Connect with us

Comuna SUCEVIȚA: un paradis turistic și cultural în continuă dezvoltare

Primaria Sucevita - Moldova Invest

Revista Moldova Invest

Comuna SUCEVIȚA: un paradis turistic și cultural în continuă dezvoltare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Sucevița se numără printre cele mai frumoase comune din România. Comunitatea s-a dezvoltat in jurul Manastirii Sucevita, a cărei prezență adaugă o moștenire bogată de natură spirituală, istorică, turistică și culturală

Comuna Sucevița, sub conducerea domnului primar Dorin Ioan Pînzar beneficiază de un vast program de investiții. În ultimii ani, autoritățile au inclus în strategia de dezvoltare locală un plan solid de acțiuni, concentrat pe creșterea atractivității locale prin investiții în diverse proiecte din acest domeniu.

Primaria Sucevita - Moldova Invest

Obținerea statutului de stațiune turistică de interes național a fost un moment important pentru comuna Sucevița. Primarul Dorin Ioan Pînzar a explicat că acest statut a facilitat accesul la fonduri pentru dezvoltarea turismului local, creșterea numărului de locuri de muncă și realizarea de investiții care au îmbunătățit nivelul de trai al locuitorilor.

În prezent, Primăria Sucevița are în desfășurare o serie de proiecte importante pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Acestea includ creșterea performanței energetice a școlilor, modernizarea sistemului de iluminat public, extinderea rețelei de apă și canalizare și consolidarea capacității didactice a școlilor gimnaziale din comună.

Casa mortuara Voievodeasa 1 scaled - Moldova Invest

Anul curent este propice pentru a efectua bilanțul pentru 2020-2024. Vă rugăm să enumerați cele mai importante realizări ale primăriei Sucevița în perioada menționată.

În ultimii 4 ani a fost implementată o întreagă serie de proiecte pentru dezvoltarea localității noastre, dintre care amintim:

 1. Teren de sport cu gazon artificial și spațiu de joacă pentru copii (proiect finalizat). Prin realizarea acestui proiect se asigură o bună desfășurare a activităților sportive la școala gimnazială din comună, oferind totodată un mediu propice pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor care frecventează cursurile școlii. Proiectul a fost finanțat din bugetul local, pentru realizarea lui fiind alocată suma de 197.288,65 lei fără TVA. 
 2. Un alt proiect important pentru locuitorii comunei este Casa mortuară Voievodeasa. Această investiție a fost necesară pentru a îmbunătăți condițiile de desfășurare a rânduielii liturgice din Biserica ortodoxă din satul Voievodeasa. Proiectul a fost finanțat din bugetul local, iar pentru realizarea acestuia a fost alocată suma de 295.775 lei.
 3. Un al treilea proiect la care facem referire este construirea unui Așezământ cultural multifuncțional, proiect care se află într-un stadiu foarte avansat al lucrărilor, fiind aproape gata. Sursa de finanțare este reprezentată de fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI), având o valoare de 4.107.512,67 lei fără TVA.

teren sport sucevita - Moldova Invest

În contextul în care în anul 2017, comuna Sucevița a fost declarată stațiune turistică de interes național, vă rugăm detaliați cum a influențat acest statut procesul de dezvoltare al localității pe care o conduceți.

Prin obținerea acestui statut al comunei Sucevița s-a înlesnit obținerea de fonduri pentru dezvoltarea pe plan turistic a comunei, creșterea numărului de locuri de muncă și realizarea de investiții care conduc la creșterea nivelului de trai a locuitorilor comunei.

loc joaca sucevita - Moldova Invest

Care sunt proiectele aflate în proces de implementare în prezent în comuna Sucevița?

Proiectele aflate în proces de implementare în prezent în comuna Sucevița sunt următoarele:

 • Creșterea performanței energetice, reabilitare și extindere a Școlii Gimnaziale Voievodeasa.
 • Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Sucevița, județul Suceava.
 • Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul comunei Sucevița.
 • Extinderea rețelei de apă și canalizare pe 16 străzi.
 • Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Sucevița, județul Suceava.
 • Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România.
 • Consolidarea capacității didactice a școlilor Gimnaziale din comuna Sucevița

Aceste proiecte reflectă angajamentul autorităților locale pentru îmbunătățirea infrastructurii, serviciilor publice și calității vieții în comuna Sucevița.

camin cultural sucevita 1 - Moldova Invest

Ce obiective de investiții aveți în vedere pentru viitor?

Obiectivele de investiții pe care le avem în vedere pentru viitor includ:

 • Apărarea malurilor pârâului Sucevița și afluenților săi, pentru a preveni riscul de inundații.
 • Dezvoltarea unui parc recreativ denumit “Adventure”, care să aducă oportunități de relaxare și divertisment locuitorilor și vizitatorilor comunei Sucevița.
 • Construirea unui centru medical modern și bine echipat, pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate.
 • Implementarea de capacități de producere a energiei din surse regenerabile de energie pentru consumul propriu al comunei Sucevița, prin construirea unui parc fotovoltaic. Va contribui la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

To Top