Connect with us

FERM 2024 fundamentat pe doua principii: al “Internaționalizarii” și al „Cooperării” EUROREGIUNILOR

WhatsApp Image 2023 10 29 at 19.12.56 9f91648a - Moldova Invest

Revista Moldova Invest

FERM 2024 fundamentat pe doua principii: al “Internaționalizarii” și al „Cooperării” EUROREGIUNILOR

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cea de-a doua ediție a Forumului Economic Regional Moldova FERM 2024 va avea o adresabilitate țintită către euroregiunile din zona de Sud-Est a Uniunii și vizează două componente: investițiile și comerțul exterior

WhatsApp Image 2023 10 29 at 19.12.38 42439c20 - Moldova Invest

Locația și data evenimentului vor fi stabilite în acord cu partenerii regionali din județele Moldovei. Apreciem faptul că administrația județului Suceava și-a exprimat deja deschiderea pentru găzduirea următoarei ediții a Forumului.

Conceptul de organizare a FERM 2024 este configurat pe baza direcțiilor de dezvoltare strategică stabilite de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADR NE) pentru EuroRegiunea Moldova. Inițiatorul proiectului este Centrul pentru Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) și promotorul acestuia este revista economică Moldova Invest.

Implementarea este centrată pe două principii fundamentale pentru Regiunea de Nord-Est a României, și anume: INTERNAȚIONALIZAREA. Acest principiu însumează o serie întreagă de eforturi concretizate în proiectele Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Această direcție de internaționalizare a euroregiunii este sprijinită prin parteneriate și acțiuni concrete de către Consiliile Județene și Primăriile din Moldova.

Cel de-al doilea principiu vizează dezvoltarea Euroregiunii Moldova pe principiul cooperării în spiritul Politicii Regionale a Uniunii Europene.

Pentru a exemplifica modul în care FERM 2024 va crea plusvaloare pentru EuroRegiunea Moldova, am selectat două situații practice pe care le vom expune și ulterior materializa în cadrul Forumului de anul viitor. Desigur că nu sunt singurele exemple sau modalități de acțiune.

Principiul INTERNAȚIONALIZĂRII EuroRegiunii MOLDOVA – FERM

În pregătirea exemplificării în mod concret a acestui principiu, dar și al valorificării lui în folosul beneficiarilor finali care, după caz, pot fi atât mediul de afaceri cât și cetățenii prin intermediul instituțiilor publice, am selectat un parteneriat extern realizat între Consiliul Județean Suceava și Regiunea Schwaben din Germania.

Colaborarea dintre cele două unități administrative reprezintă un model de reușită, având în vedere evoluția sa de-a lungul anilor, ariile multiple de cooperare și impactul pozitiv asupra entităților implicate.

Astfel, principalele realizări și acțiuni desfășurate în cadrul acestei colaborări sunt reprezentate de schimbul cultural și educațional (profesori din Regiunea Schwaben au predat limba și cultura germană la diferite instituții din Suceava), unde Universitățile din Augsburg și “Ștefan cel Mare” din Suceava au avut o colaborare benefică, inclusiv schimburi de echipamente și donații de cărți și aparatură. Proiecte în cadrul Programului Leonardo da Vinci, expoziții și evenimente culturale. În plus, Regiunea Schwaben a contribuit la promovarea turistică a județului Suceava la târguri internaționale, precum Târgul Internațional de Primăvară AFA de la Augsburg.

Aceste acțiuni au contribuit la întărirea legăturilor între județul Suceava și regiunea Schwaben, promovând schimburile culturale și economice și aducând beneficii semnificative pentru ambele părți. Am discutat pe marginea rezultatelor acestei colaborări cu doamna Katharina Haberkorn, care reprezintă Biroul Europa în cadrul Consiliului Regional Schwaben. Vom reda integral privirea retrospectivă și concluziile partenerilor germani referitoare la această colaborare care datează de la începutul anilor 90.

„În calitate de reprezentantă a cooperării regionale dintre regiunea Schwaben / Bavaria și Suceava / Bucovina, sunt bucuroasă să pot împărtăși câteva aspecte privind parteneriatul nostru. Acesta a crescut de-a lungul anilor, iar partenerii se cunosc unii pe alții și recunosc faptul că parteneriatul nostru regional reprezintă un model de cooperare europeană și regională.

În contextul integrării Europene, începând din anii 1990, suntem mândri să spunem că am lucrat cu partenerii noștri, am parcurs împreună calea spre integrarea în Uniunea Europeană și vom continua să colaborăm.

În calitate de administrație regională, avem atribuții în domeniul social, medical și cultural. Valorile noastre sunt fundamentale pentru toate activitățile.

Consolidarea asistenței sociale și medicale la nivel local / regional, a securității sociale va conduce și la dezvoltarea altor domenii. Fără securitate socială, creșterea și dezvoltarea economică nu vor exista. Din acest motiv credem că, prin sprijinirea serviciilor sociale și medicale, vom îmbunătăți condițiile și vom înregistra creșteri.

Începând din anii 1990, lucrăm cu partenerii noștri din Suceava în domeniul protecției copilului, al spitalelor cu profi l general și de psihiatrie, al serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități.

În ultimii 25 de ani, am văzut cum instituții respectate au devenit mai tot puternice și mai profesioniste. Am văzut schimbările care au avut loc la spitalul din Suceava și ne bucurăm să vedem că s-a transformat într-un spital puternic și respectat, care are secții clinice universitare și un compartiment clinic universitar.

Aceasta înseamnă, de asemenea, creștere economică. Oamenii găsesc slujbe bine plătite și rămân în regiune, unii experți vin în regiune, oamenii răniți sau bolnavi nu trebuie să parcurgă distanțe lungi și își pot planifi ca viața în Suceava, fără riscuri. Dacă serviciile sociale și de sănătate funcționează bine, regiunea poate înflori la rândul ei. Datele recente privind îmbunătățirea infrastructurii și realizarea unor investiții susțin acest lucru.

Nu vorbim despre un drum cu un singur sens. Proiectele pe care le realizăm sub umbrela parteneriatului au efecte pentru ambele părți. Angajații și experții din regiunea noastră descoperă România dar și alte zone din Europa, adesea pentru prima dată în viața lor profesională. Ei descoperă asemănările și deosebirile și se întorc la locurile lor de muncă cu idei noi, întrebări și impresii, dar cu certitudinea că fi ecare activitate din domeniul lor este importantă și trebuie abordată la nivel european.

În domeniul schimburilor culturale și celor dintre tineri, aceste urme sunt și mai vizibile, iar cooperarea regională poate deschide multe uși pentru persoanele fizice. Dacă tinerii sau angajații mai tineri se întâlnesc în cadrul unui schimb de experiență, vor crea propriile legături și vor dezvolta idei propriile idei de urmat.

Un exemplu recent este școala de vară care a avut loc la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, la care a participat un grup de studenți de la arhitectură din Augsburg. Peste 20 de studenți din Germania și România s-au reunit, pentru a doua oară, în cadrul unei școli de vară în Suceava, pentru a discuta și pentru a aduna experiență în domeniul construcției de case din lemn tradiționale din regiunea Sucevei. Liderul grupului a primit în urmă cu 10 ani o bursă de studiu în Augsburg, capitala regiunii Schwaben. În acest caz, impresiile și eforturile din trecut au creat ceva nou în beneficiul Universității din Suceava și obiectivelor de patrimoniu din regiune. Acestea, dar și alte eforturi de cercetare, vor întări domeniul turismului, deoarece experți și cunoștințe vor rămâne în regiune, contribuind la dezvoltarea ulterioară.

Nu în ultimul rând, doresc să menționez linia aeriană Suceava – Memmingen. Începând din anul 2019 folosim această rută în mod regulat, iar frecvența și intensitatea schimburilor dintre regiunile noastre a crescut. Mobilitatea personală și profesională s-a îmbunătățit semnificativ. Bineînțeles, toate mijloacele de transport și în special zborurile aeriene frecvente sprijină eforturile noastre de a ajuta Ucraina aflată în război. Avem experiențe pozitive în ceea ce privește nivelul infrastructurii din regiunea Sucevei atât în domeniul întâlnirilor personale, cât și a transportului bunurilor umanitare. Câteva companii de logistică din zonă lucrează cu noi în acest scop. Cantitatea și calitatea serviciilor s-a îmbunătățit considerabil.

Continuăm să lucrăm cu oameni, pentru oameni și să consolidăm ideile europene”.

FERM 2024

Astăzi, în contextul interacțiunilor frecvente ale cetățenilor, companiilor și al autorităților din România cu cele din Europa Centrală și de Vest, aceste rezultate pot părea firești, normale poate chiar obligatorii. Dar, dacă rememorăm realităților anilor ’90 și 2000 realizăm că, fără sprijinul rezultat din desfășurarea acestor parteneriate realitățile actuale poate că nu ar fi arătat la fel.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Cezar GROZAVU, Director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava

Am fost interesați să afl ăm și punctul de vedere al autorităților județene din Suceava, motiv pentru care am avut o discuție tematică și cu domnul Gheorghe FLUTUR, Președintele Consiliului Județean Suceava.

„În data de 2 mai 2023, s-au împlinit 26 de ani de la semnarea, în Sala de aur a Primăriei din Augsburg, de către reprezentanții legali ai regiunii Schwaben și ai județului Suceava, precum și împuternicitul regiunii Cernăuți, a documentului intitulat Declarație Comună, prin care se oficia cooperarea între cele trei unități administrativ-teritoriale, în diferite domenii de activitate. În document se arată, printre altele, că Dorim să ne unim eforturile în realizarea acestui deziderat, care să fie un exemplu în procesul de dezvoltare a Europei.

La 26 de ani de la această dată, putem spune, fără să exagerăm, că parteneriatul Suceava-Schwaben-Cernăuți poate fi considerat un exemplu de succes, având în vedere modul în care s-a dezvoltat în toți acești ani, domeniile de cooperare și faptul că s-a reușit ca acțiunile întreprinse să aducă beneficii multiple tuturor părților, fie că a fost vorba de centre de plasament, spitale de psihiatrie, universități, licee și școli generale, primării, agenți economici sau instituții de cultură.

Nu trebuie să uităm că acest parteneriat a fost semnat în anul 1997, respectiv la doar 8 ani după căderea comunismului în România, într-o perioadă destul de grea pentru noi românii, cu multe transformări și reforme, când aderarea la Uniunea Europeană era pentru România un obiectiv destul de greu de atins. Din această perspectivă, apropierea de Germania, prin intermediul acestui parteneriat, a reprezentat pentru județul Suceava o perspectivă optimistă, având posibilitatea să preluăm de la parteneri multe exemple de bună practică.

Realizările din cadrul acestui parteneriat au fost foarte multe, cele mai semnificative fiind:

  •  „Revedere în Bucovina”, din iunie 2001, acțiune la care au participat peste 400 de nemți bucovineni plecați din Bucovina după 1940 în Germania, dar și în alte țări ale lumii;
  • susținerea financiară, timp de cinci ani de zile, a medicamentelor pentru 120 de bolnavi de diabet zaharat, în vârstă de până la 22 de ani, aflați în evidența Spitalului Județean Suceava;
  • acordarea de ajutoare umanitare pentru centrele de plasament și spitalele de psihiatrie din județ;
  • înlesnirea colaborării între universitățile din cele două regiuni, între licee și școli generale;
  • schimburi de experiență între specialiști din domeniile cultură, administrație publică, asistență și protecție socială, psihiatrie, sport și multe altele.

Urmare a demersurilor inițiate de Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Schwaben, în data de 17 iunie 2019 a fost inaugurată linia aeriană Memmingen-Suceava.

Nu este de neglijat faptul că, prin implicarea partenerilor noștri s-a reușit efectuarea, în clinici de specialitate din Germania, a unor intervenții medicale gratuite pentru mai mulți concetățeni din județ, care nu aveau nici o șansă de vindecare în perioada de pre-aderare a României la UE.

Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile mai importante care s-au realizat între județul Suceava și regiunea Schwaben pentru că, îmi este imposibil să trec în revistă toate acțiunile pe care le-am implementat în cei 26 de ani de cooperare”.

În mod evident, exemple similare există în mai multe dintre județele regiunii de Nord-Est. Noi am selectat pentru dumneavoastră acest exemplu care este concludent pentru contextul FERM 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Adrian DUPU, secretar de stat în Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Principiul COOPERĂRII în context EUROREGIONAL – FERM

Pentru exemplificarea eforturilor depuse de către partenerii regionali în vederea dezvoltării EuroRegiunii Moldova pe principiul cooperării în spiritul Politicii Regionale a Uniunii Europene am selectat pentru dumneavoastră evenimentul “Săptămâna Europeană a Regiunilor” la care au participat ADR NE, C.A.P.D.R. și Moldova Invest alături de o delegație a Consiliului Județean Suceava, Consiliului Județean Iași, Consiliului Județean Botoșani, Primăriei Bacău, Primăriei Iași, Primăriei Pașcani, Primăriei Piatra-Neamț și Primăriei Târgu-Ocna.

Viitorul Europei dezbătut la Bruxelles prin politica Regională a Uniunii Europene în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor. Obiectivele EuroRegiunii Moldova conturate pentru prima dată la Bruxelles

Cooperare Regionala

Săptămâna 9 – 12 octombrie a fost dedicată la Bruxelles celui mai mare eveniment anual dedicat Politicii de Coeziune, dezbătută în contextul Săptămânii Europene a Regiunilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor prin programele IMM Plus și IMM Invest

Această manifestare anuală de anvergură și-a propus, și în acest an, să pună în lumină politica regională a Uniunii Europene. Regiunile și orașele și-au prezentat capacitatea de a genera creștere economică și locuri de muncă, de a pune în aplicare politica de coeziune a Uniunii Europene și de a demonstra importanța nivelului local și regional pentru buna guvernanță europeană.

De la prima ediție, din anul 2003, această manifestare a ajuns o platformă unică de comunicare și de colaborare, reunind regiuni și orașe din întreaga Europă, inclusiv pe reprezentanții lor politici, funcționari, experți și reprezentanți ai mediului academic. În acest context, EURegionsWeek a contribuit mult la promovarea modalităților prin care regiunile și orașele utilizează fondurile UE pentru a le îmbunătăți cetățenilor viața de zi cu zi.

Bogdan CHELARIU, șef ul Biroului de Reprezentare Bruxelles al ADR Nord-Est:

„Pentru a-și atinge obiectivele și pentru a îndeplini cât mai multe nevoi de dezvoltare, în toate regiunile Uniunii, 392 de miliarde de Euro, aproximativ o treime din întregul buget al Uniunii Europene, a fost rezervat politicii de coeziune în perioada 2021-2027.

Concret, în regiunea noastră, Regio Nord-Est 2021 – 2027 este efectiv construit din banii politicii de coeziune. Obiectivul general al programului este stimularea unei dezvoltări echilibrate bazate pe creștere economică inteligentă, durabilă și incluzivă, care să conducă la creșterea calității vieții și la reducerea decalajelor de dezvoltare intra și interregionale.

Europa regiunilor

Participarea la EWRC a înseamnat pentru ADR Nord-Est și pentru partenerii strategici din regiune (Consilii Județene, Municipii, Orașe) o etapă importantă în implementarea microstrategiei de internaționalizare a județelor din regiunea Nord-Est, prin:

  • coorganizarea de evenimente de diseminare a proiectelor implementate;
  • participarea la sesiuni organizate de către Comisia Europeană despre viitorul coeziunii și al programelor regionale;
  • organizarea de întâlniri bilaterale cu alte regiuni și orașe cu care pot fi demarate inițiative de cooperare și aplicații de proiecte.

Aceste acțiuni, subsumate în ceea ce numim noi o traiectorie de poziționare și de proiecte, tind să aducă mai multe resurse financiare și nefinanciare (parteneri, asociați, susținători în rândul instituțiilor europene) care să cunoască și să apere agenda de dezvoltare propusă de ecosistemul regiunii Nord-Est.

Evenimentele fanion ale regiunii Nord-Est, incluse în agenda oficială au fost:

Panelul cu tema: Vanguard Initiative regions’ pilot activities leading by example in the post-industrial transition. Co-organizatori: ADR Nord-Est împreună cu regiuni din Inițiativa Vanguard: Estul Olandei, Asturias, Galicia (Spania), Țara Bascilor (Spania), Slovenia, Piedmont (Italia).

Panelul cu tema: Empowering Change: How local and regional authorities drive behavioral change in the energy sector. Co-organizatori: Consiliul Județean Botoșani împreună cu regiuni și orașe din Slovacia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia și Serbia”.

Biroul de Reprezentare Bruxelles al ADR Nord-Est reprezintă regiunea de Nord-Est in UE. Această structură își asumă misiunea de a lucra cu județele, municipalitățile, universitățile, instituțiile de cercetare, companiile, școlile și asociațiile profesionale pentru a maximiza în EuroRegiunea Moldova valorifi carea oportunităților oferite de către UE. Toate detaliile și concluziile Săptămânii Europene a Regiunilor vor fi publicate de către ADR Nord Est pe site-ul propriu.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

To Top