Panelul „INVESTIȚII”
Modulul III – Maparea oportunităților de investiții în județul Suceava, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Liliana AGHEORGHICESEI, președintele Patronatelor IMM jud. SUCEAVA, președinte al Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est
TEMĂ: „Facilitarea investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitorii antreprenori și înființarea de întreprinderi sociale în regiuni mai puțin dezvoltate”
În cadrul Panelului de Investiții al Forumului Economic Regional Moldova 2024, Liliana Agheorghicesei, președintele Patronatelor IMM jud. SUCEAVA și președinte al Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est a intervenit pe tema facilitării investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitorii antreprenori și înființarea de întreprinderi sociale în regiuni mai puțin dezvoltate.
Atragerea investițiilor și sprijinirea antreprenoriatului
Liliana Agheorghicesei a evidențiat demersurile Patronatelor IMM din județul Suceava în atragerea de investiții locale și înființarea de noi afaceri prin măsuri de sprijin pentru viitorii antreprenori:
„Urmărind dezvoltarea regiunii Nord-Est cât și a celorlalte regiuni mai puțin dezvoltate ale României, Patronatele IMM din județul Suceava inițiază și desfășoară acțiuni și activități diverse, care au ca scop atragerea de investiții locale prin măsuri de sprijin pentru viitorii antreprenori, și înființarea de noi afaceri locale”.
Cu o experiență de peste 15 ani în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană, organizația continuă să aducă sprijinul necesar comunităților locale pentru încurajarea spiritului antreprenorial, creșterea și dezvoltarea mediului de afaceri local și regional, scăderea șomajului și creșterea gradului de ocupare.
Proiecte de dezvoltare finanțate din fonduri europene
Președintele Patronatelor IMM jud. SUCEAVA a explicat că în perioada 2024-2027 vor fi implementate patru noi proiecte finanțate din fonduri europene prin intermediul programelor Educație și Ocupare și Incluziune și Demnitate Socială. Obiectivul general al acestor proiecte este integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupuri vulnerabile din mediul urban și rural, precum și promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale.
„Prin intermediul activităților celor 4 proiecte vom contribui la dezvoltarea forței de muncă din domeniul economiei sociale, sprijinirea abilităților și aptitudinilor antreprenoriale și manageriale sociale, creșterea competitivității economice și dezvoltare durabilă la nivel local și Regional”, a mai declarat Liliana Agheorghicesei.
Proiectele vor oferi finanțare pentru 123 de afaceri noi, întreprinderi sociale care vor angaja persoane din grupurile vulnerabile, cu finanțări cuprinse între 60.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de angajați (minim 4 angajați).
Concluzie
Liliana Agheorghicesei a reafirmat angajamentul Patronatelor IMM din județul Suceava de a sprijini prin finanțări europene înființarea de noi afaceri atât la nivelul regiunii Nord-Est, cât și la nivel național, declarând: „Patronatele IMM din județul Suceava au trecut, încă de acum 15 ani, de la vorbe la fapte, sprijinind prin finanțări europene, înființarea de noi afaceri atât la nivelul regiunii Nord-Est cât și la nivel național”.