Forumul Economic Regional Moldova – 2024
FERM 2024 | Mesajul Vicepreședintelui CALM, Vladislav COCIU
Panelul „INVESTIȚII”
Modulul IV, Conlucrarea România – Republica Moldova prin Regiunea Moldovei, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Vladislav COCIU, vicepreședinte CALM și primarul orașului Ștefan Vodă, Republica Moldova
TEMĂ: „Experiențe pozitive, oportunități și provocări actuale în procesul de atragere a investițiilor din Republica Moldova”
În cadrul Forumului Economic Regional Moldova 2024, desfășurat la Vatra Dornei, Vladislav Cociu, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și primar al orașului Ștefan Vodă, a subliniat importanța dezvoltării economice și a cooperării regionale. Discursul său a evidențiat numeroase aspecte esențiale pentru progresul comunităților locale, punând accent pe necesitatea de a urmări direcții comune și de a consolida legăturile cu țările vecine, în special cu România și Ucraina.
Importanța cooperării transfrontaliere
„Odată ce vorbim despre consolidarea societății în a dezvolta economic țările pe care le reprezentăm, este foarte important să ne armonizăm cu acest concept geopolitic global, să urmăm direcții comune”, a declarat Vladislav Cociu. Vicepreședintele CALM a evidențiat eforturile comune dintre Moldova și Ucraina încă din 1991, când a fost creat un „cordon comun” pentru a stimula dezvoltarea economică și cooperarea regională.
Dezvoltarea economică locală: Un exemplu din orașul Ștefan Vodă
Primarul orașului Ștefan Vodă a prezentat localitatea ca un model de dezvoltare economică locală, subliniind investițiile în agricultură și crearea de locuri de muncă. „Am reușit, în contextul războiului, să aducem o investiție nu doar în proiecte sociale, ci și în proiecte economice. A fost practic o fabrică de produse agricole cu o sută de angajați”, a afirmat oficialul, subliniind importanța acestor investiții pentru bunăstarea cetățenilor.
Crearea unei euroregiuni comune
Un alt punct central al discursului a fost propunerea creării unei euroregiuni comune, care să includă Moldova, Ucraina și România. „Lucrurile merg foarte bine și vă propunem să creăm o euroregiune comună. Este la un nivel inițial, dar noi mergem pe această cale în continuare”, a propus Vladislav Cociu, subliniind importanța continuării colaborării între cele trei țări.
Necesitatea descentralizării și creșterii cooperării cu ADR
Cociu a subliniat și necesitatea descentralizării financiare și economice pentru administrațiile locale din Republica Moldova. „Trebuie să ne axăm mai mult pe descentralizarea financiară și economică. Neapărat să punem accentul pe creșterea cooperării cu ADR”, a subliniat Cociu. De asemenea, primarul orașului Ștefan Vodă a menționat provocările legate de legea achizițiilor publice și a solicitat o mai mare asistență din partea României în implementarea proiectelor transfrontaliere.
O privire spre viitor
„Vreau să vă mulțumesc, în special pentru implementarea proiectelor transfrontaliere. E vorba de asistență, de expertiză și de scrierea acestor proiecte, până la asigurarea sustenabilității acestor proiecte din partea statului”, a afirmat primarul Vladislav Cociu, evidențiind deschiderea și dorința administrației locale de a învăța și de a colabora pentru a urma modelul de dezvoltare al României.
Discursul lui Vladislav Cociu a fost o pledoarie elocventă pentru cooperarea regională și dezvoltarea economică locală, subliniind că prin eforturi comune și o viziune unitară, comunitățile locale pot atinge prosperitatea și stabilitatea dorită. Forumul Economic Regional Moldova 2024 a fost astfel o platformă ideală pentru a reafirma angajamentele și a discuta direcțiile viitoare de dezvoltare.