Connect with us

Moldova Invest în dialog cu E.S. Marios S. Kountourides, Ambasadorul Ciprului în România

Marios S. Kountourides - Moldova Invest

Cipru

Moldova Invest în dialog cu E.S. Marios S. Kountourides, Ambasadorul Ciprului în România

Relațiile dintre România și Cipru sunt deosebit de solide, fiind caracterizate prin prietenie, cooperare și înțelegere reciprocă

Stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, imediat după proclamarea independenței Republicii Cipru, în 1960, a fost un pas semnificativ în consolidarea legăturilor bilaterale. Astfel, acest an marchează a 64-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Cipru este unul dintre cei mai mari investitori străini în România, orientat spre sectoare precum: tehnologia informației, energie și agricultura. Investițiile companiilor românești în Cipru vizează domenii cum ar fi: turismul, imobiliarele, energia (cu accent pe energia regenerabilă) și serviciile financiare.

Forumul Economic Regional Moldova 2024 | “Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030”

Ambassador Marios Kountourides 1024x682 1 - Moldova Invest

E.S Marios S. Kountourides: “România este un partener european respectat, care își transferă obiectivele de politică externă familiei politice din care face parte – Uniunea Europeană”

În cadrul interviului, Excelența Sa Marios S. Kountourides, Ambasadorul Ciprului la București, subliniază faptul că relațiile de cooperare economică dintre țările noastre sunt întărite de schimburile culturale și educaționale, care facilitează legăturile și înțelegerea reciprocă.

Excelența Sa Marios S. Kountourides, Ambasadorul Ciprului la București este, de asemenea, acreditat în Republica Moldova, explicând pe larg în cadrul acestui dialog natura acestor relații și evoluția lor în timp.

Excelența Voastră, vă rugăm să ne oferiți o prezentare a relației dintre țările noastre, definită de realitățile actuale din punct de vedere geopolitic și economic

Anul 2024 marchează cea de-a 64-a aniversare de la înființarea relațiilor diplomatice între Cipru și România. Relația dintre cele două țări are rădăcini mult mai vechi și este definită de înțelegerea reciprocă și colaborarea între Cipru și România, întărite prin cooperarea în cadrul Uniunii Europene.

Încă de la început, aș dori să îmi exprim aprecierea pentru oportunitatea de a ajunge, prin intermediul Moldova Invest, la distinșii dumneavoastră cititori și de a încerca să ofer o prezentare a unor fapte importante referitoare la Republica Cipru și, desigur, relațiile acesteia cu țările prietene, România și Moldova.

După cum bine ați menționat, anul 2024 marchează a 64-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre Cipru și România, România fiind una dintre primele țări care au recunoscut Republica Cipru încă din 1960. Cipru este al patrulea cel mai mare investitor străin în România. Relațiile diplomatice dintre Cipru și România se află la un nivel excelent, caracterizat de absența neînțelegerilor și conflictelor.

Relațiile dintre cele două țări s-au dezvoltat constant prin intermediul unei serii de acorduri bilaterale, care atestă relația și colaborarea excelente dintre Cipru și România. Existenta unui număr mare de comunități românești în Cipru determină evoluția constantă și pozitivă a relațiilor dintre cele două țări. Scena globală se confruntă în prezent cu o serie de crize monumentale. Statele sunt chemate să răspundă pe multiple niveluri la probleme legate de economie, mediu, război și terorism. Relațiile dintre țările noastre sunt ghidate de o relație bazată pe înțelegerea mutuală care vizează promovarea intereselor comune ale ambelor părți.

Prin schimbul de vizite la diferite niveluri și semnarea acordurilor care acoperă o gamă largă de domenii, de la cooperare economică la cea în domeniul apărării, Cipru și partenerii săi își propun să combată problemele care sunt în mare parte rezultatul acțiunilor întreprinse de forțe străine pentru a perturba pacea și stabilitatea.

Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: “Tot ce sunt, datorez Moldovei!”

cipru 1 - Moldova Invest

România este un partener european respectat, care își transferă obiectivele de politică externă familiei politice din care face parte – Uniunea Europeană. Relațiile bilaterale dintre Cipru și România pot fi caracterizate drept relații de prietenie, încredere și solidaritate. Perspectivele pentru dezvoltarea ulterioară a relațiilor bilaterale sunt imense, iar voința politică este un fapt. Într-un moment în care Europa se confruntă cu provocări serioase, România și Republica Cipru împărtășesc abordări similare: susțin o Europă mai puternică, mai coezivă, aproape de cetățeni, capabilă să asigure securitatea și bunăstarea acestora.

În ultimii ani, numărul sporit al contactelor la nivel înalt reflectă obiectivul comun de consolidare a dialogului bilateral. Relațiile comerciale dintre cele două țări sunt în continuă consolidare și, după cum am menționat, Republica Cipru rămâne în top cinci al celor mai mari investitori străini în România.

Progresul cooperării dintre Cipru și România la nivel comercial și economic indică direcția pentru extinderea și aprofundarea ulterioară a relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Cipru și România sunt țări care oferă securitate, stabilitate economică, stimulente fiscale și de investiții, infrastructură modernă și resurse umane specializate, caracteristici care le fac destinații atractive pentru multe companii străine.

Există potențial pentru promovarea și dezvoltarea în alte sectoare, cum ar fi energie, tehnologie modernă, cercetare și inovație. Actualizarea continuă a cooperării comerciale și economice între Cipru și România poate fi  un factor esențial pentru îmbunătățirea eficienței și competitivității economiilor lor. Prin prezența Ciprului și a României în Uniunea Europeană, perspectivele de cooperare comercială sunt consolidate, iar spațiul economic unic este extins cu oportunități de investiții și economice pentru ambele state.

Cooperarea economică în special este de o importanță vitală pentru relațiile bilaterale și ambele Camere de Comerț, cea Cipriotă și cea Română, au preluat sarcina de a extinde această cooperare. Turismul este, de asemenea, un factor important. Cipru este recunoscător pentru că poate primi oaspeți din această regiune care aleg să-și petreacă timpul în insula noastră, să se familiarizeze cu a noastră cultură și să se bucure de experiențele frumoase pe care insula le oferă. De asemenea, luăm măsuri pentru intensificarea cooperării în domeniul educației, precum și în cercetare și inovație.

Moldova Invest în dialog cu Ambasadorul Chinei în România, E.S. Han Chunlin – invitatul special al Forumului Economic Regional Moldova, 2024

369044604 689844196504006 1067768042162975626 n - Moldova Invest

 Relația dintre Cipru și Republica Moldova este complexă, caracterizată prin respect reciproc și colaborare”

În ceea ce privește Republica Moldova, relația dintre Cipru și Republica Moldova este complexă, caracterizată prin respect reciproc și colaborare. Din punct de vedere geopolitic, ambele țări împărtășesc angajamentul față de stabilitate, democrație și integrare europeană. Cipru, fiind membru al Uniunii Europene, susține puternic aspirațiile europene ale Moldovei. Suntem, prin urmare, încântați că în decembrie anul trecut, Consiliul European a decis să deschidă negocieri de aderare cu Moldova.

Experiența Ciprului în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană în 2004, în ciuda faptului că 40% din insulă nu se afla sub controlul efectiv al Guvernului, datorită invaziei turcești din 1974, poate, ținând cont de realitățile actuale din Moldova, să contribuie la îndeplinirea aspirațiilor europene ale acesteia.

Pe frontul politic, Cipru rămâne ferm în abordarea referitoare la poziția sa principială care solicită respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, precum și soluționarea pașnică a problemei transnistrene.

În domeniul economic, legăturile sunt caracterizate de o colaborare în creștere. Investițiile în Moldova din partea investitorilor ciprioți, inclusiv companii și persoane fizice, sunt în principal în sectorul imobiliar și în cel al serviciilor. De exemplu, una dintre principalele firme de audit și consultanță din Moldova, membră a unei rețele internaționale, a fost înființată și este gestionată de persoane cipriote.

Schimbul comercial, deși modest, are potențial de dezvolare. Ciprul poate oferi expertiză în domenii precum turismul, serviciile financiare și energia regenerabilă, sectoare în care a excelat de-a lungul anilor. Similar, sectorul agricol al Moldovei, inclusiv producția de vin, oferă oportunități pentru afacerile cipriote.

Schimburile culturale și educaționale întăresc și mai mult legăturile noastre, ambele țări beneficiind de experiențe comune și transfer de cunoștințe.

cipru 2 - Moldova Invest

Cum evaluați climatul actual al comerțului și investițiilor în Cipru și care sunt principalele domenii sau sectoare care atrag interesul companiilor din România?

Cipru oferă un climat sănătos pentru investiții, caracterizat de o locație geografică strategică, un cadru legal și regulamentar bine dezvoltat, persoane care dețin cunoștințe vaste și servicii de înaltă calitate, alături de un regim fiscal orientat către afaceri. Acești factori, combinați cu apartenența țării la Uniunea Europeană, fac din Cipru o destinație atractivă pentru investitori. Principalele sectoare care atrag investiții sunt turismul, imobiliarele, energia (în special energia regenerabilă) și serviciile financiare. Industria navală rămâne, de asemenea, o atracție semnificativă datorită statutului Ciprului ca hub maritim.

Pentru companiile românești, aceste sectoare oferă oportunități profitabile. Stabilitatea și creșterea economiei cipriote creează un mediu propice investițiilor.

În plus, sectoarele precum Tehnologia Informației și telecomunicațiile devin domenii de interes, având în vedere transformarea digitală rapidă prin care trece Cipru.

În ceea ce privește comerțul, schimburile comerciale dintre Cipru și România pentru anul 2023 (ianuarie – decembrie 2023) au fost la un nivel bun pentru ambele piețe. În mod specific, România se află pe locul 20 între destinațiile de export ale produselor cipriote. În același timp, piața cipriotă pare să prefere produsele românești, ceea ce plasează România pe locul treisprezece (13) în privința importurilor de produse în Cipru (urmată de țări precum SUA, India și Emiratele Arabe Unite).

Confirmând cele menționate mai sus, exporturile totale ale Ciprului către România au înregistrat o creștere de 39% pentru 2023 (2022: 30,9 milioane de euro și 2023: 43 milioane de euro). Exporturile interne ale produselor cipriote pentru anul 2023 au crescut cu aproximativ 26,4%, la 20,1 milioane de euro (2022: 15,9 milioane de euro), în timp ce re-exporturile au înregistrat, de asemenea, creștere semnifi cativă de 52,6% (2022: 15 milioane de euro și 2023: 22,9 milioane de euro), plasând România pe locul 17 între țările care trimit produse pentru anul 2023 (urmată de America, Emiratele Arabe Unite și Japonia). În schimb, importurile de produse românești în Cipru pentru aceeași perioadă (ian. – dec. 2023) au însumat 174,5 milioane de euro, înregistrând o creștere de aproximativ 23,10% față de perioada corespunzătoare a anului precedent (ian. – dec. 2022: 141,8 milioane de euro).

Unul dintre factorii care contribuie la creșterea comerțului total între cele două țări este promovarea și susținerea continue a exportatorilor ciprioți de către Ministerul Energiei, Comerțului și Industriei din Cipru în colaborare ai săi consilierii comerciali din întreaga lume.

Este și o recompensă pentru eforturile depuse timp  de mulți ani pentru consolidarea relațiilor comerciale dintre Cipru și România, care, chiar și în aceste condiții adverse (criză economică, pandemie), au arătat semne de revenire. În ceea ce privește brânza Halloumi pentru perioada de șapte luni (ian. – iul. 2023), România se afla pe locul 20 între țările importatoare din întreaga lume. Exporturile de Halloumi către România pentru cele șapte luni din 2032 au înregistrat o creștere de 49% față de perioada corespunzătoare a anului 2022 (2023: 118,4 milioane de euro, 2022: 79,5 mii de euro), ceea ce se datorează deschiderii sectorului de catering, inclusiv restaurante, hoteluri, cafenele, baruri etc.

Cu siguranță, promovarea sistematică a brânzeturilor tradiționale din Cipru în marile orașe ale României este un fapt care trebuie luat în considerare pentru a crește vânzările. Se observă că balanța comercială între Cipru și România este în deficit de mulți ani în detrimentul Ciprului, dar acest lucru este normal, având în vedere că România are o producție mai mare. Este important să subliniem tranzacțiile comerciale dintre Cipru și România pentru beneficiul mutual viitor al ambelor părți.

Iubirea și aprecierea ciprioților pentru România reprezintă pilonul principal al relațiilor excelente dintre cele două țări. Există peste 40.000 de români care trăiesc și lucrează în Cipru, ceea ce reprezintă unul dintre aspectele cele mai vizibile ale relațiilor dintre Cipru și România. Românii sunt bine integrați în societatea cipriotă. Un număr mare de ciprioți au absolvit universități românești, unii s-au căsătorit și au rămas acolo, alții s-au întors în Cipru cu soțiile lor.

Marios S. Kountourides patriarhul daniel - Moldova Invest

Ce face Cipru o destinație turistică atractivă și ce măsuri s-au luat pentru a facilita accesul cetățenilor români, nu doar celor care locuiesc în apropierea Bucureștiului?

Piața românească de turism către Cipru înregistrează o tendință semnificativă de creștere a sosirilor de vizitatori. Analiza anilor recenti indică o creștere anuală constantă, sosirile din România în 2023 depășindu-le pe cele din 2019, anul de vârf al turismului înainte de pandemie, cu un semnificativ 41%. Sosirile din România în 2023 au depășit 80.000 de călători.

Conectivitatea dintre Cipru și patru mari orașe românești – București, Cluj, Iași și Timișoara – este solidă, cu zboruri regulate și chartere către cele două aeroporturi cheie din Cipru, Larnaca și Pafos. Operatorii turistici de top au inclus Cipru în ofertele lor, iar alți jucători de pe piață se pregătesc să intre sau să-și extindă operațiunile în Cipru în 2024, în urma cererii crescânde.

“România, cu economia sa dinamică, oferă oportunități semnificative pentru afacerile cipriote”

Ministerul Adjunct al Turismului din Cipru joacă un rol activ în promovarea acestei creșteri prin diverse inițiative, inclusiv evenimente promoționale comune pentru afaceri, campanii media online și colaborări cu companii aeriene, operatori turistici și agenții de călătorie. În plus, se organizează excursii de familiarizare pentru media, bloggeri și profesioniști din domeniul călătoriilor.

Gândindu-ne la 2024, accentul se pune pe creșterea continuă a sosirilor din România și sprijinirea diversificării opțiunilor de zbor între cele două destinații. Atractivitatea Ciprului pentru călători se datorează celor 76 de plaje cu steag albastru, soarelui abundent pe tot parcursul anului și unui sezon extins de înot de la mijlocul lui aprilie până la mijlocul lui noiembrie. În plus, insula oferă situri culturale și istorice bogate, care se adresează turismului religios, turismului sportiv și nunților.

De asemenea, trebuie subliniat faptul că un Acord de Cooperare în Domeniul Turismului între Guvernele Ciprului și României este în vigoare încă de la semnarea sa în București pe 5 ianuarie 1994.

cipru 3 - Moldova Invest

Care sunt principalele sectoare din România în care Republica Cipru vede oportunități semnificative de investiții? Dar în Republica Moldova?

România, cu economia sa dinamică, oferă oportunități semnificative pentru afacerile cipriote. Printre sectoarele cheie se numără Tehnologia Informației, unde România a înregistrat o creștere și inovație remarcabile, energia (atat tradițională, cât și regenerabilă) și agricultura. Dezvoltarea continuă a infrastructurii țării prezintă, de asemenea, oportunități în construcții și industrii conexe. Piața de consum în creștere din România reprezintă o altă zonă în care companiile cipriote ar putea explora potențialul.

Moldova oferă oportunități, în primul rând, în sectorul agricol, având în vedere bogata moștenire agricolă și industria vinului. Sectorul IT, deși în stadii incipiente, are potențial de creștere și investiții. În plus, eforturile continue ale Moldovei de a-și îmbunătăți infrastructura creează oportunități în construcții, producție și servicii. Companiile cipriote pot contribui și beneficia, de asemenea, de importanța tot mai mare a Moldovei în domeniul turismului și ospitalității.

Cum vedeți rezolvarea conflictului din Ucraina?

De la începutul războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, Ciprul a menținut o poziție fermă, hotărâtă și principială în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024 au fost marcate de cea mai mare undă de atacuri masive cu rachete și drone efectuate de Rusia pe întreg teritoriul Ucrainei, soldate cu pierderi de vieți nevinovate și distrugerea infrastructurii vitale. Cu greu trece o zi fără lovituri aeriene masive, urmate de doliu pentru pierderile de vieți nevinovate. Ne exprimăm profunda compasiune și solidaritate cu familiile și cei dragi ai celor uciși și răniți.

Suntem extrem de îngrijorați de intensificarea atacurilor indiscriminate ale Rusiei împotriva civililor, obiectelor civile și infrastructurii critice. Poporul și guvernul Republicii Cipru rămân alături de poporul Ucrainei și vor continua să o facă.

Aș dori să subliniez că Ciprul a participat la a 4-a Întâlnire NSA privind Formula de Pace a Ucrainei care a avut loc la Davos la 14/1/24. Am fost încurajați de numărul mare de participanți la eveniment și de angajamentul participanților de a continua să sprijine Ucraina.

Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România

IMG 7785 - Moldova Invest

Toate războaiele se sfârșesc în cele din urmă. Cu toate acestea, pacea durabilă și semnificativă vine din negocieri. Prin urmare, diplomația, hotărârea și intențiile sincere reprezintă singurul mijloc real de a încheia cu adevărat războiul.

O astfel de pace durabilă poate fi bazată doar pe principiile Cartei ONU, respectând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și rezoluțiile relevante ale Adunării Generale a ONU și a Dreptului Internațional. În apropierea celui de-al doilea an de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, îmi exprim speranța că eforturile de a pune capăt acestui război vor da roade în viitorul previzibil.

Menționând aspectele de mai sus, nu putem ignora faptul că Republica Cipru, fiind ea însăși victimă a unei invazii și ocupații ilegale, este profund întristată de continuarea războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și empatizează pe deplin cu drama acestei țări și a poporului său.

Anul 2024 marchează a 50-a aniversare a invaziei militare ilegale de către Turcia în 1974. Cipru continuă să poarte repercusiunile durabile, inclusiv ocupația continuă a 37% din teritoriul țării noastre, smulgerea și deplasarea masivă a miilor de ciprioți, violarea drepturilor fundamentale ale omului, colonizarea zonelor ocupate și drama dureroasă a familiilor persoanelor dispărute.

Paralelele remarcabile dintre invazia Rusiei asupra Ucrainei în 2022 și invazia Turciei în Cipru în 1974 subliniază pe deplin durerea comună a națiunilor care se confruntă cu agresiunea și ocupația pe teritoriile lor suverane.

Din acest motiv, în ciuda impactului asupra țării noastre, Cipru menține cu fermitate poziția sa principială și rămâne pe deplin angajată față de toate măsurile luate de către UE și aliații noștri împotriva Rusiei, în legătură cu agresiunea sa continuă împotriva Ucrainei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cipru

To Top