Cuba
Moldova Invest în dialog cu E.S. Déborah Leticia Ojeda VALEDÓN, Ambasadorul Cubei în România
Primele contacte diplomatice dintre România și Cuba datează din timpul Conferinței de Pace de la Paris, când ambele țări făceau parte din tabăra Antantei
S-a decis chiar deschiderea unui consulat onorific la Havana (2 mai 1919), al cărui titular a fost desemnat avocatul născut în Franța, Roger Lefébure, fost ofițer în Primul Război Mondial. După o existență scurtă, un nou consulat onorific a fost deschis la 1 iulie 1928, condus de Francisco Pérez de la Riva.
“Dialogul și cooperarea româno-cubaneză au căpătat o importanță superioară spre sfârșitul anilor 1960 și în deceniul următor, în special în urma vizitei lui Raul Castro Ruz în România, în calitate de Secretar al Partidului Comunist al Cubei, între 28 decembrie 1966 și 4 ianuarie 1967, fiind primit la cel mai înalt nivel. Momentele de vârf ale relațiilor bilaterale au fost constituit vizitele lui Fidel Castro în România (26-30 mai 1972) și Nicolae Ceaușescu în Republica Cuba (august-septembrie 1973), materializate prin acordarea de credite financiare semnificative Cubei pentru livrarea de instalații, echipamente și asistență tehnică industrială.
Ulterior, au fost încheiate acorduri referitoare la transportul aerian civil (1978), colaborarea în domeniul poștal și al telecomunicațiilor (1980), cooperarea și creditul pentru obiective industriale în Cuba (1981, 1982). Schimburi de delegații au continuat între cele două părți, precum și schimburile culturale, pe baza Acordului din 1960.”
Cooperarea dintre România și Cuba a căpătat o importanță deosebită spre sfârșitul anilor 1960. Excelența Voastră, în acest sens, vă rugăm să furnizați o evaluare a relațiilor existente între țările noastre din perioada 1960-1989.
Stabilirea relațiilor diplomatice între Cuba și România a avut loc la 26 octombrie 1960, când o delegație românească a călătorit pe insulă pentru a semna actul de stabilire a relațiilor diplomatice între cele două țări, ale căror negocieri începuseră anterior la sediul Națiunilor Unite.
Acest fapt a deschis calea către consolidarea relațiilor de prietenie și legăturilor bilaterale dintre cele două țări. De-a lungul anilor pe care i-ați menționat, am avut un schimb economic important și o relație foarte activă în diferite domenii ale vieții economice, sociale și politice. Cu toate acestea, din diferite motive, nivelul schimburilor dintre țările noastre nu este, în prezent, la fel ca în trecut, dar trebuie să spunem că relațiile neîntrerupte dintre Cuba și România se caracterizează prin efortul reciproc și interesul pentru apropierea punctelor de vedere, precum și respectul pentru independență și suveranitatea națională și dreptul de a decide soluționarea problemelor interne prin mijloace proprii. Acest lucru este important pentru consolidarea și dezvoltarea legăturilor noastre în condițiile actuale.
Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: “Tot ce sunt, datorez Moldovei!”
Prima vizită oficială a unui ministru cubanez în România după 1989 a avut loc destul de târziu, în 2022. Cum caracterizați Programul de Cooperare în domeniul educației între România și Cuba?
După cum ați menționat, în iunie 2022, Ministrul Educației Superioare din Cuba, împreună cu o delegație de rectori universitari cubanezi, a vizitat România. Ministrul a semnat împreună cu omologul său român Programul de Cooperare în Educație, care a reinițiat oficial schimburile într-un domeniu atât de important. Mai multe universități au semnat acorduri cu parteneri cubanezi cu această ocazie.
Rectorii universităților cubaneze de Științe Medicale, Agronomie, Arte, Ingineri, Informatică, printre altele, au semnat mai multe acorduri cu universități din București, Brașov, Alba Iulia, Târgu Mureș, Galați, Sibiu, Timișoara, Ploiești, Iași, Târgoviște, Suceava și Arad. Până în prezent, Universitatea Transilvania a găzduit un număr important de doctoranzi cubanezi ca rezultat al Programului de Cooperare și a acordurilor inter-universitare semnate. Așteptăm cu nerăbdare să extindem experiența și la alte universități și să primim și studenți români în Cuba.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România
Cum evaluați starea actuală a relațiilor româno-cubaneze?
Vom sărbători în acest an aniversarea a 64 de ani de la stabilirea ofi cială a relațiilor diplomatice bilaterale. Legăturile noastre se bazează pe valori de egalitate și respect reciproc, cu respectarea strictă a Cartei Națiunilor Unite și a Dreptului Internațional.
Într-un scenariu internațional complex, ambele țări continuă să depună eforturi pentru avansarea în consolidarea legăturilor bilaterale și întărirea prieteniei și cooperării, conform propriilor condiții și particularități. Faptul că în 2022 am avut schimburi de vizite la nivel înalt, precum vizita Ministrului Educației Superioare din Cuba în România și a Ministrului Sănătății din România în Cuba, semnarea programului de cooperare în învățământul superior și semnarea în Cuba a Acordului privind Sănătatea între Cuba și România, precum și organizarea de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat în 2023, reprezintă o indicație clară a disponibilității ambelor țări de a da un impuls relațiilor dintre cele două națiuni ale noastre.
În opinia guvernului pe care îl reprezentați la București, care sunt perspectivele pentru dezvoltarea și consolidarea parteneriatului economic dintre Cuba și România?
Scopul meu aici în calitate de Ambasador al Republicii Cuba este de a face Cuba mai vizibilă și mai accesibilă românilor, de a dezvolta legăturile dintre cele două țări în toate domeniile posibile, inclusiv cel economic. Cuba oferă un mediu de afaceri favorabil pentru investitorul străin, stimulente fiscale, un cadru legal sigur și transparent, amplasare geografică în centrul unui piețe în expansiune, climat de siguranță pentru personalul străin, forță de muncă foarte califi cată, printre altele.
Există Legea 118, care oferă o descriere a opțiunilor existente pentru înființarea unei afaceri în Cuba, precum afaceri cu participare conjunctă, asociație economică, contracte sau întreprinderi (utilizând investiții cu capital străin de 100%). Această lege poate fi descărcată de la acest link https://www.camaracuba.cu/en/foreign-investment/, precum și alte informații pentru companiile interesate de investiții sau comerț cu Cuba.
Sectoarele sunt diverse: producția alimentară, construcții, energie, biotehnologie, turism, telecomunicații, minerit, industria zahărului, etc. În acest moment, Cuba are 334 de afaceri cu investiții străine directe, din care 56 au capital străin de 100%. Investiția străină joacă un rol important în dezvoltarea economică a Cubei în strategia guvernului nostru.
Ce sectoare sunt considerate strategice pentru dezvoltarea și dinamismul relațiilor economice bilaterale? Ce măsuri ar fi necesare pentru a le susține?
După cum am menționat anterior, aproape toate sectoarele sunt deschise prezenței investitorilor străini în economia noastră. Dacă trebuie să menționez cele pe care le consider mai importante pentru dezvoltarea țării, aș spune energia, iar în cadrul sectorului energetic este foarte importantă energia curată, care va permite Cubei să schimbe modelul de producție a energiei electrice până în 2030, folosind energie verde, în special solară.
Alte sectoare, nu mai puțin importante, sunt agroindustria și producția alimentară, rețelele de apă și sanitație, sectorul bancar și financiar și construcțiile, printre altele. Investițiile în aceste sectoare sunt foarte necesare; modernizarea infrastructurilor existente și crearea de structuri noi și moderne vor permite producerea bunurilor pentru piața internă și exportul în regiune, profitând de poziția geografică a Cubei.
La acest punct, trebuie să menționez existența unei Zone Speciale de Dezvoltare, prima de acest tip din Cuba, în municipiul Mariel, provincia Artemisa, aproape de capitala țării. Această zonă specială de dezvoltare a fost creată în 2013 și este situată într-o locație strategică importantă, în centrul Mării Caraibelor, la intersecția principalelor rute maritime comerciale din emisfera vestică. Ceea ce face ca Mariel să fie special este faptul că este un port cu apă adâncă și, astfel, are potențialul de a fi folosit în multe feluri, inclusiv ca port de croazieră.
ZED Mariel oferă o platformă de producție și logistică de clasă mondială pentru stabilirea companiilor, ale căror producții și servicii pot fi comercializate pe piața internă sau exportate. Companiile de acolo vor beneficia de cadrul reglementar, de stimulentele politici speciale și de un mediu de afaceri prietenos, conceput pentru a atrage investiții în fabricarea bunurilor și prestarea serviciilor cu valoare adăugată, folosind cunoștințe și inovație, precum și tehnologii curate, rezultând în concentrarea industrială pentru înlocuirea importurilor, stimularea exporturilor și generarea de noi surse de angajare – zedmariel.com
Cum vedeți promovarea și consolidarea bogăției culturale și spirituale cubaneze în colaborare cu România?
Diplomația culturală este un mod foarte important de a dezvolta înțelegerea și cunoașterea între țări. Cuba și România au multe de oferit în acest sens, având culturi foarte bogate, rădăcini latine care ne apropie, și cu idiosincrazii diferite, dar cu puncte comune de contact. De la sosirea noastră, am încercat să apropiem România de Cuba prin prezentarea expozițiilor de artă, filme, muzică, literatură în mai multe locuri din țară.
Ambasada română a făcut, de asemenea, o treabă excelentă în acest domeniu cu promovarea culturii și tradițiilor românești în Cuba. Creșterea numărului de români care vizitează Cuba și, de asemenea, a cubanezilor care vizitează România, extinde posibilitățile de a avea mai multe interacțiuni și schimburi culturale. Programul de cooperare educațională contribuie, de asemenea, la acest efort. Există un Acord între Radio România Internațional și Radio Cuba care menține o prezență săptămânală și constantă a României și Cubei pe radio-ul ambelor țări.
În vara anului 2024, Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale împreună cu Consiliul Județean Suceava și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est vor organiza cea de-a doua ediție a Forumului Economic Regional Moldova – 2024. Formatul reuniunii va avea o adresabilitate orientată către Regiunile din Europa de Sud-Est. Vor fi invitați desigur și ambasadorii statelor partenere cu care România are relații economice consolidate extracomunitare.
În ce măsură țara dumneavoastră este interesată de dezvoltarea relațiilor specifice cu regiunile din țările Europei de Sud-Est și implicit de participarea la FERM 2024?
Cuba este foarte interesată să-și consolideze relațiile cu toate țările din această regiune. Relațiile economice, așa cum sunt cele cu România, reprezintă un sector important de întărit cu toate țările din Europa de Sud-Est. Forumul ar putea fi o ocazie interesantă pentru noi să stabilim contacte importante în acest domeniu. Am lua în considerare pozitiv participarea noastră odată ce vom afla datele la care va avea loc evenimentul.