Berchișești
Comuna suceveană BERCHIȘEȘTI, model de administrație eficientă și implicare comunitară
Comuna Berchișești, aflată în județul Suceava, este cunoscută pentru tradițiile autentice bine conservate
De-a lungul timpului, Primăria Berchișești a finalizat numeroase proiecte de mare importanță pentru comunitatea locală, cu care menține o relație strânsă, deoarece vine mereu în întâmpinarea nevoilor acesteia.
În acest sens, doamna Primar, Violeta-Zenovia ȚARAN derulează un program amplu de investiții, care urmărește dezvoltarea comunei. Spre exemplu, în prezent, Primăria Berchișești are în implementare proiecte precum reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare, modernizarea stației de epurare, construirea unui dispensar uman, extinderea rețelei inteligente de distribuție a gazului natural, dotarea unităților de învățământ.
Pentru viitor, Primăria Berchișești are în vedere noi proiecte precum construirea unui Parc fotovoltaic pentru iluminatul public, realizarea unui bazin de înot didactic, edificarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, modernizarea drumurilor comunale, consolidarea malurilor afectate de inundații, investiții care vor contribui la continuarea dezvoltării și modernizării comunei.
Este cunoscut faptul că Primăria Berchișești a derulat numeroase proiecte de investiții în ultimii ani. În acest context, care sunt cele mai importante 5 proiecte fi nalizate în ultimii patru ani?
Alături de consilierii locali și angajații Primăriei, am inițiat și realizat numeroase proiecte importante pentru locuitorii comunei noastre, dezvoltarea acesteia, în toate domeniile de activitate, fiind sustenabilă și eficientă.
Avem foarte multe proiecte finalizate în ultima perioadă, pe care le voi descrie fără falsă modestie, majoritatea acestora fiind de suflet. Toate sunt importante, fiind benefice locuitorilor din Berchișești și chiar zonei Bucovinei.
Amintesc proiectele legate de:
- construirea și dotarea cu mobilier a Grădiniței cu program normal din satul Berchișești,
- lucrările de modernizare a Școlii Generale nr.2,
- construcție și dotare Școala cu clasele I-IV Corlata,
- precum și refacerea sectorului de drumuri din satul Corlata, calamitat în urma inundațiilor din anul 2020.
Acestora li se adaugă proiectelele finalizate privind modernizarea iluminatului public stradal, dotarea Centrului Cultural „Florin Piersic”.
“Administrația noastră locală are o relație deosebită cu cetățenii, fiind permanent la dispoziția lor și venind în întâmpinarea cerințelor și necesităților existente”
Dezvoltarea infrastructurii rutiere a fost permanent în atenția Primăriei comunei Berchișești în ultima perioadă, astfel încât am reușit modernizarea a peste jumătate din rețeaua locală de drumuri, urmând ca în scurt timp să demarăm lucrările de execuție pentru modernizarea a încă 4 kilometri de șosea comunală. Sunt convinsă că, după realizarea în totalitate a investițiilor afl ate în prezent în derulare, gradul de confort şi civilizaţie al locuitorilor comunei Berchişeşti va fi la nivel înalt.
Care sunt strategiile pe care le-a adoptat Primăria Berchișești pentru a gestiona perioada aceasta marcată de inflație, cu toate efectele adverse generatoare de instabilitate economică?
Cu certitudine, administrația publică din România a resimțit, la rândul ei, o criză acută în activitățile curente, generată atât de creșterea ratei inflației, cât și de scumpirile la materiale de construcții, carburanți, utilități, iar unitatea noastră administrativ teritorială nu a făcut excepție.
Cu toate acestea, managementul impus de Primăria Berchișești a fost unul rezilient și profesionist. Am reușit să adoptăm cele mai potrivite decizii și măsuri, astfel încât să depășim efectele situației dificile economico-sociale. În aceste circumstanțe, din punct de vedere economic nu am întâmpinat probleme deosebite.
Avem stabilitate și predictibilitate în tot ceea ce facem, iar la menținerea și perpetuarea acestora veghează Primăria și Consiliul Local. Administrația noastră locală are o relație deosebită cu cetățenii, fiind permanent la dispoziția lor și venind în întâmpinarea cerințelor și necesităților existente. Suntem o așezare în continuă dezvoltare, am muncit mult pentru a crea oamenilor un grad de confort sporit, din prisma asigurarii condițiilor de tip urban în ceea ce privește infrastructura și serviciile publice oferite.
Transformarea Berchișeștiului într-un loc în care oamenii să dorească să trăiască, să muncească și să-și crească copiii (așa cum îmi place mie să spun) este un deziderat realizabil pentru echipa noastră. În sprijinul acestei idei stă și faptul că, în ultima perioadă, am avut mulți localnici plecați în străinătate care s-au reîntors acasă, în Berchișești, pentru a rămâne definitiv.
Ce proiecte aveți în implementare în prezent și care este impactul acestora asupra comunității locale?
Sunt sigură că administrația publică din Berchișești va continua în ritm alert investițiile începute deja și, în același timp, lucrăm la inițierea unor noi proiecte.
Vreau să menționez doar câteva dintre programele de investiții, aflate în prezent în curs de execuție:
- Comuna Berchișești are alimentare cu apă curentă în procent de 99,5 %, urmând ca în scurt timp să fie racordate la rețea și cele câteva locuințe rămase nefinalizate.
- Reabilitare, modernizare și extindere sistem de canalizare prin Programul „Anghel Saligny”.
- Modernizare stație de epurare și înființare stație de pompare.
- Construire dispensar uman.
- Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), precum și puncte de reîncărcare vehicule electrice.
- Reabilitarea și modernizarea drumurilor afectate de inundații în iunie 2020, în Berchișești și Corlata.
- Construire complex sportiv.
- Construire centru social.
- Înființare centru colectare deșeuri prin aport voluntar.
- Dezvoltarea sistemului local prin implementarea unor structuri inteligente la nivelul comunei Berchisesti.
- Creșterea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comunele Berchișești, Drăgoiești și Ciprian Porumbescu.
- Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de invatamant din comuna Berchisesti.
Ce proiecte aveți în vedere pentru viitor în comuna Berchișești?
Bineînțeles, avem o serie de previziuni și proiecte care vor fi realizate în perioada următoare, unele fiind în stadiu de contractare, altele așteaptă aprobarea, iar o parte sunt în stadiul lucrativ. Am mai traversat vremuri dificile, dar comuna noastră nu a stagnat niciodată, nu am bătut pasul pe loc în ceea ce privește investițiile, proiectele și planurile de viitor.
Dacă vreți, administrația locală se poate asemui cu o inimă: bătăile sale nu se opresc nicio clipă. Primăria Berchișești va contribui și în anii următori, în mod esenţial, la creşterea nivelului de trai şi bunăstare al localnicilor, prin dezvoltarea unor programe şi servicii de nivel european. Am demonstrat, de-a lungul anilor, că îmi pasă de oameni și că sunt alături de ei, atât la bine, cât și la greu! Sunt și voi rămâne fiica acestei comunități minunate, pe care o iubesc și o respect!
După cum m-am angajat, de fiecare dată, în faţa locuitorilor din Berchişeşti, comuna noastră va fi într-un continuu proces de dezvoltare şi modernizare! Amintesc doar câteva dintre planurile noastre investiționale pentru viitor:
- Construire piste pentru biciclete.
- Construire sediu nou pentru Primăria Berchișești.
- Consolidare maluri afectate de inundații.
- Edifi carea unui centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice.
- Modernizare drumuri comunale.
- Construire complex sportiv.
- Construire dispensar uman.
- Construire bazin de înot didactic.
- Reabilitare drumuri de acces la terenurile agricole.
- Finalizare extindere rețea de canalizare, realizare de sisteme de colectare și dirijare a apelor pluviale.
- Extinderea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale.
- Centru de asistență medicală, cu dotările corespunzătoare și aparatura necesară.
- Parc fotovoltaic pentru iluminatul public.
- Cimitir, cameră mortuară, sală de mese.
- Construire monumente și troițe.
- Patinoar artificial.
- Amenajarea cu rigole a trotuarelor.
- Mașină pompieri și echipamente pompieri voluntari, pichete de incendiu.
Pentru că mă implic și îmi pasă real de tot ceea ce ține de comuna noastră, merg cel puțin o dată pe săptămână pe drumurile din cele două sate ale comunei, pentru a vedea ce s-a făcut până acum, timp în care caut soluții pentru proiectele viitoare.
Astfel, îmi vin idei noi, pe care le discut cu consilierii locali și colegii din Primărie. Trec în revistă nu doar investițiile administrației din Berchișești, dar și gospodăriile cetățenilor și mă gândesc că, peste ani și ani, nepoții mei vor fi mândri de ceea ce a făcut cândva bunica lor!
Desigur, am realizat multe, dar mai sunt multe de făcut. Avem proiecte și programe importante în derulare, dar și strategii privind noi investiții.
De 24 de ani, de când sunt primar, nu mi-am permis niciun moment în care să stau cu mâinile-n sân, cum zice binecunoscuta vorbă populară și nici să aștept să cadă ceva din cer. Sunt de părere că nu ai cum să reușești fără implicare, fără determinare, fără multă muncă și fără o relație apropiată cu locuitorii comunei, iar aceste aspecte conduc iremediabil la progres și evoluție comunitară și socială fără echivoc.