Connect with us

RUBIK HUB: motorul schimbării și sursa inspirației pentru antreprenorii din era modernă

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.40 - Moldova Invest

Revista Moldova Invest

RUBIK HUB: motorul schimbării și sursa inspirației pentru antreprenorii din era modernă

Rubik Hub, o inițiativă non-profit ce a devenit un adevărat motor al schimbării în lumea antreprenoriatului din Piatra Neamț

Într-un peisaj economic în continuă schimbare, în care antreprenorii se confruntă cu provocări tot mai mari, există inițiative care reușesc să facă diferența și să inspire o nouă generație de inovatori.

Un astfel de exemplu remarcabil este Rubik Hub, o inițiativă non-profit ce a devenit un adevărat motor al schimbării în lumea antreprenoriatului din Piatra Neamț.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.36 1 - Moldova Invest

Înființată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Rubik Hub și-a propus să sprijine și să educe antreprenorii, oferindu-le un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor și conectarea cu comunitățile relevante.

Începută în 2017 ca un simplu spațiu de co-working, această inițiativă s-a transformat rapid într-o comunitate vibrantă de start-up-uri, capabilă să ofere suport și să accelereze creșterea afacerilor.

Misiunea Rubik Hub este una ambițioasă și anume dezvoltarea și conectarea comunităților antreprenoriale, inspirându-le și educându-le pentru a transforma idei în afaceri de succes la nivel mondial.

De-a lungul celor cinci ani de existență, Rubik Hub a scris istorie

Prin intermediul programelor și evenimentelor educaționale inovatoare, Rubik Hub își propune să ofere o experiență personalizată antreprenorilor, ajutându-i să-și accelereze creșterea și să parcurgă  călătorie antreprenorială completă.

De-a lungul celor cinci ani de existență, Rubik Hub a scris istorie într-una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei.

Prin eforturile lor susținute, Piatra Neamț a devenit un centru reprezentativ al educației antreprenoriale non-formale, transformând viețile antreprenorilor și contribuind la dezvoltarea economică a regiunii.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.28 - Moldova Invest

Atracția principală a Rubik Hub constă în abilitatea sa de a inspira și conecta comunități.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul sucevean Ionuț Dragomir ANDREICA, despre proiectele de dezvoltare și modernizare ale comunei RÂȘCA

Aici, antreprenorii au avut ocazia de a se întâlni, de a învăța unii de la alții și de a forma legături solide, care au generat colaborări fructuoase și prietenii de lungă durată.

Astfel, Rubik Hub a devenit un loc de întâlnire al minților creative, unde se nasc idei inovatoare și se construiesc afaceri de succes.

Cu o viziune clară și o misiune puternică, această inițiativă non-profit a demonstrat că, prin sprijinul și educația adecvată, antreprenorii pot să-și atingă potențialul maxim și să creeze afaceri de succes la nivel mondial.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.30 - Moldova Invest

Cu fiecare an care trece, Rubik Hub continuă să inspire și să transforme comunitatea antreprenorială, deschizând noi oportunități și căi de dezvoltare în regiune.

RUBIK HUB ÎN CIFRE

 • a sprijinit peste 4000 de participanți în programele sale de startup.
 • a organizat peste 100 de evenimente și programe de startup.
 • a oferit suport pentru peste 300 de fondatori de startup-uri în cadrul comunității sale.
 • a atras investiții de peste 22 de milioane de euro pentru startup-urile sprijinite.
 • a avut peste 200 de mentori din peste 40 de start-up-uri.
 • deține un spațiu de co-working de 1800 de metri pătrați.

 

RUBIK GARAGE – ACCELERATOR EQUITY-FREE  PENTRU STARTUPURILE EARLY-STAGE DIN CEE

Rubik Garage este programul care ajută start-up-urile early-stage să crească veniturile recurente, să obțină o investiție sau să se extindă în piețe internaționale.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.35 - Moldova Invest

Rezultate cheie arată faptul că:

 • start-up-ul Bloomcoding, parte din cohortele 3 și 4, a securizat o investiție de 1 milion euro
 • 40 de start-up-uri susținute pe an
 • 2 ediții pe an (una dedicată celor care vor să se extindă în SUA).
Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost asigurată finanțarea pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8

Cele 2 ediții din 2022 – peste 200 de înscriși din 28 de țări; 2 Demo Day-uri cu peste 700 de invitați.

Prima ediție din 2023 – peste 180 de înscriși, din care au fost selectate 24 de start-up-uri cu fondatori din 15 țări.

În total, startupurile din cea de-a 5-a cohortă au obținut venituri anuale de 1.4 milioane euro (doar anul acesta), au obținut venituri lunare recurente de 40,000 euro și au ajuns la 897 clienți plătitori.

Prima ediție de anul acesta s-a încheiat pe 16 iunie și a durat 3 luni, iar în toamnă, se va desfășura ediția dedicată start-up-urilor care vor să se extindă în SUA.

INVESTMENT READINESS PROGRAM

Este un program exclusiv de 5 luni, creat special pentru alumnii de top din programul de accelerare care își propun să ridice o investiție în următoarele 3-6 luni.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.26 1 - Moldova Invest

Rezultate cheie ale programului:

 • 20 de start-up-uri sprijinite în procesul de ridicare a investiției
 • 8 workshop-uri livrate de 7 fonduri de investiții cu capital de risc din România și străinătate

RUBIKIGAI

Rubikigai este un program de autodescoperire, care presupune 4 săptămâni de întâlniri online.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.33 - Moldova Invest

Programul a fost construit de echipa Rubik Hub, în jurul schemei Ikigai, care se afl ă la intersecția dintre cunoașterea de sine și contribuția adusă în lume (Rubik Hub + Ikigai = Rubikigai).

Rezultate cheie ale programului arată că 50% dintre participanții programului Rubikigai (la finalul programului), consideră că antreprenoriatul este o opțiune de carieră.

Un procent  de 76% dintre participanți au făcut schimbări radicale în cariera lor la mai puțin de un an după ce au terminat programul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Avertismentul ministrului BOLOȘ cu privire la noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”

RUBIKEDU

RubikEDU este programul de educație antreprenorială care ajută viitorii fondatori de startup să înțeleagă care sunt pașii pentru a-și transforma ideile în startupuri, printr-un mix de resurse, workshopuri și sesiuni de mentorat 1 la 1.

ROStartup este o inițiativă public-privată prin care și-au propus să creeze prima strategie a ecosistemului de start-up din România, alături de actori cheie din comunitate.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.26 - Moldova Invest

Implică 8 studii de caz din ecosistem: New York, Boston, Finlanda, Israel, Paris, Estonia, Serbia, Portugalia – 480 participanți, 33 organizații.

Peste 400 de actori importanți din ecosistemul antreprenorial românesc (fondatori de start-up-uri, antreprenori, investitori, business angels, companii mari, reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților publice) au participat la prima ediție a conferinței noastre pe 14 aprilie 2022, la București.

RUBIK GARAGE ACCELERATOR DEMO DAY 2022

Rubik Garage Demo Day este un accelerator realizat în parteneriat cu patru fonduri de investiții, RocaX și Seedblink din România, alături de Global Kinetics din Silicon Valley și Wise Guys din Estonia.

WhatsApp Image 2023 08 14 at 16.30.38 - Moldova Invest

Programul de accelerare a presupus patru luni pentru cele 19 start-up-uri alese, 30 de workshop-uri, 400 de sesiuni 1 la 1 și House of Startups, scolarship for founders, un program în care start-up-urile pot alege să se mute la Piatra Neamț și să muncească de la hubul Rubik.

19 start-up-uri cu fondatori din peste 10 țări au făcut parte din programul de accelerare organizat de Rubik Hub/ADR Nord-Est: Rubik Garage Demo Day.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

To Top