Connect with us

12 țări UE, inclusiv România, cer Comisiei Europene să formeze o alianță pentru construirea reactoarelor nucleare modulare mici

2 1 - Moldova Invest

International

12 țări UE, inclusiv România, cer Comisiei Europene să formeze o alianță pentru construirea reactoarelor nucleare modulare mici

12 țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au solicitat Comisiei Europene crearea unei alianțe industriale pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare mici (SMR)

Statele membre, respectiv Bulgaria, Croația, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, au solicitat executivului comunitar să instituie o “alianță industrială la nivelul Uniunii Europene”, subliniind că această inițiativă ar avea rolul de a “stimula investițiile în capacitățile SMR din Europa și dezvoltarea unui lanț de valoare european”.

O astfel de alianță ar contribui la consolidarea “suveranității energetice și a competitivității industriei noastre”, au remarcat reprezentanții statelor membre.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bruxelles redirecționează fonduri europene către apărare și securitate. Impactul asupra Fondului de Coeziune

De asemenea, aceste state au subliniat importanța sprijinului acordat de Comisia Europeană, considerându-l “esențial” pentru a garanta conformitatea acestor proiecte inovatoare cu legislația europeană actuală și viitoare.

Forumul european pentru energie nucleară, programat să se desfășoare la Bratislava în zilele de luni și marți, a fost indicat ca o ocazie potrivită pentru a angaja o dezbatere constructivă în această direcție, potrivit opiniei semnatarilor.

“Cabinetul ministrului pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, a subliniat că Franța a fost la originea acestei scrisori semnate de 12 miniștri europeni și adresată Comisiei Europene”, a declarat pentru AFP.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Parteneriat strategic Cehia-Ucraina pentru producția de muniție de artilerie

Această alianță europeană dedicată reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) ar servi, de asemenea, la “consolidarea industriei nucleare europene și la asigurarea securității aprovizionării și a competitivității europene”, a adăugat el.

În aceeași notă, în mai anul trecut, cele 12 țări s-au adunat la Paris împreună cu Belgia și Estonia, alături de care formează o alianță a țărilor europene pro-nucleare, și au colaborat cu Italia și Regatul Unit pentru a stabili o strategie pentru dezvoltarea energiei nucleare.

În ceea ce privește decarbonizarea industriei, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea dezvoltării reactoarelor nucleare de a 4-a generație, alături de reactoarele modulare mici, ambele proiecte aflându-se în proces de dezvoltare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grecia, România și Bulgaria colaborează pentru stabilizarea prețurilor la electricitate

În scrisoarea semnată de către aceste țări, se menționează că reactoarele modulare mici pot reprezenta “o soluție pentru generarea de electricitate fără a utiliza surse de energie fosilă până în anii 2030”, garantând totodată că “energia nucleară ar putea furniza până la 150 de gigawați în Uniunea Europeană până în 2050”, comparativ cu nivelul actual de 100 GW.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top