Connect with us

FERM 2024 | Vasile ASANDEI: „Republica Moldova va intra în perioada de pregătire, care presupune un traseu de negociere, structurat pe capitole, pe obiective de aderare”

vasile asandei ferm 2024 modulul V 1 - Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova – 2024

FERM 2024 | Vasile ASANDEI: „Republica Moldova va intra în perioada de pregătire, care presupune un traseu de negociere, structurat pe capitole, pe obiective de aderare”

Panelul „INVESTIȚII”

Modulul V – Conlucrarea ADR-urilor din Regiunea Extinsă a Moldovei pe linia Ministerelor Dezvoltării de la București și Chișinău, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024

SPEAKER – Vasile ASANDEI, Președinte ROREG și Director General ADR NE

TEMĂ: „Consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova prin conlucrarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională” 

 

Vasile Asandei, Președintele ROREG și Director General ADR NE, și-a început prezentarea marcând importanța consolidării relațiilor dintre România și Republica Moldova prin intermediul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională. Prezentarea sa a evidențiat rolul important al colaborării regionale în contextul integrării europene a Republicii Moldova. Colaborarea ADR-urilor din Regiunea Extinsă a Moldovei, în coordonare cu Ministerele Dezvoltării de la București și Chișinău, este fundamentală pentru succesul acestui proces.

 

Amplificarea colaborării regionale și integrarea europeană

În contextul intensificării colaborării regionale și a parcursului către integrarea europeană, România și Republica Moldova se află într-o etapă de dezvoltare și consolidare a relațiilor instituționale. Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) joacă un rol important în acest proces, având în componența lor experți cu o vastă experiență.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 21 de milioane de euro pentru modernizarea liceelor agricole din Iași

Aceste Agenții facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și bune practici între cele două țări, contribuind la dezvoltarea capacităților instituționale și la accelerarea progresului regional.

vasile asandei ferm 2024 modulul V 1 - Moldova Invest

Lecțiile învățate din procesul aderării României, o resursă valoroasă pentru Republica Moldova

Experiențele anterioare ale României în procesul de aderare la Uniunea Europeană oferă lecții valoroase și perspective utile pentru Republica Moldova. 

România și-a asumat anumite obligații prin procesul de integrare, care ar fi putut fi negociate mai eficient. Totuși, pentru acest lucru este necesară o pregătire riguroasă”, a subliniat Vasile Asandei

România își asumă responsabilitatea de a sprijini activ Republica Moldova pe drumul său către aderarea la Uniunea Europeană. 

Republica Moldova va intra în perioada de pregătire, care presupune un traseu de negociere, structurat pe capitole, pe obiective de aderare”, a declarat Asandei

Acest suport se manifestă prin proiecte de cooperare, programe de dezvoltare locală și asistență tehnică, toate având scopul de a fortifica capacitățile instituționale ale Republicii Moldova și de a accelera progresul regional.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul Primarului Municipiului Comrat, Serghei ANASTASOV

Mă bucur să fim în această echipă completă cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională din Republica Moldova”, a remarcat Vasile Asandei, Președintele ROREG și Director General ADR NE. El a amintit de experiențele anterioare de colaborare, cum ar fi proiectul de Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, în cadrul căruia a cunoscut instituțiile din țara vecină și a fost impresionat de determinarea colegilor moldoveni de a acumula cunoștințe și de a realiza lucrurile cât mai bine și eficient.

vasile asandei ferm 2024 modulul v 2 - Moldova Invest

Importanța asistenței și învățării active

În perioada de pregătire pentru integrarea europeană, Republica Moldova va beneficia de sprijinul României prin diverse proiecte de asistență și cooperare. România a beneficiat, la rândul ei, de proiecte similare înainte de aderare, colaborând cu parteneri din Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Spania și Franța. 

Am constatat că această nevoie de învățare este extrem de actuală”, a subliniat Asandei. În Programul Regional 2021-2027, România a alocat resurse financiare pentru capitolul învățare, pentru a sprijini beneficiarii din diverse sectoare, inclusiv primării, consilii județene, instituții publice și private. Asandei recomandă prioritizarea unei învățări active, adaptată nevoilor și realităților din Republica Moldova și resurselor disponibile din UE, pentru a crea un mix adecvat care să asigure accesul la programele și finanțările necesare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mihai DIMIAN: Avem nevoie de educație și de cercetare pentru a putea crea produse cu valoare adăugată mai mare și pentru a sprijini comerțul extern”

Vasile Asandei și-a exprimat satisfacția pentru parteneriatul fructuos de până acum și a reiterat deschiderea și disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova asistență și sprijin continuu. Echipa formată din 250 de experți în cadrul ADR NE și 50 de specialiști la cele două Birouri de Cooperare Transfrontalieră este pregătită și deschisă să sprijine Republica Moldova în drumul său către integrarea europeană.

Concluzie

Într-un context regional în continuă schimbare, colaborarea dintre România și Republica Moldova prin intermediul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională reprezintă un exemplu de succes al cooperării instituționale și al sprijinului reciproc prin schimbul de experiențe și bune practici. 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – 2024

To Top