Revista Moldova Invest
Excelența Sa, Victor CHIRILĂ: „Relația dintre România şi Republica Moldova parcurge cea mai frumoasă etapă din ultimii 30 de ani”
Interviu realizat în cadrul ediției de vară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Ambasada Republicii Moldova la București joacă un rol-cheie în furnizarea asistenței și a sprijinului acordat pentru comunitatea moldovenească din România
În contextul conflictului cu Ucraina, Ambasada reprezintă o sursă de informații și sprijin pentru cetățenii moldoveni din România, care pot fi afectați (direct sau indirect) de evenimentele din regiune.
Totodată, Ambasada are un rol important în promovarea relațiilor economice și comerciale între cele două țări.
Demonstrațiile de compasiune, solidaritate și înțelegere a valorilor și principiilor europene, pe care Republica Moldova le-a arătat în timpul gestionării fluxului de refugiați, au deschis porțile pentru refugiații din Ucraina.
În ciuda agresiunii ruse în Ucraina, Republica Moldova a continuat să implementeze reforme în justiție, consolidarea drepturilor omului, democrație, precum și reforma domeniului electoral și audio-vizual.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă şi-a început mandatul în data de 11 ianuarie 2022
Anterior, acesta a exercitat funcția de consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii(2001-2004) și pe cea de consilier pentru politica externă al prim-ministrului Republicii Moldova (2011-2012).
Victor Chirilă a ocupat și funcția de Președinte a Asociației pentru Politica Externă(2016-2019).
Ambasada Republicii Moldova la București rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova, în aceste vremuri critice, iar prin intermediul eforturilor sale susținute, contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale, la promovarea integrării europene și la sprijinirea comunității moldovenești din România.
Relaţia dintre România şi Republica Moldova este foarte bună
Cum vi se pare relația dintre România şi Republica Moldova în acest moment? Considerați că ar mai fi ceva de îmbunătățit?
Relaţia dintre România şi Republica Moldova este foarte bună. Cred că parcurgem o etapă din cele mai reuşite şi mai frumoase din ultimii 30 de ani. Sunt noi planuri, proiecte, pe care sper să le realizăm şi cel mai mare proiect şi dorinţă a noastră este să atragem investiţii strategice din România în sectorul energetic al Republicii Moldova.
Suntem în discuţii, probabil că până la sfârşitul acestui an vom face un anunţ în acest sens, împreună cu autorităţile din România. Sperăm, de exemplu, ca România, sau companii din România, să preia reţelele electrice din nordul Republicii Moldova şi astfel să avem o implicare concretă a investitorilor români în sectorul energetic.
Pe lângă faptul că avem deja construită conducta de gaz Iaşi – Ungheni-Chişinău am vrea şi un astfel de gen de implicare.
Relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova sunt dinamice
Cum caracterizați relațiile comerciale dintre cele două țări?
Relaţiile comerciale sunt dinamice, în fiecare an avem noi creşteri ale volumului nostru de exporturi şi de importuri.
România este acum primul nostru partener comercial, depăşeşte de câteva ori Rusia care nu mai este de mult partenerul nostru strategic în domeniul comerţului şi acest lucru bucură foarte mult, pentru că exportatorii noştri, producătorii noştri, văd oportunităţi foarte bune pentru lansarea lor pe piaţa României.
De fapt, piaţa României este platforma de lansare pentru producătorii noştri pe piaţa europeană, deci este conexiunea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, de aceea ne dorim să creăm un spaţiu economic integrat, unic.
Acest lucru presupune, de exemplu, şi o infrastructură modernă – poduri reabilitate, poduri noi, drumuri noi. Sperăm foarte mult ca până în 2030 să reuşim să demarăm şi proiectul Autostrada Unirii până la Chişinău, să îl aducem până la Prut şi de la Prut până la Chişinău.
„În ciuda agresiunii ruse în Ucraina, am continuat să implementăm anumite reforme în domeniul justiţiei”
Considerați că Republica Moldova este pregătită pentru a se îndrepta spre aderarea la Uniunea Europeană?
Suntem pregătiţi, am demonstrat-o anul trecut când am făcut faţă acelui mare flux de refugiaţi, am dat dovadă de compasiune, am dat dovadă de solidaritate, am dat dovadă că societatea noastră înţelege ce înseamnă valori şi principii europene şi am dat un exemplu inclusiv pentru unele state membre ale UE care în trecut au fost foarte reticente de a primi refugiaţi.
Exemplul nostru a entuziasmat foarte multe state din UE şi le-a deschis porţile pentru refugiaţii din Ucraina. Am făcut faţă acestui mare flux de refugiaţi şi datorită sprijinul nemijlocit al României.
Am dat dovadă şi prin reformele pe care le-am realizat pe parcursul anului trecut. În ciuda agresiunii ruse în Ucraina, am continuat să implementăm anumite reforme în domeniul justiţiei, în domeniul consolidării drepturilor omului, democraţiei, reforma domeniului electoral, a audio-vizualului.
Cred că raportul de evaluare a acelor condiţii care ne-au fost înaintate de Comisia Europeană anul trecut, atunci când ni s-a acordat statutul de stat candidat, va puncta acest lucru la toamnă, când se va lua o decizie foarte importantă pentru noi: să demarăm negocierile propriu-zise de aderare. Sperăm foarte mult că acest lucru va fi posibil.
Domeniul justiției este esențial
Care considerați că va fi domeniul în care va fi cel mai greu să se facă reforme?
Justiţia. Mai sunt şi alte domenii ce ţin de securitatea noastră naţională, dar eu cred că domeniul justiţiei este esenţial.
În momentul în care vom face reformele necesare, vom aduce judecători şi procurori integri, vom da asigurările necesare şi investitorilor străini care doresc să vină în Republica Moldova, vom arăta societăţii că lucrurile se mişcă.
Vom da mai multă încredere şi partenerilor europeni, pentru că domeniul justiţiei are implicaţii diverse şi pentru economie şi pentru democraţie şi pentru drepturile omului şi pentru securitatea propriu-zisă a ţării.
Din cauza corupţiei endemice care a existat în sistemul nostru judecătoresc, de exemplu a fost posibil marele furt bancar din 2014, când din sistemul nostru bancar a dispărut peste 1 miliard de dolari.
Din cauza corupţiei endemice din sistemul nostru judecătoresc a fost posibil ca prin Republica Moldova să fie spălaţi zeci de milioane de dolari, care au venit din Rusia spre băncile din Occident.
Evident, acest lucru a avut impact asupra parcursului nostru european şi asupra reformelor.
Acum avem o nouă guvernare care înţelege această miză şi s-a angajat să facă ordine şi să aducă, chiar dacă greu, în ciuda rezistenţei care există în sistem, judecători oneşti, corecţi, gata să schimbe sistemul din interior.
„România este partenerul cel mai apropiat, ne apropie limba, cultura, istoria, suntem de acelaşi sânge, avem aceleaşi tradiţii.”
Contați pe sprijinul României pentru aderarea la UE și sunteți pregătiți să solicitați ajutorul ori de câte ori va fi nevoie?
România este partenerul cel mai apropiat, ne apropie limba, cultura, istoria, suntem de acelaşi sânge, avem aceleaşi tradiţii.
Limba care este de sorginte europeană ne ajută să avansăm mai rapid pe parcursul armonizării legislaţiei noastre cu legislaţia comunitară.
România are deja tradusă legislaţia comunitară în limba română şi experţii din România ne ajută în diferite domenii.
Mulţi experţi din România, fiind angajaţi de Comisia Europeană, se regăsesc în instuţiile noastre de la Chişinău şi ne ajută cu transplantarea legislaţiei europene în legislaţia noastră naţională.
Recent, am fost informaţi că România va detaşa un grup de experţi cu experinţă în domeniul negocierilor cu UE care să ne ajute la elaborarea raportului nostru de ţară, care va fi prezentat în toamnă, la Bruxelles, şi în baza căruia se va decide dacă Republica Moldova este gata să demareze negocierile propriu-zise de aderare.
Mai mult, Guvernul României a alocat anul trecut 200.000 de euro pentru pregătirea oficialilor noştri care fac deja parte din grupurile sectoriale care vor participa la viitoarele negocieri de aderare cu UE.