Connect with us

Alertă economică globală: FMI avertizează asupra ritmului redus al creșterii mondiale în 2023-2024

1DRvWcR7YhlNJmOCiE0O5VUUnkowOGAOGNH3GbqiYFI scaled - Moldova Invest

International

Alertă economică globală: FMI avertizează asupra ritmului redus al creșterii mondiale în 2023-2024

În ultimul raport “World Economic Outlook” publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI), se remarcă o serie de aspecte importante privind starea economiei mondiale

FMI a menținut estimarea creșterii economice globale la 3% pentru anul 2023, însă a redus prognoza pentru anul 2024 de la 2,9% la 2,8%. În 2022, PIB-ul mondial a înregistrat o creștere de 3,5%. Se evidențiază o redresare a economiei globale în urma pandemiei, invaziei Ucrainei de către Rusia și a crizei energetice din 2022. Cu toate acestea, tendințele de creștere sunt din ce în ce mai divergente pe plan global, iar perspectivele pe termen mediu sunt considerate “mediocre” conform economistului șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Se conturează îngrijorări legate de criza pieței imobiliare din China, volatilitatea prețurilor la materiile prime, fragmentarea geopolitică și reintensificarea inflației. De asemenea, riscuri noi au apărut în urma conflictului dintre Israel și Palestina, însă acestea nu au putut fi incluse în previziuni, dată fiind declanșarea conflictului după data de 26 septembrie, momentul stabilirii formei finale a prognozelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Arabia Saudită a REDUS producția de petrol. Cum i-a afectat economia

Creșterea economică mai solidă a fost influențată de pandemie, invadarea Ucrainei de către Rusia, fragmentarea geopolitică, dobânzile ridicate, evenimentele meteorologice extreme și reducerea sprijinului fiscal. Deși economia mondială demonstrează reziliență în fața șocurilor recente, aceasta nu înregistrează o performanță excepțională.

Pe termen mediu, perspectivele nu sunt mai optimiste. FMI prognozează o creștere a economiei mondiale de 3,1% în 2028, mult sub nivelurile pre-criză din 2008-2009, de 4,9%.

În ceea ce privește inflația, se constată o tendință de scădere la nivel global, influențată de reducerea prețurilor la energie și, într-o măsură mai mică, la alimente. Se anticipează o rată anuală medie a inflației de 6,9% în 2023 și 5,8% în 2024, față de 8,7% în 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cererea globală de petrol va crește în mod susținut până în 2045, avertizează OPEC

În ceea ce privește inflația de bază (core inflation), care exclude prețurile volatile, precum energia și alimentele, se preconizează o scădere treptată la 6,3% în 2023 și 5,3% în 2024, comparativ cu 6,4% în 2022.

FMI recomandă prudență în ceea ce privește politica monetară până când inflația se află pe o traiectorie clar descrescătoare, precum și reconstruirea rezervelor fiscale pentru a face față viitoarelor șocuri sau dificultăți.

De asemenea, se observă o îmbunătățire a estimărilor privind creșterea economică a SUA, cea mai mare economie mondială, datorată investițiilor solide ale companiilor și majorării consumului. Statele Unite rămân singura economie importantă care va depăși prognozele de dinaintea pandemiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost lansată licitația pentru electrificarea liniei Dărmănești - Frontieră Ucraina. Valoarea proiectului se ridică la 167 de milioane de lei

În contrast, China și zona euro se confruntă cu ajustări în scădere ale estimărilor, în principal din cauza crizei din sectorul imobiliar și a cererii externe mai slabe. Astfel, China ar urma să înregistreze o creștere a PIB-ului de 5% în 2023 și 4,2% în 2024, în scădere cu 0,2 și 0,3 puncte procentuale, respectiv.

Aceste estimări au fost prezentate în cadrul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM) desfășurate la Marrakech (Maroc), în perioada 9-15 octombrie.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top