Panelul „INVESTIȚII”
Modulul V – Conlucrarea ADR-urilor din Regiunea Extinsă a Moldovei pe linia Ministerelor Dezvoltării de la București și Chișinău, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Ion ȘTEFANOVICI, Președinte al Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.)
TEMĂ: „Proiect comun: CAPDR – ADR Chișinău”
Ion Ștefanovici, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) a susținut o intervenție cu privire la proiectul comun între Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Chișinău.
În cadrul discursului, Ion Ștefanovici a evidențiat că „Rezultatele în ADR-urile mai vechi din Republica Moldova, cum este cel din NORD (ADR Nord), vorbesc de la sine. Un alt exemplu este ZEL Ungheni, cu o expertiză extrem de relevantă pentru Republica Moldova care trebuie recuperată și folosită adecvat în contextul de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Ion Ștefanovici, Președintele C.A.P.D.R. a subliniat importanța colaborării între Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Chișinău prin proiectul „Bune practici și transfer de cunoștințe pentru întărirea capacității administrative în politica de dezvoltare regională între România și Republica Moldova” (REG RO-MD). Acest proiect urmărește întărirea capacității administrative a ADR Chișinău, instituție nou creată, și facilitează transferul de experiență și bune practici din partea partenerului român.
Proiectul se încadrează în Programul Interreg Europe 2021-2027, o inițiativă cofinanțată de Uniunea Europeană care sprijină guvernele locale și regionale în elaborarea și implementarea unor politici eficiente de dezvoltare. Acesta urmărește să creeze un mediu propice pentru schimbul de soluții și bune practici în domeniul dezvoltării regionale, promovând cooperarea interregională și crearea de oportunități pentru învățare și partajare de resurse.
Ion Ștefanovici a subliniat că Forumul Economic Regional Moldova este „un context extrem de favorabil” și a descris invitații din partea ADR-urilor ca fiind „oameni care schimbă lucrurile” adăugând că „La ei se raportează instituțiile când e vorba de administrație publică, de universități și, în general, de mediul educațional, de sănătate și așa mai departe, toate trec ca finanțare la ADR-uri”.
Ion Ștefanovici a mai explicat că ADR-urile sunt entități vitale în procesul de implementare a politicilor de dezvoltare regională în Uniunea Europeană: „Uniunea Europeană funcționează prin ADR-uri”.
Proiectul nostru comun va facilita accesul ADR Chișinău la experiența practică și la cunoștințele necesare pentru a cunoaște și întelege îndeaproape Exercițiul financiar 2021-2027:
„Ne dorim ca proiectul nostru să fie finanțat și după aceea să-i dăm drumul la treabă: să ajutăm ADR Chișinau să intre rapid în tot ce înseamnă „bucătărie internă” pe Exercițiul financiar 2021-2027”, a concluzionat Președintele C.A.P.D.R.