Forumul Economic Regional Moldova – 2024
FERM 2024 | Mesajul Directorului ADR Nord, Maria PRISACARI
Panelul „INVESTIȚII”
Modulul V – Conlucrarea ADR-urilor din Regiunea Extinsă a Moldovei pe linia Ministerelor Dezvoltării de la București și Chișinău, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Maria PRISACARI, Director al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord
Mesajul Mariei Prisacari – Director ADR Nord: „Acordăm suport și o importanță deosebită dezvoltării urbelor ca pol de creștere prin programe de revitalizare urbană”
În cadrul „Panelului de investiții” al Forumului Economic Regional Moldova 2024, Maria Prisacari, Director al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord, a oferit o imagine clară și detaliată a conceptului de dezvoltare regională și a impactului său asupra îmbunătățirii calității vieții în toate regiunile Republicii Moldova.
În acest context, Maria Prisacari a făcut precizarea că „ADR Nord, instituție de management al regiunii de dezvoltare Nord, acoperă o treime din teritoriul Republicii Moldova, fiind înființată în 2009.” Agenția colaborează strâns cu autoritățile publice locale și alți actori regionali pentru a aduce valoare adăugată și pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din regiune.
Programe și proiecte de dezvoltare
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, a subliniat importanța platformelor de dialog între principalii actori din domeniul dezvoltării regionale pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din regiunile Republicii Moldova.
Directorul ADR Nord a subliniat că dezvoltarea regională este o prerogativă a Republicii Moldova, iar potrivit acesteia: „Împreună cu autoritățile publice centrale, locale și regionale, printr-un efort participativ, contribuim la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din regiunile Republicii Moldova prin intermediul Programelor de dezvoltare regională și a proiectelor specifice.”
Maria Prisacari a evidențiat sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special al României, care a permis schimbări semnificative în domeniul dezvoltării regionale. „Datorită sprijinului partenerilor de dezvoltare, în ultimii ani au avut loc schimbări semnificative în domeniul dezvoltării regionale, în ceea ce privește cadrul strategic și legislativ.” Aceste modificări au inclus aprobarea unor modificări la legea privind dezvoltarea regională și Hotărârea de Guvern privind implementarea acestei legi, precum și elaborarea unei noi strategii de dezvoltare regională până în 2028.
Maria Prisacari a menționat implementarea politicii polilor de creștere și a Programului Național de Dezvoltare Locală „Satul European”. „Toate acestea contribuie la implementarea diverselor proiecte, începând cu sectorul apă și canalizare și continuând cu domenii strategice precum infrastructura de suport pentru afaceri și turism.” Strategia națională de dezvoltare regională până în anul 2028 se bazează pe o nouă paradigmă de dezvoltare, axată pe competitivitate.
Susținerea coeziunii și dezvoltării infrastructurii edilitare
Directorul ADR Nord a evidențiat importanța dezvoltării urbane ca poluri de creștere și prin programe de revitalizare urbană. „Acordăm suport și o importanță deosebită dezvoltării urbelor ca centre pol de creștere și prin programe de revitalizare urbană.” De asemenea, a remarcat atenția acordată domeniilor apă și canalizare, sanitar, eficientizării energetice a clădirilor publice și altor necesități.
Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat deschiderea ADR Nord pentru a facilita dialogul dintre partenerii din România și autoritățile publice locale, mediul de afaceri și de cercetare. „Suntem deschiși pentru a facilita dialogul dintre partenerii din România și autoritățile publice locale, de pe ambele malurile ale Prutului, precum și cu mediul de afaceri și de cercetare.”