prin pietruire a drumurilor sătești din satul Cogeasca în urma realizării extinderilor rețelelor de canalizare și gaze naturale;
- Execuția de racorduri și extinderi particulare în satele Lețcani și Bogonos.
- Reabilitarea termică prin montarea de centrale termice la Școala Gimnazială Lețcani;
- Începerea lucrărilor în cadrul proiectului de “Modernizare prin asfaltare a drumurilor locale din satul Bogonos”.
- Demararea lucrărilor la PARCUL INDUSTRIAL LEȚCANI și realizarea în proporție de 80%;
- Susținerea unor investiții private de mari dimensiuni – hale industriale – care vor genera locuri de muncă și vor crește veniturile comunei Lețcani.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România
“Sunt onorat să fiu primar al Comunei Lețcani și sunt nerăbdător ca pe viitor să demarez noi proiecte de care să beneficieze cetățenii din toate satele componente”
În cursul anului 2023 comuna Lețcani a demarat o serie de contracte de finanțare pentru următoarele obiective:
- Stații digitalizate de călători cu semnalizare inteligentă la Drumul European DE583;
- Dotări cu mobilier pedagogic la Școala Gimnazială Lețcani, prin fonduri de la Consiliul Județean Iași;
- Trei stații de încărcare automobile electrice instalate pe raza comunei Lețcani;
- Achiziția unei autoutilitare prin intermediul Grupului de Acțiune Locală “Stejarii Argintii”;
- Amenajarea unui teren de sport cu suprafață sintetică, care va fi amplasat lângă Sala de Sport din Lețcani;
- Parc fotovoltaic în comuna Lețcani;
- Realizarea documentației pentru realizarea unui bazin de înot;
- Proiectarea pentru realizarea unui pasaj peste calea ferată pe Drumul European 583 (înainte de Transagropolis).
Conform Strategiei de Dezvoltare Economică Locală 2021-2027, comuna Lețcani a demarat formalitățile pentru a implementa și proiectele:
- Sală de Sport la Școala Gimnazială Lețcani;
- O a doua creșă în comuna Lețcani;
- O nouă Casă de Cultură în comuna Lețcani;
- Grădiniță cu program prelungit în comuna Lețcani;
- Programe de tip after-school la Școala Gimnazială Lețcani;
- Modernizarea infrastructurii educaționale prin construirea unei școli verzi în comuna Lețcani.
Disponibilitatea unei forțe de muncă calificate și competitivitatea salarială pot influența decizia investitorilor, iar programele de formare și educație locală pot contribui la creșterea calificărilor forței de muncă locale. Ce date ne puteți furniza pentru a ne oferi o imagine privind dinamica forței de muncă din localitatea dvs.?
În organigrama Primăriei Lețcani se regăsesc 85 de posturi dintre care 2 funcții de demnitate publică, 24 funcționari publici (19 efectiv ocupate), 23 posturi pentru personal contractual (16 efectiv ocupate), 36 asistenți personali. Compartimentul de Protecția Mediului include:
- extinderea sistemului de ridicare a deșeurilor reciclabile din poartă în poartă la nivelul întregii comune, începând cu data de 1 ianuarie 2024;
- implementarea unui sistem de supraveghere video compus din camere cu încărcare solară instalate în punctele nevralgice afectate de aglomerări ilegale de deșeuri, în care nu există rețea electrică, în vederea identificării și sancționării celor care abandonează gunoi în locuri nepermise;
- derularea a șase acțiuni door-to-door de informare și conștientizare privind modul de colectare separată a deșeurilor reciclabile, compostarea deșeurilor organice și alte aspecte similare (întrebări, neclarități etc);
- derularea a patru acțiuni de ecologizare în parteneriat cu Școala Gimnazială Lețcani și alți voluntari, în cadrul campaniei naționale ”Curățăm România!”;
- derularea de ateliere de creație cu materiale reciclabile în cadrul Săptămânii Verzi în colaborare cu Școala Gimnazială Lețcani, pentru creșterea nivelului de informare în rândul elevilor în ceea ce privește reciclarea, recuperarea, reutilizarea,limitarea consumului și a cantităților de deșeuri generate;
- creșterea procentului de deșeuri reciclabile colectate de la persoane fizice la 12% (față de 4% în anul 2022);
- includerea cantităților predate de persoanele juridice către alți operatori în afară de Girexim Universal SA în raportarea privind procentul de reciclare/comună, astfel încât calculul reflectă în mod real situația de pe raza comunei și nu mai există obligații de plată la Fondul pentru Mediu.
Factori precum mediu înconjurător plăcut, servicii de sănătate de calitate, școli bune și facilități culturale pot contribui la atragerea investitorilor care își doresc un mediu de trai atractiv pentru angajații lor. Cum ați caracteriza localitatea dvs din această perspectivă?
În școlile din comuna Lețcani învață 814 de copii, îndrumați pas cu pas de 60 cadre didactice calificate, în spații corespunzătoare de învățământ. Din bugetul local au fost asigurate fondurile necesare pentru buna desfășurare a procesului de învățământ.
În comună funcționează o bibliotecă comunală cu activitate permanentă și un număr de 11.000 volume de carte. Creșa din satul Lețcani are activitate permanentă pentru un număr mediu de 30 copii/lună.
În ceea ce privește sănătatea cetățenilor comunei, aceasta este asigurată de medicii de familie prin cele 4 cabinete medicale individuale, 2 cabinete stomatologice și 2 farmacii.
În încheiere, țin să subliniez că sunt onorat să fiu primar al Comunei Lețcani și sunt nerăbdător ca pe viitor să demarez noi proiecte de care să beneficieze cetățenii din toate satele componente. Îmi doresc ca toți factorii interesați să găsească în mine un partener de dialog care abordează problemele în mod constructiv, în spiritul dezvoltării comunei. Sunt convins că doar ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL!